Почина великанът Милчо Левиев

Актуално Градът Новини

България загуби един от най-големите си таланти

На 83 години си отиде великанът Милчо Левиев.Тази вечер, малко преди 22 часа, едно от най-ярките явления в българската култура угасна. Той бе емблeмата на джаз музиката у нас. Човекът, заради когото за България се говореше навсякъде по света не само за спорта и операта, но и заради джаз музиката.

Милчо Левиев е роден на 19 декември 1937 година в Пловдив в еврейско семейство. Завършва Държавната консерватория през 1960 г. Негови професори са Панчо Владигеров и Андрей Стоянов. Кариерата си започва в Пловдивския драматичен театър. Назначен е за диригент на Биг бенда на Българското национално радио от 1962 до 1966 г.. От 1963 до 1968 г. работи като солист и диригент на Пловдивската и Софийската филхармония.

По идея на Радой Ралин създава групата Джаз Фокус’65, с която гастролира в страната и чужбина до 1970 г. при голям успех. Едно от най-известните му произведения за този период е аранжиментът на песента на Пол Маккартни „Вчера“ (Yesterday). Пише и филмова музика.

През 1970 г. по покана на Дон Елис напуска България и заминава за Лос Анжелис. Остава с него до 1977 г. В началото на 1980 г. се завръща за кратко в страната и изнася поредица от концерти. Бил е на многобройни турнета из Европа и САЩ. Преподава в Южнокалифорнийския университет и майсторски клас в Нов български университет.

Споделете ни във:

1 коментар за “Почина великанът Милчо Левиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.