АктуалноГрадътКултураМненияНовиниПод ножа

МК одобрило проект за запазване на шнитеровата фасада преди 4 месеца

„Възстановяване на съществуващите фасади и запазване на автентичните фрагменти“ е в съгласувания проект от Министерство на културата

Ремонт и реконструкция на сградата на улица „Гладстон“ 12 предвижда съгласуваният в Министерство на културата проект за шнитеровата къща, с който Под тепето разполага. Изрично в становището на институцията е уточнено, че одобрява проекта, който „Предвижда се възстановяване на съществуващите фасади при запазване на автентичните фрагменти и допълване на всички изчезнали, но видими в архивните фотоматериали.“

Проектът е одобрен през февруари 2019 година. Възложител е Светослав Йорданов Митов. След справка в търговския регистър той седи зад няколко фирми, които се занимават със строителство- Палас 27, Верона Резиденс, Неокор Билдинг и Верона Сити Център. Проектът за шнитеровата сграда е съгласуван в Министерството, тъй като постройката е със статут на недвижима културна ценност от ансамблово значение, одобрен през 2002 година, част от създадената 2 години по-рано историческа зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив“. През юни 2018 година е постъпил проект в МК, който е предвиждал запазване на фасадата и възстановяване на други части, според архивни фотоматериали. Одобрено е създаване на нова стоманобетонова конструкция, която не засяга фасади с декоративна пластика и по тази причина е одобрено от министерството като допустима.

Действията на инвеститора видимо се разминават със съгласувания проект. Предстои проверка от Инспектората към Министерство на културата, за чиито резултати ще ви информираме своевременно.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Известната архитектка Румяна Пройкова – автор на проекта за реновиране на сградата, видимо беше разстроена от гледката. Известната архитектка Румяна Пройкова се свързва със съборените тютюневи складове на ул. Иван Вазов, преди това отписани от списъка с паметници на културата и новата Вероника резидънс в стил мутробарок. Същата е автор и на новия централен площад възложен без конкурс и обсъждане на инженеринг на доверената фирма на кмета.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина