АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеЗабравеният градКултураНовини

От „анонимното“ училище Алеко Константинов до шедьовъра на Светослав Грозев – по стъпките на пловдивския Баухаус

Лекции, филми и дискуии отбелязаха 100-годишния юбилей на легендарната немска школа в Пловдив

Единственият българин, свързан директно с Баухаус е пловдивчанката Мара Учкунова

Разширен четиридневен уикенд отбеляза 100-годишнината на легендарната немска школа Баухаус в Пловдив. Поредица интересни филми от архива на „Баухаус“ и съвременни интерпретации на автентични изпълнения от училището по изкуства, лекция, обиколка и Беседка с групата „Български архитектурен модернизъм“ маркираха честването на юбилея в Европейската столица на културата. Събитието се организира от Гьоте-институт София.

Филмовата програма привлече над сто души в LUCKY Дом на киното, Club Fargo и artnewscafe. В петък любителите на киното гледаха документалния филм „Баухаус: Модел и мит“ в препълнена зала в LUCKY. В събота и неделя се проведоха и прожекции на любопитни филми, свързани с Баухаус архитектура, театър и дизайн в Club Fargo, а програмата бе закрита в понеделник в artnewscafe с експериментални видео арт прожекции.

Голям интерес имаше и към три събития на фондация „Български архитектурен модернизъм“. В събота историците на изкуството от организацията – Васил Макаринов и Теодор Караколев разказаха развитието на школата Баухаус от нейните корени в теченията от преди Първата световна война, търсещи обединяване на изкуството с занаятите и индустрията, до закриването ѝ от нацистите през 30-те години. На откритата лекция в LUCKY те разказаха за единствената българка, официално записана в регистрите на Баухаус – Мара Учкунова Оубьок. Тя учи текстил още в първите години на съществуването на школата. Историците подчертаха голямото влияние, което Баухаус има върху други течения в изкуството – не само в архитектурата, където то е най-популярно. Архитектурата всъщност там се изучава за много кратък период – чак след 1927 година, а училището се закрива през 1933 година, коментираха те. В същото време лекторите очертаха и контекстът, в който се развива школата и това, че извън нея се случват много други модерни течения, които тогава са се развивали извън Баухаус, но днес свързваме с това течение – свързани с архитектура, изкуство, типография, плакати и др.

Васил Макаринов разказа и подробно историята на няколко българи, които свързваме с течението Баухаус, макар и те да не са учили там. Днес най-много се свързват имената на Николай Дюлгеров – който е художник и архитект от Кюстендил, но почти целия си живот прекарва в Италия. Другият българин свързан с Баухаус е сливенецът Захари Илиев, който бе популяризиран преди години в Сливен като „Завършилият в Баухаус архитект“, но всъщност от фондация „Български архитектурен модернизъм“ са открили точния период на неговото следване в Германия – но в Мюнхен, където именно се дипломира Илиев. В същото време той обаче твори в изключително модерен стил, свързан с Баухаус движението и неговите творения могат да се причислят към тази стилистика. От гледна точка на интериорния дизайн бяха направени паралели и с други творби – например стол, проектиран от пловдивския архитект Христо Пеев за Дома на изкуствата и печата (днес Радио Пловдив), напомня изключително много за модерният тръбен стол на възпитаника на Баухаус Марсел Бройер.

В неделя „Български архитектурен модернизъм“ предложи кратка разходка из модерни сгради в по-непозната част на Пловдив. Разходката, вдъхновена и от Алтернативната карта на „Отворени изкуства“ и маршрутът „Баухаус“, премина през няколко гради, включени в проекта на галерия Сариев и арх. Владислав Костадинов и студио „8 1/2“. Повечето от сградите обаче бяха по-неглижирани и непознати. Разходката с над 30 любители на историята и архитектурата премина от LUCKY Дом на киното по улица „Виктор Юго“. Там пловдивчани и гости от други градове, дошли специално за събитието, разгледаха сгради на Боян Чинков и Христо Пеев.

Водещите разходката историци насочиха внимание и към училище „Алеко Константинов“, което впечатлява с някои интересни решения, като полуцилиндричния обем на стълбището към двора, разделението на сегменти на някои прозорци и разработената по специфичен начин мазилка. Това е една от най-красивите пловдивски обществени сгради и трябва да научим всички детайли от нейната история, коментираха от фондация „Български архитектурен модернизъм“. В момента не е напълно уточнена нито точната година на нейното построяване, не се знае и нейният архитект.

Разходката след това премина по улица „Съгласие“ и къща с интересни форми, която се приписва на арх. Светослав Грозев с интересни триъгълни еркери до един от големите пловдивски архитектурни шедьоври – домът на Каишеви, също проектиран от Грозев.

Финалът на разходката бе пред слабо позната сграда, проектирана от архитект Асен Семов в съседство с шедьовъра на Грозев. Там се обърна внимание на спецификите на модерната архитектура, като липсата на декорация и разработването на обемите, което е особено интересно в тази сграда, тъй като е много рано проектирана – през 1929 година, когато в България модерното движение тепърва набира скорост.

В понеделник artnews café стана домакин на ново издание на Беседка за града. Години след началото на инициативата, отново свързана с фондация „Отворени изкуства“ и архитектурното Студио 8 1/2 и арх. Владислав Костадинов, темата отново бе модерната архитектура. Катрин Сариева припомни историята на Беседките, идеята за Алтернативната карта и фактът, че много сгради вече са в доста променен вид оттогава.

В тази насока бе и самата презентация на Васил Макаринов и Теодор Караколев. Те показаха много модерни сгради, които са или напълно разрушени – дали през соц-периода, дали след това, някои по-познати, други не толкова, както и някои, в които са правени по-малки намеси, но изключително неприятни за архитектурната ценност на сградите – като унищожаването на автентичните метални дограми на Гимназията по дървообработване или ремонта на Стайновата къща на Таксим тепе.

Архитектите – гости на беседката предложиха работа в посока опазване на съществуващите все още сгради, чрез декларирането им за културни ценности или по други канали, така че това наследство да бъде опазено и добре съхранено за поколенията.

Снимки Милена Иванова и Георги Матов

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

    1. Ах!
      С унгарските имена като на любимия ви Кръстник Шорош не се гелпи само АКАДЕМИК ПРОФ. Д-Р „Бау“ Хонорис Кауза на ПУ-то и той като Камата –
      – Хвала!

  1. „. . .гости на беседката предложиха работа в посока опазване на съществуващите все още сгради, чрез декларирането им за културни ценности или по други канали, така че това наследство да бъде опазено и добре съхранено . . .???
    СЕРИОЗНО?
    ДА НЕ СТЕ В ГРЕШКА?
    ДА СИ ПРАВИТЕ СМЕТКАТА БЕЗ КРЪЧМАРЯ?
    КАК ТОВА ША СТАНЕ БЕЗ „ОБОБЩЕСТВЯВАНЕ“ НА ИМОТИ (от които общината се чуди как да се отърве?)
    „Беседката“ на КунстНахрихтенЧорба представлява Празни Приказки и следва да я считаме за ГОВОРИЛНЯ.
    Безрезултатна. Губене на време. Ешмедеме със позьорки.
    Агитката ентусиасти Караколев и Сие преди да раздават ОЦЕНКИ да идат да се образоват та да защитят СВОИТЕ СИ ОЦЕНКИ, па тогава да поучават Колегията

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина