АктуалноГрадътЗабравеният градМненияНовиниПод ножаРазследване

Пловдивска митрополия се сдоби с най-апетитния имот в Пловдив

Николай Пловдивски взе сградата на Гръцкото училище на склона на Джамбаз тепе над понеделник пазара след серия от интересни маневри

Пловдивска епархия изкупила дяловете на осемте наследника, другата част от парцела приела като дарение от Георги Гергов

Митрополитът ще се мести в бъдещата обновена постройка, а до нея ще се строи нова църква

Само до скоро целият парцел се продаваше за милион и половина евро

Иво Дернев

Най-голямата епархия у нас- тази под тепетата, увеличи и без това гигантския си сграден фонд. При това добави към короната си от имоти истински диамант, който до преди това не е бил част от собствеността на църквата. Под тепето научи, че след серия интересни маневри на Николай Пловдивски, митрополията се е сдобила с най-апетитния имот в града- т. нар. Гръцко училище на склоновете на Джамбаз тепе над Понеделник пазара. Серия маневри, тъй като за да вземе парцела на върха на Трихълмието ведно сградата в него, църквата е трябвало да приеме едно голямо дарение и да извърши няколко имотни сделки, за да притежава 100 процента от собствеността.

И така. Два от етажите на сградата и прилежащата незастроена дворна площ от 270 квадратни метра епархията е получила под формата на дарение от Георги Гергов, който прави щедър подарък на Николай Пловдивски не за първи път. Другите два етажа и останалата част от дворното място духовниците са откупили от общо 8-те наследника, които са имали съсобственост там. Колко пари е платила митрополията, за да притежава дяловете на осемте наследника, само можем да гадаем. Факт е обаче, че тя участва като активно като купувач в една от най- знаковите имотни сделки на годината. Припомняме само, че цялата 4-етажна постройка с разгъната застроена площ  от 915 кв.м., както и дворното място от 1029 кв. м., доскоро се продаваха от агенция на цена от милион и половина евро. По прости сметки излиза, че осемте наследника би следвало да са търсили половината от тази сума, или 750 хиляди евро.

Проверка на Под тепето на място днес установи, че в парцела вече се извършват дейности по почистване. Има съдове за строителни и битови отпадъци, като явно имотът се подготвя за основен ремонт. Научихме, че сградата с толкова дълго историческо минало скоро ще има ново приложение, след като преди това е била първо Гръцко, а после Столарско училище. Там ще се мести Николай Пловдивски, вероятно с част от администрацията на митрополията. Какви са намеренията на владиката, не знаем. Много вероятно е той да заживее в бъдещата сграда, буквално сложил града в краката си. Научихме още, че в част от дворното място ще бъде построена нова църква. При положение че само на няколко метра по ската на Джамбаз тепе се намира старата Св. Петка- един от най-красивите пловдивски храмове.

До този момент проектни документи към НИНКН не са входирани. Каквото и да е решил да прави митрополит Николай на това място, той ще трябва да го съгласува с Националния институт.

Очаквайте продължение по темата!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

20 коментари

  1. САН КИРИКО харизан от КРИВОсъдието на КРИВОславието беше развалина преди със средствата от джоба и от залъка на българския архитект (Съюзът САБ десетилетия наред удържаша половината от всеки хонорар!) да се изградят Палатите за Международната Академия по Архитектура и ИНТЕРАРХ Световно Триенале. Без стотинка държавна, НИТО ЦЪРКОВНА.
    Нотариалните магьосничества на Никола Методиев са плашещи и са съкрушителни за имиджа на ****славието, ако наистина както проповядват накрая предстои . . . ВИДОВДЕН.
    Дали и доколко и в какво точно Никола Методиев е ВЕРУЮЩ само той си знае, театралниченето е лесно за заучаване. Но фактовете са, че он МОНАХ НЕ Е, МОНАШЕСКО ИМЕ даже няма, задължително при пострижението=отрешение от света, а си кара с даденото му от татко-БАРЕТА от комунистическата потомствена Номенклатура = просто защото в манастир не е бил никога и николко.
    Той е парашутист от БКП да коли и беси из Града (в който последователи освен местното ПолитБюро и едни безкористни архонтЦи и неизтрезняващи попадии и машинописки няма – николко!).
    Основните му интереси не са ДУХОВНИЧЕСКИ, а материалистически, търгашески, бакалски; основните му вкусове са просташки, ючбунарски, вулгарни, вижте окипазената Света Марина – срамота

  2. Какво целите с тази публикация? Гергов дарил на църквата, отлично. Собствениците продали своята част, отлично. Николай днес е митрополит, а утре друг. Имотът остава за духовна дейност. Ако го беше купил някой за кръчма щяхте да си мълчите. Гергов направи църквата в Смирненски, даде парите за паметника на хан Крум в Тракия, ами идете ги съборете. Голямо ровене голяма работа. Да му се доповръща на човек.Хеле и това за свети Кирик е просто върха.

    1. Не е нужно да харесваме всеки човек. Но когато той е направил добро е злобарско да плюем. А тази постъпка на Гергов е достойна за благодарност.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина