Поетиката в Есенните изложби, разказана от двама художници

Актуално Гласове Градът Култура Новини

„Поетиката е предмет на зрителя, работа на автора е да остави достатъчно пространство за интерпретация“

Славена Шекерлетова за КАПАНА.БГ

Есенните изложби в Стария град в Пловдив под надслов „Поетика на образа“ вече посрещат и изпращат гости. Представяме ви двама от художниците, които участват в тях. Акварелите на Димитър Воденичаров могат да бъдат видени в Сводестата зала на Балабановата къща, а Стоян Куцев представя своите работи на първия етаж на същата къща в различни помещения. Ето какво ни разказаха авторите за творбите си.

Димитър Воденичаров: Представям акварели, рисувани са 2018-та и 2019-та година. В някои от тях се виждат пейзажи от в кавички конкретни места, портрети, но също така и предмети. Работя като сценограф и присъщо за тази професия е, че налага да бъдем малко хамелеони. Да сменяме и вкусовете си, и линиите на любопитство.

В пейзажите търся атмосфера, която може би си личи, че има някаква театрализирана материалност и като светлина, и като обекти.

Образ има в другите работи, умишлено не са споменати портретираните обекти, но всеки един от тях е конкретен образ, въпреки че са с театрален костюм.

Поетиката е предмет на зрителя, работа на автора е да остави достатъчно пространство за интерпретация.

Стоян Куцев: Всичко, което правя е свързано със социалната живопис, като във всички работи се опитвам да намеря един лек елемент на закачка, на шеговито поднасяне, не толкова на критики към обществените събития и ситуации. Що се отнася до втората зала в Балабановата къща, там има една закачка от детските ми спомени със слънчеви зайчета, които правехме с огледала. Но като цяло ме вълнува драматизма в изкуството.

В последно време работя с промишлени бои, изпробвам тоя тип съвременен материал, както и дигитален печат върху различни основи и това донякъде придава за неподготвения зрител някаква по-голяма различност в представените тук неща, но всъщност за мен те провокират в една посока. Дълго обмислям всяка работа, особено в случая съобразявайки се с тоя широк спектър на надслова „Поетика на образа“. Това допълнително ми даде свобода да покажа неща в различни смисли.

Следя Есенните изложби от години. Първо имаше един дълъг период на затишие, всичко се правеше в една традиционна схема. Благодарение на Галя Лардева нещата се разчупиха, канят се по-съвременни автори и това ме провокира да участвам.

Погледнах работите и на колегите. Смятам, че е много силно представянето тази година с добри автори. Провокиращо за зрителя е, че има и по-стари автори, които правят изключително съвременни и ангажиращи неща, в съчетание с младите, които са изцяло в тази посока. Мисля, че благодарение на доброто кураторско присъствие всичко се получава отлично, а да не говорим, че пространството допълнително допринася. Едни съвременни работи се показват във Възрожденски къщи, което придава забележителна атмосфера, като в същото време можем да видим как се развива изкуството.

Цялата галерия вижте в КАПАНА.БГ

Споделете ни във:

3 коментара за “Поетиката в Есенните изложби, разказана от двама художници

 1. Що я мислете хабилитираната кифла Тя си лапа, но и дават от общината. Нека да сменят кураторите като преди, тя апартамента си обзаведе от тъпите ороекти

 2. благодарение на доброто кураторско присъствие всичко се получава отлично
  благодарение на доброто кураторско присъствие всичко се получава отлично
  благодарение на доброто кураторско присъствие всичко се получава отлично
  И ТАКА ЕДНА АГИТКА СИ СЕ ХАРЕСВАТ И СЕ ПОТУПВАТ ПО РАМОТО И СИ ПОДАВАТ КОКАЛ СЛЕД КОКАЛ И НИЕ БУДАЛИТЕ АХКАМЕ И РЪКОПЛЯСКАМЕ И ДАЖЕ АПЛОДИРвАМЕ, МАЙНО ЛЬО . . .

 3. „Поетиката“ отсъства в показаната картинка отгоре.
  „ЕСЕННИТЕ“ бяха в минало свършено глаголно време, когато компетентно ЖУРИ подбираше и уреждаше. Самотната кураторка каквото си харесва и пропагандирВа си е нейна работа, слабо се интересувам. Да си драпа в „академичната“ кариера докато са издигне до Академик на БАНДА (Б. Акад. Науки, Дигитални Афери) и Хонорис Кауза на ПУто както Камата.
  Цялата ЕСК2019 гъмжи от некадърни „проекти“ по тлъсти „програми“ от които пловдивската „култура“ ГАНГРЕНЯСВА.
  Хак ни е,
  (апропо, изкуството -било визуално, било сценично- тръгнеш ли да ми го обясняваш, анализирВаш и ОПРАВДАВАШ многословно и загелпено НЕ СТРУВА.
  Нито Климт, нито Букстехуде не ща да ми ги превъзнасяш.)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.