АктуалноБългарияГрадътНовиниФотогалерия

Пловдивската пожарна превърна петък 13 в празник на Главната (ФОТОГАЛЕРИЯ)

Запомнете лицата им! Поздравявайте ги на улицата! Те са живите герои на Пловдив!

Изложение на пожарна и спасителна техника на Главната улица в Пловдив събра погледите на големи и малки в последния ваканционен ден. Големите червени коли на площада до фонтана с пеликаните отбиваха дори порасналите момчета над 30 по 2 години.

Истинска радост е да видиш как слиза от тротинетката, отива при момчетата с униформи и започва да ги разпитва, споделя млада майка с малчуган. Жената твърди, че детето не общува с непознати и реакцията му я изненадала. Но иначе дълго му е разказвала за пожарникарите и тяхната благородна дейност, за това как не трябва да се играе с огън и много да се внимава с електричеството.

Огнеборците търпеливо обясняват какви са тези джаджи, коя за какво се използва, дават да се „пипа“ и се съгласяват на всяко поискано селфи.

Идете и ги вижте, вижте лицата им! Те са хора със семейства, които всеки ден рискуват живота си… Снимайте се с тях. Запомнете лицата им! Поздравявайте ги на улицата! Те са живите герои на Пловдив!

И утре отбелязват своя професионален празник, отбелязват го с превенция – Седмица на  пожарната безопасност, която винаги започва с поклон пред паметта, на колегите им, които не са се прибрали след дежурство. Това го направиха преди два дни, тихичко и сами…

На 14.09.2019 г. – Кръстовден се навършват 114 години от Първия пожарникарски събор в гр. София.

На този форум 17 пожарни командири от страната за първи път се обединяват, единодушно приемат решение за създаване на пожарно дружество в България и определят бъдещето изграждане и развитие на пожарното и спасителното  дело в страната. Съборът се открива от най-възрастния пожарен командир Г. Атанасов от Пловдив.

Във връзка с този исторически факт с Решение № 385/13.09.1995 г. на Министерски съвет датата 14 септември е обявена за професионален празник на специализираните органи за пожарна безопасност и защита на населението в Република България.

Всяка година на този ден пожарникарите отбелязват своя професионален празник и отдават почит на загиналите при изпълнение на служебния си дълг техни колеги. Отдава се и дължимото на всички служители от структурите на “Пожарна безопасност и защита на населението” при МВР, на техния професионализъм, трудолюбие, смелост и всеотдайност. Седмицата, в която попада тази бележита дата е обявена за Седмица на пожарната безопасност.

Тази година се навършват 138 години от създаването на противопожарната служба в гр. Пловдив с исторически протокол №18/05.02.1881 г. на община Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина