АктуалноЖивотЗабавлениеКултураНовини

„Необозримо за Кольо К.” като химн за живота

Подредиха ретроспективната изложба на Кольо Карамфилов в Градска художествена галерия

Над 30 колекционери предоставиха повече от 80 картини на художника

Иво Дернев

Химн за живота. Песен за безграничността. Такова събитие ще е „Необозримо за Кольо К.”. Няма да е изложба- некролог за годишнина от смъртта на големия творец, както може би някои си мислят. Ще е празник. Стих за таланта в чистата му форма, а не жалейка.

Още от днес двата етажа на Градска художествена галерия светят необичайно. Източникът на светлината е именно живата енергия на Кольо Карамфилов, струяща отвсякъде по стените. Тя идва от над 80-те картини на маестрото, подредени  за откриването на ретроспективната му изложба този понеделник. Над 30 колекционери извадиха от домовете и депата си рядко представяни и непоказвани работи на художника. Ценителите на творчеството му буквално се надпреварват, за да видят притежаваните от тях картини на Карамфилов  на подходящо място в галерията. А там целия процес дирижират организаторите на събитието- кураторът Галина Лардева от фондация „Култура и съвременност“ и Радост Коцева от галерия  U.P.A.R.K.

Това не е изложба, посветена на Кольо Карамфилов. Това е изложба на Кольо Карамфилов, държи да уточни кураторът Галина Лардева. Двете с Радост Коцева работят по изложбата повече от година.

Картините са събрани от различни частни колекционери. Повечето от тях са неща, които не са показвани и не са преекспонирани. Всички картини бяха предоставени от собствениците им с изключително удоволствие. А това значи, че в процеса ни партнират около 30 души, дали своите картини на Кольо Карамфилов. Концепцията на изложбата цели да направи сериозен, задълбочен и изкуствоведски разрез на неговото творчество, защото наистина е необозримо, казва Лардева.

И припомня, че Кольо Карамфилов е работил в най-различни жанрове на визуалното изкуство. Включително сценография и кино. Публиката ще види рисунка, живопис, пластика, графика. Книги и филми, в които е участвал. Организаторките на събитието се опитват с изложбата да покажат целия мащабен негов творчески потенциал.

В една от залите ще представим съвсем ранни негови работи, от средата на осемдесетте години. Те го представят като съвсем млад автор, график, чийто визуален образ е съвсем различен от това, което в последствие прави. В аранжирането на изложбата се намериха съвсем естествените му точки и символи, по които той работеше- болката, ангелското, мигновеното, любовта, човека. Има много любопитни натюрморти. Ние самите се изненадахме от част от работите, които не бяхме виждали. Много приятни емоции очакват публиката в понеделник, подчертаха Лардева и Коцева.

Беше най-естественото нещо годината на Европейска столица на културата да се открие с един от най-обичаните, безапелационни, утвърдени, любопитни творци на съвременния Пловдив. Ако има човек, който е експериментирал в толкова много различни посоки с лекота, който е създал визуален образ с национална значимост, това е той. Кольо Карамфилов, допълват организаторките на „Необозримо за Кольо К.”.

Откриването на изложбата ще бъде на 7 януари от 18.00 ч. и ще продължи до края на януари. За нея ще бъде подготвен двуезичен луксозен каталог, който ще бъде представен на 28 януари от 17.00 ч.  Проектът се осъществява от Фондация „Култура и съвременност“ в партньорство с галерия U.P.A.R.K. и е част от официалната програма на Европейска столица на културата – Пловдив 2019.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина