АктуалноБългарияГрадътЖивотЗабавлениеФотогалерия

На разходка в зоопарка (ГАЛЕРИЯ)

Десет маймуни вече населяват комплекса

От общината преговарят със словенски развъдник за доставки на екзотични животни

Иво Дернев

Диви патици, десет маймуни и две котки вече населяват пловдивския зоопарк, още преди официалното му откриване. Днес кметът Иван Тотев, райкметът Димитър Колев, изпълнителят на проекта Вакрил Запрянов и шефове на общински предприятия посетиха обекта, за да обявят старт на довършителните дейности след спечелената от администрацията съдебна битка.

„Вървим в посока Акт 11. По договор има малко над 20 дни да се изпълни работата напълно. След това започваме да доставяме животни. В момента, освен патиците, които са дошли от Марица, имаме десет маймуни. Веднага можем да вземем от други зоопаркове редица видове. Три мечки, още маймуни, пет елен лопатара, шест муфлона могат да ни бъдат доставени от Стара Загора. От София можем да вземем девет броя гълъби, зеленоглава патица, 8 броя камерунски кози, две декоративни патици от вида „Мандаринка”, три пауна и един брой турска патица. От България ще вземем още фазани, сърни, антилопи, чакал, патагонска мара и виетнамски прасета. Можем по съкратена процедура по ЗОП да добавим животни и колегите вече започнаха работа с доставчици. Преговаряме със словенски развъдник, от който да вземем по-екзотичните видове. В рамките на следващите месеци ще работим по въпроса с животните и е сигурно, че в момента, в който открием зоопарка, той няма да е пълен на 100 процента. Надявам се до края на годината да напълним всички 23 хабитати”, заяви кметът Тотев. По негови сметки разходката сред тях ще продължава около 4 часа.

Уточни, че на този етап големи хищници няма да има. Закупуване на тигър не се предвижда. В зоопарка може да се завърне и вълкът Бисер, който в момента се намира в софийската градина.

„Това не е място, на което се държат затворени животни. Това не е така. Тук хората ще се запознават с животните, с техните навици, нужди и потребности. Ще разбират какво означава природата. Децата ще обикват животните и природата съответно. Това не е развлекателно място, а място за обучаване. Място, което ще събужда отношение към животните и природата”, държа да подчертае градоначалникът.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина