АктуалноЖивотЗабавлениеКултураНовини

Носителят на Оскар Биле Аугуст иска да снима филм за цар Борис III в Пловдив

Прочутият датски режисьор даде старт на София Филм Фест в Пловдив

Препълнен салон за прожекцията на изключителния му филм “Щастливеца Пер”

Иво Дернев

Носителят на Оскар и две Златни палми от Кан Биле Аугуст има намерения да снима част от кадрите в бъдещия му филм за цар Борис III в Пловдив. Прочутият датски режисьор разкри идеята си преди да открие 14-то издание на София Филм Фест в Пловдив в Lucky Дом на киното. Аугуст даде старт на кино маратона с изключителната си творба „Щастливеца Пер” и излезе пред големия екран, за да поздрави публиката в препълнения салон. „Развълнуван съм да бъда тук”, каза на пловдивските киномани именитият кинаджия, режисирал „Къщата на духовете“ ,  „Клетниците“, „Нощен влак за Лисабон“ и много други.

Той разказа, че е поканен от български продуценти да работи по филм за цар Борис III у нас, като се очаква снимките да започнат догодина. Лентата ще се казва „Добрият цар” и ще разказва за Борис III, за Втората световна война и за българите в контекста на драматичните събития от миналия век.

През целия ден вчера Аугуст е бил на разходка из Пловдив, за да съчетае полезното с приятното. Оглеждал е естествени декори в града за снимките на „Добрият цар”, заедно с председателя на “ФИПРЕССИ” Клаус Едер и проф. Божидар Манов.

Пред публиката в Лъки Клаус Едер сподели, че не е в Пловдив за първи път. „Гледах филмът „Козият рог” в началото на 70-те години на голям фестивал и се влюбих в него. Това беше първият български филм, на който бях попадал. Така започнах да гледам българско кино. Дойдох първо в София, а после и в Пловдив, за да се запозная с Катя Паскалева. Написах книга за българското кино. България е малка страна, която има прекрасна кинематография”, каза Клаус Едер.

Преди прожекцията на поредния си шедьовър „Щастливеца Пер” режисьорът Биле Аугуст разказа, че това е бил един от най-дългите му творчески процеси. „Преди 8 години стартирах този проект. Когато правиш един толкова скъп филм се нуждаеш от големи звезди. Аз обаче имах рядката свобода да избирам когото си искам и работих с почти непознати актьори- лицата им са по-чисти и по-въздействащи”, обясни Биле Аугуст.

Очаквайте интервю с големия режисьор

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина