АктуалноГласовеГрадътМнения

Образователният министър от Пловдив: Книжният учебник няма да изчезне, но няма да бъде и монополист

Факт е, че учениците учат по-добре, когато използват електронно образователно съдържание, каза при посещението в Езиковата гимназия Красимир Вълчев

МОН ще финансира изготвянето на електронни уроци от самите учители, които да бъдат качени в общ отворен облак

Иво Дернев

„Книжният учебник няма да изчезне. Но няма да бъде и монополист. Дигиталните технологии са шанс да променим методите на обучение в училищата. Дигитализацията променя начина на учене и трябва да работим за разширяване на възможностите за децата да ползват повече електронни образователни ресурси“. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при представянето на проекта „1:1 Chromebook“ в Езикова гимназия „Иван Вазов“ в Пловдив. Чрез него от два месеца осмокласници в училището използват облачни технологии за обучение и влизат в клас без учебници и тетрадки, а с персонални преносими компютри.

„Дигитализацията променя начина ни на живот, променя и начина на учене. Ако говорим за дигитализация говорим за обучение чрез информационни технологии, но и за придобиване на дигитални умения, които ще са необходими на днешното поколение ученици в един свят, в който те ще работят. Свят, претърпял значителни дигитални трансформации. Това, което видяхме тук в Езикова гимназия, е модел на обучение чрез персонални устройства. Той не е единствен. Това, по което ние работим, е за използването на повече образователни ресурси. Миналата година финансирахме изграждането на wi-fi мрежи във всички училища. Последната група- около 600 училища, ще бъдат с изградени мрежи до края на май. Може би към средата на годината ще можем да кажем, че всички училища в страната ще имат тази мрежова инфраструктура, която позволява използването на персонални крайни устройства. Най-важно е да осигурим по-голям достъп до така наречените електронни ресурси, електронно образователно съдържание. Факт е, че учениците учат по-добре, когато използват такова съдържание, когато виждат, а не само слушат, когато са активни в учебния час, когато той е по-творчески именно благодарение на електронните устройства”, обясни образователният министър.

Той подчерта, че основното предизвикателство за днешното поколение ученици е да бъдат  вдъхновени да се учат. „Това е по-трудно от преди. Системите за образование днес не трябва да дават само знание, а и така наречените преносими компетенции, уменията на 21 век, което предполага всеки един час да е по-творчески, по-интердисциплинарен, с по-голяма степен да направи учениците активни участници в процеса на образование, да ги научи да се учат. Днешното поколение деца имат много повече източници на информация. Ако ги вдъхновим да се учат, дори да са пропуснали знания, те ще ги компенсират. Ще бъдат много по-адаптивни в днешния динамичен свят”, допълни министър Вълчев.

И посочи дигиталните технологии като една от възможностите за това. Друга такава възможност е промяната в методите на обучение. Министърът смята, че то трябва да е по-атрактивно, по-интересно, с по-голямо участие на учениците.

„Догодина мислим да направим програма за всяко едно училище да разработят свой собствен проект да промяна на методите на обучение, включително и по линия на информационните технологии и иновациите, промяна на физическата среда, трансформация на класната стая, влизане в част на специалисти от други сфери. Това ще ни бъде един от приоритетите с бюджета за следваща година. Тук не говорим за единна мярка. Системата през следващата година много повече ще се развива благодарение на енергията и иновативността на училища, учители и общини. Скоро ще стартира проект по оперативна програма „Наука за образование и интелигентен растеж” за изграждането на отворен облак. Ще финансираме изготвянето на електронни уроци от самите учители, които да бъдат качени в тази платформа със свободен достъп. Ще финансираме и обученията на самите учители за изготвянето на такива образователни ресурси”, каза още министър Красимир Вълчев.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина