АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеИзпод тепетоМненияНовини

Образователна революция в Езиковата- класна стая без учебници (ГАЛЕРИЯ)

Осмокласници учат навсякъде и по всяко време на преносими компютри, не използват хартия

Нашата цел е да не се превръщаме в консуматори на готово учебно съдържание. Ние искаме да създаваме такова, подчерта преподавателката по български и литература Елена Варзилова

Ако ще подготвяме децата за тяхното утре още днес е редно да развием умения в тях, смята тя

Иво Дернев

Образователна революция се случва в Езикова гимназия „Иван Вазов”. Елитното школо стана първото в страната, в което може да се учи навсякъде и по всяко време, без учебници и тетрадки. Официалния старт на новата образователна технологична инициатива за класна стая без хартия бе даден днес от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, кмета Иван Тотев и заместника му Стефан Стоянов, началника на Регионалното управление по образованието Иванка Киркова и директора на Езиковата гимназия Вихра Ерамян. Учениците от 8Ж вече не използват учебници и помагала, благодарение на внедрената облачната платформа Google G suite за образованието. С реализирането на проекта „1:1“ всеки ученик и учител вече разполага с електронен профил в домейна на организацията. Технологичен партньор на проекта е Acer, официален партньор на Google for Education в България, чрез инициативата си “Acer за образованието“.

„Училището е внедри облак, а децата от 8Ж и всички техни учители имат свой собствен акаунт, както и своите устройства. Работи се в защитено сигурно пространство в домейна на училището, без никакъв външен достъп. Учениците споделят в група, работят чрез приложенията на безплатната платформа на Гугъл за образованието и в нея имат достъп до множество образователни канали, които се използват само и единствено за създаване на учебно съдържание”, обясниха преподавателите.

26-те ученици от паралелката с профил „Френски език” разполагат с преносими компютри Chromebook и заменят учебника с ново учебно съдържание в облака. Те могат да присъстват виртуално в класната си стая, дори ако са възпрепятствани да присъстват физически в училище. „Предимствата са много. От това, че раниците ни вече са свръх леки, до това, че виртуалната класна стая предизвиква нашата креативност и индивидуалност. Информацията е добре подредена и структурирана. Много е ефективно, защото дава нова перспектива към учебния материал, тъй като се добавя постоянно ново съдържание.Освен това дори да не си в клас, ти си със класа си”, обясниха осмокласниците на министър Вълчев днес.

„Много е лек пробука и можеш да го носиш навсякъде. Батерията е издръжлива и дори да си забравил да го заредиш вечерта преди учебния ден, в класната ни стая има зарядна станция. Няма флашки и съответно няма опасност от вируси. Работим с лични акаунти в облака”, обясни Траян, демонстрирайки предимствата на преносимия си компютър. „Другата добра новина е, че паметта на компютрите на практика е безкрайна. И това, че работим в екип”, допълни Бояна от съседната учебна маса.

Виртуалните класни стаи са изготвени от училите, като учебните материали в тях се обогатяват постоянно с ново съдържание. 23-ма преподаватели от гимназията са сертифицирани по международни програми за внедряване на образователни технологии. По проекта „1:1“, продължил две години, са внедрени облачни технологии и безжична училищна мрежа, като технологичното решение е изцяло съобразено с изискванията на нормативната база.

„Без учители обаче тази програма няма да е толкова успешна. Никоя технология без учителя няма ясна цел”, подчерта осмокласничката Йоана.

„До 2023 г. всички 1200 ученици в училището ще използват личен Chromebook, с което моделът ще бъде валидиран за целия петгодишен курс на обучение в гимназията. Внедрената високотехнологична платформа ще трансформира целия учебен процес, поставяйки фокус върху ученика и променяйки изцяло учебната среда. С тази значима стъпка издигаме сътрудничеството, технологиите, свободното общуване и индивидуалността в стандарт за нашето училище“, коментира Вихра Ерамян, директор на ЕГ „Иван Вазов“.

„Община Пловдив е една от малкото, които провеждат иновативни политики”, похвали администрацията пред учениците министър Вълчев. „Много съм впечатлен от това, което вигдам. Имате изключително важна задача като първи клас без учебници и хартиени помагала. Вие ще покажете дали тази политика е успешна с резултатите си. Можете да запалите и други училища да внедрят технологиите. Разчитаме на вас да промените и да останете в нашия град”, обърна се към осмокласниците кметът Иван Тотев.

„Децата имат бъдеще чрез технологиите, но те трябва да се използват смислено- там, където е удобно, там, където дават добавена стойност. За да заменим традиционната среда с технологична, тя трябва да носи някакъв плюс. А той не се носи от безсмислено внедряване на технологиите. И ресурсът трябва да бъде подбран. Учебникът не е единственият източник на информация, но там пък сме убедени, че е достоверна. Затова ролята на учителя наистина е да подбере материал, който е ресурс и ще бъде действително полезен за учениците- няма да заблуждава, няма да говори неистини и да провокира децата в грешни посоки. Трябва да има ясна педагогическа цел, за да може иновацията да донесе добавена стойност”, каза учителката по български език и литература Елена Варзилова.

„ Така или иначе децата, които работят чрез устройства и в облак, вече сами видяха плюсовете. Нашата цел е да не се превръщаме в консуматори на готово учебно съдържание. Ние искаме да създаваме такова. Обикновен консуматор може да бъде всеки. Ако ще подготвяме децата за тяхното утре още днес е редно да развием умения в тях. И не бива в никакъв случай да ги превръщаме в консуматори, които получават всичко наготово. Така се подбират материалите и задачите, така е организиран урока, че посредством дейности да се развиват умения. Нещо, което смятам, че липсва на поколението днес и трябва да бъде спешно направено”, допълни Елена Варзилова.

Очаквайте продължение

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина