Пловдив уважи 100-годишнината на о.з. бригаден генерал Иван Желев, построил десетки стратегически обекти

Актуално Героите на деня Евала Новини

Той получи отличието „Почетен знак на Пловдив“ в залата на Общински съвет, на специална церемония, заедно с 92-годишния генерал-лейтенант Димитър Попов

Таня Грозданова

Заседателната зала на местния парламент в Пловдив отесня в началото на последната сесия преди ваканцията. Десетки офицери от запаса и действащи военнослужещи дойдоха, за да засвидетелстват уважение на двама славни генерали от Града на тепетата. 100-годишния генерал Иван Желев и 92-годишния генерал – лейтенант Димитър Попов получиха от председателят на Общински съвет – Пловдив Савина Петкова отличието „Почетния знак на Пловдив“. Местният парламент удостои двамата с почетното отличие със свое решение № 170 от 30-ти май т. г.

„Да живее, България!“ извика в залата столетникът преди да получи отличието. А после си пожела да хвърли бастуна. Той благодари за високото отличие и признанието.

Полк. Кръстьо Панчев, който е служил при генерала му пожела да влезне в книгата на Рекордите на Гинес като най-стария жив генерал в света. Панчев изреди десетките обекти, които е построил генерал Желев, по време на службата си в Строителни войски. Някои от тях са: телевизионната кулата на връх Ботев, подлеза под Централна пощата Пловдив, Панаирния мост, канализацията в Столипиново и много други.

Генерал Иван Желев има значителен принос в подобряване на инфраструктурата и благоустрояването на град Пловдив. Той започва своята служба в Строителни войски през 1947 г. , а като нейн командир в периода 1959г – 1985г.  дивизията участва в изграждането на редица промишлени предприятия, жилищно­строителни кооперации и културно-исторически обекти в града и областта. В края на лятото на 1957 г. Пловдив е сполетян от невиждано голямо наводнение. Бурните води на Марица отнасят стотици къщи, разположени около двата и бряга. До края на годината са изградени редица жилищни блокове, които приютяват пострадалите от наводнението. Изграждането на 165-метровият мост при Панаирното градче също е строен под командването на ген. Желев. Мостът е завършен предсрочно и предаден за експлоатация през септември 1959 год. По същото време е изградена и автогара Юг. Наред със строителните задачи ген. Желев има принос и за повишаване на бойната и професионалната подготовка, която следва пътя на потребностите на развитие на Българската армия и придобиване на строителна специалност.

Съветничката от ПФ д-р Лилия Учкунова благодари на генерал Желев за патриотизма му и припомни как веднага се е съгласил да помогне за паметника на македонските бежанци в Кючук Париж. Генералът подарил най-големия камък, който символизира майка България.

Десетки хора от публиката побързаха да му стиснат ръка и да разкажат спомен с него. „Няма нито един, които да е служил при ген. Желев и да няма апартамент. Ако има такъв, да ни се обади – ще му купим,“ заяви полк. Панчев.

Благодарности отправи и Сотир Докторов, от името на ген. Димитър Попов. Той припомни, че в своята 41 години активна служба в редиците на Българската армия ген.-лейт. Димитър Попов работи упорито и всеотдайно за повишаване на бойната готовност, бойната мощ и мобилизационна готовност на армията. Активно участва в ръководството и възпитанието на хиляди офицери, сержанти и войници за защита на териториалната цялост и независимост на България. Под негово ръководство армията участва активно в борбата срещу природни бедствия, аварии и катастрофи.

Ген. Попов започва военната служба в школата за запасни офицери „Христо Ботев“, като я завършва с отличие. През годините ген. Попов преминава през редица командни длъжности, като през есента на 1965 г. е назначен за командир на „33-ти мотосрелкови полк – Звездец”. През 1977 е назначен за командир на 16-ти мотострелкови дивизион. През 1987 г. е назначен за командващ на 2-ра Българска армия.

Споделете ни във:

7 коментара за “Пловдив уважи 100-годишнината на о.з. бригаден генерал Иван Желев, построил десетки стратегически обекти

  1. Не видяхме телевизионния командира и медиина звезда на 68-а Яворъ, да раздава грамоти и плакети! Язък, голям пропуск!

  2. Служил съм от 1965 до 1985 година под прякото командване на генерал майор Желев.Познавах лично почти всички генерали в Строителни Войски.Смело мога да кажа,че той и съратника му генерал-майор Делчев бяха най почитаните от всички.Те двамата ще останат като легенди в историята.

  3. С уважение към автора,но военното му звание е генерал-майор.Тогава бригаден генерал не съществуваше.

  4. Желев е мръсник, комуняга, който е безчинствал през 1944г и е самесен в убийството на дядо ми

  5. ИМАХ ЧЕСТА ДА СЛУЖА В ЗЗ-ти МОТОСТРЕЛКОВИ ПОЛК – с.ЗВЕЗДЕЦ ПРЕЗ 1971-73 ГОДИНА , С КОМАНДИР НА ПОЛКА ПОЛКОВНИК ДИМИТЪР ПОПОВ ( СЕГА О.З. ГЕНЕРАЛ -ЛЕЙТЕНАНТ Д. ПОПОВ) . ЧУДЕСЕН КОМАНДИР. ПОЗНАВАШЕ ТОЗИ РАЙОН КРАЙ ГРАНИЦАТА С ТУРЦИЯ КАТО ПЕТТЕ СИ ПРЪСТА.

  6. П-к Докторов- зам. командир по полит. част в под. 50 130- Пловдив! (Тук изкарах военната си служба- 66та- 68 год.!) Един честен офицер и мъж!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.