АктуалноГрадътЗабравеният градКултура

Общинският архитект не давал повече от 11 метра височина за сградите около Понеделник пазара

Площадът около Понеделник пазара разчистен през 30-те, искали да запазят гледката към Джамбаз тепе

„Налага се запазване на красивата, оригинално художествена и характерна за града ни гледка на тези скали“. Това четем в доклад на общинския архитект Никола Овчаров от 1933 година. Той е прочетен на заседание на тогавашния Общински съвет по време на кметуването на Божидар Здравков.

Причина за доклада е развитието на зоната около днешния Понеделник пазар и кварталите наоколо. На тогавашният пл. „Трапезица“ – в подножието на църквата „Света Петка“ е имало поредица от интересни възрожденски сгради към храма. За съжаление по различни причини те са съборени, а не са опазени. Това решение обаче е разкрило гледка от площада към Джамбаз тепе, което от своя страна провокирало въпроса за гледката към хълма.

Идеята на градските архитекти е била максималната височина по улиците Патриарх Евтимий и Съединена България да бъде 11 метра. Това са двете улици около т.нар. „Дупка“ или археологически обект „Музея“, който влезе в обществения дебат с идеята на Димитър Георгиев да строи мултифункционален комплекс в зоната, който притесни много архитекти и граждани, относно погледа към Джамбаз тепе.

Общинският съвет е приел идеите на арх. Никола Овчаров за максимално допустимата височина през 1933 година. Развитието на квартала обаче тръгва по друг начин, заради променената политическа обстановка 10-ина години по-късно. Така с различното градоустройство, половин век по-късно целият терен ще бъде изцяло разчистен за изграждане на Музея на тракийското изкуство, който обаче така и не бе завършен и бе разрушен.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

10 коментари

  1. Гледката към тепето е визитка на Пловдив. Това място трябва да остане археологически парк. Не е нужно да копаем дупки по площад централен, там археология няма. Археологията е на понеделник пазара. Никакъв строеж!

    1. Не само БЕЗ ЗАСТРОЙКА но и натрупаните боклуци цели столетия долу пред лицето на скалите да се изгребат и отстранят.
      ЛИЛИЯ БОТУШАРОВА беше великият археолог който по този начин разкопа склона -където имеше триетажни кооперации по „улица“ Цар Ивайло!- та намери, разкри и ДАДЕ АНТИЧНИЯ на Пловдив и България.
      Нюх. Хъс. На две кутии „Слънце“ десетилетия наред още от 60-те години тя се беше вкопчила в „Южен Вход на Тунела“ (работно заглавие докато никой нямаше представа ЩоЕ То това там) – като пропусна да се омъжи и завъди Челяд като всички …
      Нито булевардче, нито мраморна, нито бронзова, нито тенекиена табелка не напомня за името на ЛИЛИЯ БОТУШАРОВА.
      Хвала!
      https://drive.google.com/file/d/1-itMkPoubXb3XTw0_Y6A8t72LZUpnd1Z/view

  2. Град на 8000 г, нетрябва да позволим да го съсипват шайка чиновници!!!!
    Неви ли омръзна уважаеми съграждани????
    Един застроява парк,(зад хотел Ленинград) друг безценна археология и т.н.!!
    Докато си мълчим, ще продължават…
    СИЛАТА Е В НАС!!!!

  3. оня ченгелопитек Розата си е платил прескъпо вече да му нашарят документи и разрешителни, дерзайте за Пловдив

  4. Даже са много, 7 метра макс, на който не му харесва да не строи! Нестига че е..ха мамата на района около католическата църква, с мол Голямата Базилика, ами сега искат и на тепето.

    1. НАИСТИНА НЕ 11 МЕТРА, ДАЖЕ НЕ 7 МЕТРА ДО КОРНИЗ, АМИ ИЗОБЩО НИКАКВА ЗАСТРОЙКА НЕ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА РАЗРЕШАВАМЕ.
      Даже изгребване на натрупаните през вековете боклуци пред лицето на скалите ако се изгребат ще стане още по-величествено.
      Всичко това като се отрази в узаконен Градоустройствен План, другарят Частник дето е купил за жълти стотинки пространството може да иде да си устройва чифлиците из Делиормана. И да си кътка Нотариалното Актче за Музея.
      Или да построи ОПЕРА и да подслонява Трупите „под наем“ както другата Агитка възнамеряваше.

    1. Божидар Здравков е бил рядко изключение -поредицата „кметове“ само като им зърнеш портретите на стената диагонално – тръпки да те побият.
      Здравко пък скрит зад десетина „зам.“ове веднага изпъква като МЕНТЕ мутро*полит*ическо което без резултати си запазва място на стената. Заедно с МЕНТЕ мутро*полит*ическо за Гладен „архитект“.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина