АктуалноБългарияГласовеМненияПод небето

Отец Димитър от църквата „Свети Дух“ в Тракия: Възстановяването напълно на „Нотр дам“ ще е жест на духовно възраждане на Европа

„Европа толкова е свикнала с тези монументи и символи на вярата от миналото, че ги приема повече като туристически обекти, сега пожарът – по зловещ начин – привлече вниманието към тях.“

Убеден съм, че възстановяването напълно на „Нотр дам“ ще е жест на духовно възраждане на Европа. Това коментира отец Димитър Димитров от църквата „Свети Дух“ в район Тракия в ефира на радио Пловдив тази сутрин, по повод чудовищният пожар в сърцето на Франция от снощи.

Той подчерта, че олтарът и олтарният кръст на Парижката Света Богородица са спасени, както и редица произведения на изкуството. 

„Европа толкова е свикнала с тези монументи и символи на вярата от миналото, че ги приема повече като туристически обекти, сега пожарът – по зловещ начин – привлече вниманието към тях,“ каза свещеникът.

„Вчера вечерта гледах кадрите от церемонията за Цветница и слушах органа на Парижката Света Богородица, един от най-величествено звучащите инструменти на света. Какъв парадокс – те са вдъхновявали стотици хора векове наред и сега се превръщат в пепел. 

Лично за себе си си казвам, че започвайки Страстната седмица, която парадоксално е свързана с огъня като знак за ново  творение, то Бог ни допусна този тъжен знак за размисъл. Явно за да ни покаже, че ни дава надежда за възкресение, добави още отец Димитър.

Опасността от гигантския пожар в емблематичната парижка катедрала „Нотр дам“  е неутрализирана, но има „съмнения как сградата ще оцелее“, заяви  държавният секретар във френското министерство на вътрешните работи Лоран Нунес, цитиран от Франс прес.

Днес ще бъде проведена среща с експерти и архитекти, в опит да бъде установено дали структурата е стабилна и дали пожарникарите могат да влязат вътре, за да продължат своята работа, съобщи той.

Нунес обобщи, че огънят е „под контрол, но все още не е напълно изгасен“, предаде Ройтерс. Причината за пожара все още не е установена, уточни той.

Източник: радио Пловдив

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина