АктуалноЗабравеният градМненияПод ножа

Много неизвестни около кино Космос

Въпросителните са свързани с авторските права и делата за имотите пред сградата

Изказванията на зам.-кмета Държиков се разминават с фактите

Общината все още не е спечелила делата за имотите в площадното пространство- те са във ВАС

Държателят на авторските права арх. Абаджиев: Липсва комуникация между нас и общината, което не знаем до какво ще доведе

Иво Дернев

Много, много въпросителни изплуваха след днешното представяне на проекта за ревитализация на кино Космос. Те са свързани най-вече с авторските права върху емблематичната сграда на арх. Любомир Шинков и с делата за имотите от площадното пространство пред нея, които общината иска да отчужди.

На въпрос на Под тепето дали идейната разработка на студио SGI е била представена на автора на сградата арх. Любомир Шинков, отговори заместник-кметът Александър Държиков. Той подчерта, че проектът ще бъде показан на емблематичния архитект, ако той докаже авторство на кино Космос. Преди въпроса ни вицето на Иван Тотев заяви, че от общината са изисквали доказателства за авторско право, но до този момент никой не им е представял такива. Припомняме, че те бяха откупени от арх. Шинков от арх. Тодор Абаджиев и арх. Георги Бакърджиев. „В разговор с арх. Тодор Абаджиев той заяви, че няма да пречи на проекта”, заяви Александър Държиков.

„Колкото и недоказани да са авторските права на арх. Шинков е ясно, че той е автор на киното. Аз му свалям шапка, той е моят учител”, каза арх. Робърт Чакъров по време на дискусията днес. Като даде пример, че и Микеланджело няма авторски права за „Св. Петър”. „Авторските права за задължителни за ЗОП. ЗОП по времето на Микеланджело не е имало. Авторът на киното е прекрасен, сградата е страхотна и аз му свалям шапка, нямаме разминаване в това отношение”, отвърна му Александър Държиков.

След представянето Под тепето потърси за коментар арх. Тодор Абаджиев, който откупи авторските права от арх. Любомир Шинков в началото на тази година. „Липсва комуникация между нас и общината, което не знаем до какво ще доведе. Това, което се случва, е едно неуважение към архитект Шинков и работата му”, обясни арх. Абаджиев. На въпрос на Под тепето дали е заявил пред общината,че няма да пречи на реализирането на проекта, той отговори така: „Казъл съм, че няма да преча. В името на Пловдив съм го казал, тъй като градът е много по-голям от нашите взаимоотношения. Нищо повече няма да кажа”.

Много интересен се оказа и друг момент от дискусията днес. Александър Държиков подчерта, че общината е спечелила всички дела за пространството пред киното и стартира процедура по отчуждаване на база независима оценка, според която реституираните имоти, попадащи в бившето и бъдещо площадно пространство, са на стойност 150 хиляди лева. Твърдението на зам.-кмета обаче се оказа твърде далеч от фактите. Да, общината е спечелила делата за трите частни имота, които попадат в общия парцел, но само на първа инстанция. Проверка на Под тепето установи, че за 4 декември тази година има насрочени две дела по казуся във ВАС. Което значи, че общината ще може да започне процедура по отчуждаване едва след решението на ВАС, ако е в полза на администрацията, разбира се. Собствениците на въпросните имоти- един от 450 квадратни метра, един от 69 квадратни метра и един от 23 квадратни метра, обжалват цялата регулация на улица „Гладстон”. Като въпросните дела спират дори реализирането на площадното пространство пред Дома на културата, за което преди няколко години се проведе архитектурен конкурс.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина