АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеИзпод тепетоКултураМненияНовини

„Няма по-хубав град от Пловдив в целия свят!“

Балабановата къща, Етнографския музей и майсторите от Улицата на занаятите поставиха началото на ЕСК в Стария град (СНИМКИ)

Зам.-министърът на културата избра Стария Пловдив за начало на обиколката си в Откриващия уикенд

Соня Попова

Точно като у дома си. Така успя да улови фотообектива на наш репортер заместник-министъра на културата Амелия Гешева в първия ден от Откриващия уикенд на Пловдив като Европейска столица на културата.

Тя бе избрала да започне обиколката в петък вечер инкогнито, придружена от сина си, именно от програмата в Старинен Пловдив, чийто директор бе преди за стане зам.-кмет с ресор култура в общината.

Пред вратата на Етнографския музей Гешева бе настигната от директора на Историческия музей Стефан Шивачев и пресрещната от безнесмена Иван Фратев. На закачливия въпрос какво прави тука, зам.-министърът отговори:

„Наслаждавам се! Няма по-хубав град от Пловдив в целия свят!“

Четири бяха събитията от програмата в петъчната вечер на Трихълмието, съсредоточени в две къщи. Преди това през деня майсторите от улица „Стръмна“ отвориха широко врати за малки и големи гости.

В Регионален етнографски музей събитията започнаха с нова атрактивна изложба със заглавие „Песента на дървото“, в която се показват за пръв музикални инструменти, изработени от дърво, в едно с истинските истории на техните майстори и притежатели. Тя е разположена на втория етаж.

Фотографската изложба „Преоткриване на наследства“ заема първия етаж на Етнографския, тя е съвместна проява на Нов български университет и Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство на Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО.

По същото време във вестибюла на Балабановата къща бе открита  изложба живопис, рисунка, пластика на доц. д-р Георги Трифонов от АМТИИ, озаглавена „От античност до съвремие“.

А големият салон на къщата се оказа въз тесен, за да приеме всички дошли да чуят Камерен концерт, посветен на 120 г. от рождението на Панчо Владигеров и 110 г. от рождението на Марин Големинов.

Очаквайте още подробности и снимки.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Сега д.попов ще спи спокойно, след като си изплю отвратителното от себе си. Но ще си остане все така отровно малко нищожно човече, което има смелост да пише глупости само под прикритие.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина