АктуалноГрадътКултураНовини

НОЩ се завръща за 14-и път със запазена през годините магия

Около 130 събития на 75 локации из целия град обогатяват уикенда в Пловдив

С богато издание за годината, в която Пловдив е Европейска столица на културата, се завръща фестивалът НОЩ/Пловдив след едногодишно присъствие. Фестивалът ще обхване целия град, като за трите дни – 13, 14 и 15 септември ще се случат около 130 различни събития на 75 места – музеи, галерии, културни центрове, заведения и открити пространства.

За 14 издания не сме изгубили магията от началото, разказа два дни преди събитието Веселина Сариева от фондация „Отворени изкуства“. Все още организациите партньори на НОЩ-та се включват с много ентусиазъм, със специални събития и изложби, а не само отваряйки вратите си за една вечер до късно.

Така тази година най-големите културни институти в града няма да пропуснат фестивала. Интересна изложба за оръжията подготвя Етнографския музей, както и с изложба картини на Златю Бояджиев. Много къщи в Стария град ще се включат в събитията с по-традиционни или по-съвременни акции. В Синята къща ще можем да видим видео инсталация от японския артист Саори Хала „Конят няма притеснения“, съседната Данчова къща ще бъде отворена за изложба „Общо място“ с куратор Владия Михайлова и както и прожекции на филма „Не-Видимо“ на Камен Стоянов. Наблизо са и Балабановата къща, Хиндилян и Мексиканска графика, в които можем да видим Националните есенни изложби.

Наситено със събития е и в Капана. В Cu29 ще бъде представена изложба с архиви от артистичната група Les Reines Prochaines. Откритата сцена Ядрото ще приеме концерт в съботната вечер на арменската вокална формация Сирун и на танцовия състав Ереван. Изложба стихове „той/тя: думи изгубени в превода“ ще ни покаже Росица Петрова в „Котка и мишка“. „Найлона“ пък ще ни представи изложба на Златка Шеткова, а в събота на живо ще свири група „НеЗнам“. Още много заведения в Капана и в близост ще се включат в НОЩ-та, като пълната програма може да се открие в интернет, на специална апликация, както и на флайерите, които тази година са по-малко, тъй като стремежът на екипа е да са максимално свободни от хартия.

По традиция програмата излиза и извън Стария град и Капана с множество събития и в останалите части на града – около река Марица, по Сахат тепе, по Главната, на открито в Цар Симеоновата градина, и в барове, като „Мария Луиза“, „Фарго“ и други, предлагащи също специална програма.

Съществен акцент е изложбата на evn collection. В СКЛАД ще се съберат работи на трима съвременни артиста -Франц Капфер, Лазар Лютаков и Мартина Вачева. Колекцията на EVN е събирана от експерти около 25 години, като за участието в Пловдив са поръчани три нови работи на артистите. Всеки е създал работа в своя специфичен стил, като те са творби, които създават истинско усещане на мястото като сцена, а не само като самостоятелни творби, разказаха от НОЩ-та.

Едно от първите събития, с които ще се открие НОЩ-та ще се случи на открито на Римския стадион по залез слънце в петък. Т.нар. междуизмерен ритуал на американския артист L ще се случи на Джумаята точно в 19:35 часа, а други атрактивни събития на открито за откриването са партито във Военния клуб в полунощ и аудио-визуален проект Ground Control на Античния театър в 23:00 часа.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

  1. Може да си гледате работата, вие отворените, дето сте много навътре и мразите! (Не хейтите, защото българската дума е по-подходяща за вас)
    Но истината е, че НОЩ-та изпълва града, така както нищо друго. И на хората им е хубаво. А вие си останете в дупката и си мразете, и завиждайте!

    1. Стари кримки и опитни специалисти изнасят немалка част от усилието.
      Не само „млади хора“ са упорити и всеотдайни, ако трябва да бъдем справедливи.
      Е, ако не трябва да бъдем справедиви, тогава:
      БРАВО НА ИНДЖИНЕРИНГ ТОТЕВ, МАМИН ИМПЕРИАЛИСТ!
      БРАВОС НА САРИЕВИТЕ КАКИ, БАЙРАКТАРИ И ДАЖЕ ЗНАМЕНОСЦИ НА ОТКРЕХНАТА ИЗКУСТВЕНОСТ!
      Хвала!

  2. ОТКРЕХНАТИ ИЗКУСТВЕНОСТИ ни пробутва позьорката „Веселина Сариева от фондация „Отворени изкуства““ както е застанала пърдом заседнала ф Президиума с МИКРОФОНА – сякаш не знаем цял свят, че ТЛЪСТИТЕ ГРАНТОВЕ НАСТРАНА, НОЩТА дължим на многобройните НЕплатени доброволци из музеите и институциите.
    Цялото събитие ОПЪН ХАУС подобно на другите по света не се дължи на Кунст-Нахрихтрен-Чорба на приватизирания от Сариевите каки ОТЕЦ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина