АктуалноГласовеМненияНовини

Младежи доброволци събудиха пловдивчани

Знам ли как да потърся правата си, толерантен ли съм, реагирам ли, когато нечии чужди права са нарушени?

На тези въпроси отговори флашмоб #ПредайНататък с послания за опазването на човешките права

Соня Попова

„Имаш право да гласуваш”, „Имаш правото да бъдеш чут”, „Защитавай интересите си” бяха част от призивите, с които доброволците от Асоциация „Голям брат Голяма сестра – България” привлякоха вниманието на преминаващите пред  Дома на културата „Борис Христов“ в Деня на будителите, по време на флашмоба #ПредайНататък.

В четвъртък след обед на площадчето пред ГДК те инсценираха ситуация, в която човек не е наясно с правата си, но с помощта на свои приятели и обществото, очите му могат да бъдат отворени за това, че той е равен с всички останали и че първото условие за упражнение на изконните човешки права е тяхното знание.


Своеобразната сценка премина в т.нар. mannequin challenge, чрез които младежите продължиха да предават нататък още послания, с които да събудят чувствителността на гражданите към въпроси, които не са от типично ежедневен характер – знам ли как да потърся правата си, толерантен ли съм, реагирам ли, когато нечии чужди права са нарушени.  Избраният тематичен жълт цвят и музика направиха флашмоба по-атрактивен за случайно присъединилата се публика, на която разчиташе.


Събитието бе част от Кампания „#НовитеБудител(к)и: Предай нататък“, която се реализира от Асоциацията в партньорство с Български фонд за жените и с подкрепата на Civitates – инициатива за филантропия, демокрация и солидарност в Европа. Кампанията обединява в неформална коалиция 12 неправителствени организации и медии от 7 града в България и цели да популяризира общочовешките и демократични ценности, приноса на фондациите, асоциациите и сдруженията за опазването на достойнството и правата на човека на различните групи в обществото и да обърне внимание на новите предизвикателства и свиващото се пространство за гражданското общество.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина