АктуалноВластГрадътИзбориМненияНовиниПод ножа

„Намираме се в перфектната буря, сега е време за реформи!”

Слави Георгиев в дебата за Бюджет 2020: Харчим по най-безобразен начин парите на пловдивския данъкоплатец

Здравко Димитров: Реформи ще има, гарантирам ви

Николай Радев: Като гледам взаимоотношенията в групата на ГЕРБ си спомням за управлението на Славчо Атанасов

„Като гледам взаимоотношенията в групата на ГЕРБ си спомням за управлението на Славчо Атанасов”, каза по повод случилото се днес в пленарната зала на местния парламент председателят на групата на БСП Николай Радев. Той сравни очевидното напрежение на днешната сесия между Здравко Димитров и съветниците от управляващата партия с времето, когато Атанасов като кмет остана в опозиция. Радев бе като предвестник, тъй като думите му дойдоха в средата на близо 4-часовия политически дебат в пленарна зала, още преди свикването на извънредна почивка за разговор между кмета и старейшините от партията му заради реалната опасност те да не подкрепят Бюджет 2020.

В началото на дебата нищо не предвещаваше такава драматична развръзка. Дискусията откри градоначалникът, който излезе на микрофон, за да призове съветниците, когато предлагат нещо да посочват откъде могат да бъде взети пари за реализирането му.

 „ На всички ни се иска Бюджет 2020 да изглежда по друг начин, но има доста неразплатени проекти от предходната година. Десет милиона сега трябва да платим за инфраструктурни проекти, изпълнени миналата година. 17 милиона трябва да платим по проекти от различни европейски програми. И в същото време имаме 22 милиона несъбрани местни данъци и такси. 2,4 милиона трябва да доплатим за площад Централен, 3,4 милиона евро за многоетажния паркинг в Западен, 6 милиона лева за бул. „Северен”. Тази година стартираме реконструкцията на „Даме Груев” с 1 милион лева и „Модър- Царевец” с 1 милион лева. Не знам дали друг голям проект ще види бял свят, затова работим по теглене на кредитна линия от Европейската инвестиционна банка. Друг начин не виждам. Ако чакаме само на бюджета за капиталови разходи- няма да стане”, нарисува финансовата картина на общината Здравко Димитров.

Илия Кирчев припомни по микрофон цифрите от бюджета, които всички съветници вече знаят. След това към него заваляха предложения от съветници за допълнения в бюджета. Едуард Сарафян поиска от името на партньора на ГЕРБ в управлението Кауза Пловдив допълнителни 272 хиляди лева за няколко различни проекта, а предложението му бе одобрено по-късно от вносителя без никакви коментари.

Добромира Тошева от БСП повтори слогана, който БСП лепна вчера на Бюджет 2020 – „Застой, застой, застой” и сравни финансовото състояние на общината с това на Варна. Евелин Парасков от Съюз за Пловдив заяви, че наследството е основната причина финансовата рамка за годината да не изглежда толкова амбициозна. „Ситуацията е такава. Приемали сме изключително много претенциозни бюджети, неизпълнени в последствие. Нека сега приемем и изпълним този на пръв поглед непретенциозен бюджет”, каза Парасков. Той не пропусна да подчертае, че Здравко Димитров демонстрира стил на управление, базиран на диалог и заяви, че се надява това да продължи през всичките четири години.

След него председателят на групата на ГЕРБ Йордан Илиев хвърли масло в огъня с предложението близо 3,5 милиона да бъдат разпределени на районните кметове за реализиране на различни проекти, с което изненада Илия Кирчев.

Стефан Послийски от групата на ВМРО, която вече открито гласува с управляващите и може да се брои като част от мнозинството, препоръча на БСП да не сравнява Пловдив с други общини и призова за по-малко политически изказвания.

Веднага след него излезе независимият Слави Георгиев, който направи най- яркото включване в рамките на дебата. „ Правим бюджет по един и същ начин вече от 20-25 години. Не може така да се структурира бюджет повече. Крайно време е да започнем да гледаме по друг начин на структурирането на бюджета, вече сме 2020 г. Имаме много резерви”, започна Георгиев.

„Намираме се в перфектната буря, която дава възможност на един кмет да извърши стратегически реформи. Ако сега вкараме един мениджър на голяма фирма в общината ще се хване за главата и ще си скъса дипломата. Не се предлага нито една реформа. Тъкмо това бе работата на деветимата заместник-кметове. Къде са те? Къде е стратегията за развитието на икономиката на Пловдив? Къде са реформите в общинските предприятия? Нищо не се споменава. Имаме 11 милиона лева за неясни външни услуги. Нека разнищим къде отиват те. Сега е време за реформи”, заяви Слави Георгиев. И даде няколко примера откъде може да се започне- свиване на огромните режийни разходи с прилагане на алтернативни и съвременни източници на енергия в публичните сгради, тотална реформа в ОП „Жилфонд”, в което работят цели 111 души и тежи на бюджета с 2,7 милиона лева, а не се знае дори кой е директор на предприятието. „ А ОП „Чистота”? Защо нямаме машинно метене в Пловдив, а плащаме  милиони за заплати на 420 метачки? Какви нужди покрива общинско предприятие „Общинска охрана”. Там работят 290 служители, а бюджетът му е цели 4,5 милиона лева. Два милиона лева за заплати даваме в ОП „Паркиране и репатриране”. Трябва да поставим паркомати навсякъде. Харчим по най-безобразен начин парите на пловдивския данъкоплатец. Г-н Димитров, заместниците ви на се заровили в начина, по който се харчат парите на Пловдив. Там са резервите. Но са нужни реформи. Най-лесно е да търсим пари на кредит”, допълни Георгиев.

„Хубава реч, но трябва да бъдем паметливи. Един кмет преди 12 години завари едни 40 милиона лева в общината. И Дейвид Копърфилд не може да ги скрие по този начин, както направи той. Реформи ще има, гарантирам ви. Дайте ми това, което сте написали. Аз не съм забравил, че бях кмет със стотинки, взехте ми всичко”, отговори Здравко Димитров на Слави Георгиев.

„Не е работа да чакаш на опозиционни общински съветници да ти предоставят какво са написали”, репликира Георгиев.

В дебата се включи и зам.-кметът Анести Тимчев, който заяви, че всички хора от екипа на Здравко Димитров са тук и работят по решаването на заварени проблеми. „Трябва да сменим подхода към решение на проблемите. Днес, 11 февруари, управленската програма трябва да излезе. Там са заложени всички тези проблеми”, заяви той.

„Не си мислете, че ще се отнесем съвсем безкритично към този бюджет. Не се виждат стъпки в посока реформи. Пари има, но те не се разходват както трябва”, подчерта Веселина Александрова от Демократична България.

„Точен анализ на Анести Тимчев. Зам.- кметовете работят по оправянето на бакиите от последните осем години”,  каза Николай Радев.

„Тежко омерзен съм от дебата за най-важния документ за града. Това е дъното на дъната. БСП са решили да се правят на псевдо опозиция, за да може някой да си мисли, че ГЕРБ са десни”, включи се Йордан Иванов от Демократична България. Той отчете като най-сериозен проблем централизираният бюджет.  И допълни, че групата на ДБ ще подкрепи Здравко Димитров едва тогава, когато той покаже воля за радикални реформи.

„Не бива да се обръщаме с гняв назад, но е факт, че са направени разходи, които ние трябва да платим. Повече мегдан за увеличение на приходите няма”, отговори на някои включвания зам.- кметът Илия Кирчев. Обяви, че приема предложенията за допълнения в бюджета на ВМРО. И се обърна към Слави Георгиев: „В „Чистота” все още има метли, купени от Славчо Атанасов за 700 хиляди лева. Като ги изразходим, тогава ще мислим за машинно метене”. Кирчев допълни, че за реализирането на европейски проекти, сред които и Водния, ще се търси вариант за финансиране чрез кредит. Уточни, че към средата на годината ще има по-голяма конкретиката за възможностите за теглене на кредитна линия от ЕИБ. „Имаме планове за оптимизация и съкращаване на бюджетните разходи”, допълни той.

„ Излязохте на микрофон и не дадохте никакви надежди на някого в залата. Нищо не предложихте. Не сте на висотата на позицията, която заемате”, отговори Слави Георгиев на Илия Кирчев.

Йордан Илиев, председател на групата на ГЕРБ, следи за съобщения на телефона си

Тогава дойде моментът, в който председателят на групата на ГЕРБ Йордан Илиев попита заместник-кмета дали вносителят ще приеме заявените от тях желания. „Иначе ще поискаме 10-минутна почивка да решим дали да подкрепим бюджета”, вметна той. И се вгледа в телефона си. Получи отрицателен отговор  от Кирчев и почивката бе свикана.

Политическият разговори между управляващите от ГЕРБ и съветниците от ГЕРБ продължи не десет, а 45 минути. Пузата бе ясен знак, че в този мандат съхраняването на мнозинството ще е сериозно предизвикателство пред Здравко Димитров и екипа му, тъй като влиянието на Иван Тотев в групата на партията е много силно. Стабилността на управлението силно ще зависи от отношенията между двамата.

Разбра се още с категоричност, че ВМРО са част от същото това мнозинство, вече като видим партньор.

Кметът и заместникът му по-често се консултираха с Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“, отколкото със съветниците от ГЕРБ

Стана ясно и това, че дори и добрите и градивни предложения на опозицията ще бъдат отхвърляни с лекота от същото това мнозинство. Като например искането на Йордан Иванов за осветляването на работата на общинския съвет и комисиите към него. Той поиска 100 хиляди лева да бъдат отделени за осигуряване на прозрачност на заседанията на местния парламент, всяко едно гласуване да е видимо и поименно, тъй като в момента обществеността не знае с гласовете на кои съветници се приема това или онова решение. В гласуването предложението му бе подкрепено дори от социалистите, но мнозинството го отхвърли.

„ Намираме се в перфектната буря!”, повтори думите си след края на заседанието Слави Георгиев със загадъчна усмивка на лицето си.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

3 коментари

  1. Статията и перфектна, ама хорицата не стават за нищо. Здравко и Здравка не разбират и не могат нищо. Апък др. Кирчев не е за тона място. Евелинчо тича насам-натам. Пловдив загива с тази групичка незнаещи

    1. Едвали е самият ДЕРНЕВ който казва „статията И пирфекна“…
      Не е редно да се подписваш с чуждо име; нетът е по начало АНОНИМЕН, а кутийката за подпис обикновено ‘потребяваме за …ЗАГЛАВИЕ

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина