Планират ограничение на скоростта до 30 километра в цели квартали в Пловдив

Актуално Градът Новини Под ножа

Новият Генерален план за движение ще е с приоритет към пешеходците

Таня Грозданова

Новият Генерален план за движение в града под тепетата трябва да бъде разгледан в комисиите и институциите до края на годината, за да се вкара за гласуване в началото на идната. Това съобщи ресорният зам.-кмет Златин Велев. Той припомни, че планът се  актуализира на всеки пет години, с цел безопасност и подобряване на движението.

Приоритет в новата стратегия ще бъде сигурността на пешеходците, обяви Велев след днешното заседание на Общинската комисия по безопасност на движението по пътищата.  Предстои междуведомствени работни групи в шестте района на Пловдив да обследват конфликтните места по пътищата и да  набележат конкретни мерки за преодоляване на проблемите.

„Те трябва да отговорят на въпросите дали е необходимо да бъде намалена скоростта в определени участъци, както е около детски градини и училища. Досега това се  практикуваше само около тях.“

Новото е, че е възможно ограничение на скоростта до 30 километра в цели квартали на града, обяви още зам.-кметът по сигурност и транспорт.

Златин Велев даде пример с комплекс Гербер и кварталната улица „Маестро Георги Атанасов“ в район Тракия. Ограничението за шофиране с до 30 км/ч ще се случва в квартали с концентрация на детски и учебни заведения, гъсто жилищно строителство и близостта на паркове.

„Освен това всяка една пешеходна пътека, на която е имало ПТП ще се обследва в търсене на причините и набелязване мерки за предотвратяването им. Ако е необходимо ще бъде допълнително осветление и повдигане на местата за пресичане на по-второстепенни улици в кварталите, ще се прилага. Досега тези мерки са концентрирани приоритетно на булевардите.“

Споделете ни във:

4 thoughts on “Планират ограничение на скоростта до 30 километра в цели квартали в Пловдив

  1. И досега колко е, да не е 90??!! Само идиот и пълен олигофрен може да си позволи да шофира из квартала с повече от 20/30 км/ч !

  2. Ограничете я на 5 км., ще е най-добре !!! Аман от гламари и от малоумните им стратегии, наредби и т.н…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.