АктуалноВкусът на градаГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Пазарите в Пловдив – сборните пунктове от миналото

Разходка с Lost in Plovdiv из местата , където производителите и търговците продават своята стока в определен ден от седмицата или постоянно

Не е чак толкова далече времето, когато в Града под тепетата нямаше големи вериги супермаркети, а интернетът беше рядкост в  българските домове. Тогава пазарните дни са се ползвали с изключителна важност, не само за да заредят домакинствата с нужните продукти, но и като повод да се научат всички новости около съседите. В Пловдив все още има обособени няколко места, където производителите и търговците продават своята стока в определен ден от седмицата или постоянно. Там може да попаднете на плодове и зеленчуци, както отгледани в лични стопанства и от възрастни хора,  така и предлагани от прекупвачи от борсите около града. Пазарлъкът е напълно възможен, а ако попаднете на словоохотливи продавачи, подробно ще ви разяснят произхода на стоката.

Четвъртък пазар

Това е най-старото тържище в Града под тепетата и има сведения, че е на повече от 350 години. Всъщност, историята на пловдивските пазари и в частност на легендарното за града и региона тържище, датира много отпреди това. Те са описани още през 13 в. по време на кръстоносните походи. Най-точни данни обаче съществуват едва при османските и европейски пътешественици от 16, 17 и 18 век.

За Четвъртък Пазар се знае, че до юли 1893 той е заемал пространството около моста над река Марица. След това по решение на Общинския съвет бива изместен на сегашния площад Съединение. През април 1955 г. е наречен „Пловдивски кооперативен пазар“. Масите му са 1400 на брой и е имало още между 150 – 175 павилиона и дървени къщички. На самото тържище имало и няколко кръчми, където често освен за да се нахранят, пловдивчани се събирали и за  да бистрят политиката.

На 18 август 1984 г. е взето решение пазарът да бъде преместен и на неговото място да се вдигне паметника на Съединението.

На 26 септември 1986 г. Четвъртък пазар започва да работи на днешното си място върху площ от 3342 кв. м.

Понеделник пазар

Няма сигурни сведения откога точно е пазарът, но се знае, че през 1950 г. неговото начало е било още на площада при разкопките на Източната порта. Там, в началото на улицата, е имало бариера, която да спира навлизането на каруци в понеделник – пазарния ден. В района му е изградена първата бензиностанция през 1942 г. На площада се намира и паметникът на Йоаким Груев.

Гроздов пазар

Днес това е името на квартал в район Централен на град Пловдив, но в миналото на това място е имало стар турски чифлик и пазар, откъдето произхожда наименованието. По време на социализма площадът носи името „Вела Благоева“. В местното съзнание мястото обаче винаги  си остава „Гроздовия“. А грозде там са продавали, когато бул. „Руски“ е бил околовръстно шосе на Пловдив. Площадът е бил автогара и тълпите от хора, преминаващи оттам, са подтикнали търговците да формират плодовото тържище. През 1950-те и 1960-те години в квартала е централната автогара на града. През 1970-те години на Гроздовия пазар е работила кръчма „Тихия кът“, събирала интелектуалния елит на Пловдив.

Събота пазар

Така се нарича районът след линиите на Сточна гара в квартал Южен. Преди години тук са се събирали доста търговци с пресни плодове и зеленчуци от стопанствата си, но в момента тържището доста се разпокъса. Сега сергиите могат да се намерят както на покритото пространство пред поликлиниката, така и на новото обособено място пред големите хипермаркети до полицейското управление.

Житен пазар

Житният пазар в Пловдив се е намирал в подножието на Стария град на кръстовището до баня „Старинна“. След започване на прокопаването на тунела през 1950-те и формиране на новия булевард, житният пазар е преместен на изток, където днес е площада. Той носи името си от първоначалното предназначение на това площадно пространство, където се е провеждал ежеседмичен пазар на зърнени храни в края на 19в и началото на 20в.

Преди 1989 г. площадът е носел името Степан Шахбазян, но днес сред пловдивчани е по-известен с това си наименование.

Фермерски пазар

Фермерският пазар в Пловдив е градско събитие, което се провежда за първи път преди почти седем години.  Днес това е мястото, откъдето може да си набавиш пресни био плодове и зеленчуци, фермерско сирене и кашкавал, хляб с квас, домашни сладка и лютеница, чай и подправки, домашни сладки и веган кухня. Сред производителите, които вече са увеличили своя брой почти четири пъти, може да попаднете както на познати лица, така и на съвсем нови стопанства. Отскоро Фермерски пазар – Пловдив се завърна на първоначалната си локация във вече обновения мол Plovdiv Plaza и ще се провежда от 16 юни всяка неделя на ниво 1 в централния атриум от 10 до 14 часа.

Във вътрешността на отделните квартали в Пловдив също може да попаднете на обособени пазарни пространства, но за съжаление те остават все по-малко за сметка на предлагането в големите вериги. Днес вече шопингът може да стане дори по Интернет, а всички клюки се научават в социалните мрежи.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина