МК няма да допусне на мястото на съборената сграда на Шнитер да се вдигне такава, която няма нищо общо с оригинала

Актуално Забравеният град Новини

С недобросъвестните собственици трябва да се работи много, заяви зам.-министърът на културата Амелия Гешева

Министерство на културата работи в тясна комуникация с Община Пловдив. Специалисти от  Инспектората на МК са били на мястото веднага, след сигнала за събарянето на къщата паметник на културата на ул.“Гладстон“ 12. Към настоящия момент по случая с къщата на арх. Йосиф Шнитер работят и правоохранителните органи, за да се покаже кой е виновният и той да получи съответната санкция.  Така коментира казусът със съборената къща до общината заместник министърът на културата Амелия Гешева, по време на посещението си в Пловдив в края на седмицата.

Тя бе категорична , че Министерство на културата няма да допусне на мястото на съборената къща на гениалния арх. Шнитер да бъде издигната сграда с огромна разгърната площ, която да няма нищо общо с оригинала.

По думите ѝ един от големите проблеми е неграмотността, некоректността и неуважението на самите собственици към културното наследство. Зам.-министър Гешева отбеляза факта, че именно в тази насока трябва да се работи, тъй като много от собствениците не съзнават ценността на сградите, които притежават.

Припомняме, че миналата седмица инвеститорът „Неокор Билдинг“ ЕООД събори в разрез със закона сградата, която е паметник на културата с категория „Ансамблово значение“.

Снимка на корицата: Проф. Мария Шнитер (на втори ред с букета) – внучка на градоустроителя на Пловдив Йосиф Шнитер, чиято прекрасна творба край общината бе унищожена незаконно от частен инвеститор – се срещна със зам.-министър Амелия Гешева (на първи ред от дясно) по време на церемонията за връчване на наградите „Христо Г. Данов“. Проф. Мария Шнитер бе водещ на събитието.

Споделете ни във:

4 коментара за “МК няма да допусне на мястото на съборената сграда на Шнитер да се вдигне такава, която няма нищо общо с оригинала

  1. Дано да си вярват, … ще има няколко етажа нагоре и в пъти повече разгъната площ , а стилът ще е „мутробарок“ за да подхожда на инвеститорите. Къщата трябва да бъде възстановена ТАКАВА КАКВАТО Е БИЛА!

  2. А да видим „загрижената“ и нажалена арх.Пройкова пак ли ще е проектант на следващата им сграда?! Нали заяви възмещението си публично?!

  3. Инвеститорът, построил Вероните, определено не съзнава, какво е унищожил, съдейки по мутробарока, който си поръчва. Проблемът с къщата на Шнитер е, че богатата орнаментика по фасадите е трябвало само да бъде реставрирана и едва ли е заснета прецизно. Така, че при евентуалното и възстановяване ще видим някакво приблизително подобие от стиропор, по стари снимки. Ще е поредният фалшификат.

  4. На неоко(У)р билдинг им предпишете един акт от поне 1 000 000 лева ! Да е обица на носовете на бъдещите строителни бандити! Иначе както и да се напъват да докарат копие на унищоженият паметник, то просто ще има историческа и архитекрурна стойност на хладилник, закупен на промоция от голям магазин за техника.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.