Пак рокада в Бачковския манастир – поема го игуменът на Троянския

Актуално Власт Забравеният град Изпод тепето Новини Под небето

Светия Синод е уволнил архим. Самуил днес

Длъжността игумен на Бачковския манастир дадена на Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий

Соня Попова

За поредна рокада в ръководството на Бачковския манастир научи Под тепето. На своето редовно заседание днес – 03.04.19 г., след проведено единодушно гласуване Св. Синод е решил да освободи от длъжността игумен на Бачковската Ставропигиална св. обител „Успение Богородично” архим. Самуил. Решението влиза в сила веднага, става ясно от съобщението.

със същото решение от днес е назначен на длъжността игумен на Бачковския манастир Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий. Това е досегашният игумен на Троянския манастир.

Припомняме, че на 12.06.14 г. архимандрит Симон официално пое длъжността игумен на Бачковския манастир с решение на Синода. Като в мотивите се казваше, че след отстраняването на Агатоникийски епископ Борис, архимандрит Симон е поел ръководството на манастира и се проявил като грижовен стопанин и добър духовен ръководител, с което си е спечелил доверието на главите на БПЦ.

Новият му заместник – Величкият епископ Сионий е роден на 18-и ноември 1969-а година в София. 13 години е бил ректор на Софийската духовна семинария. Дълги години служи във Видинско, а през 2012-2013 е игумен на Лопушанския манастир. Синодът го назначва за управител на Троянския на 01.05.14 до момента.  Любопитно е, че Дядо Сионий има собствен сайт на негово име и блог.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.