АктуалноЗабравеният градНовини

МК няма да допусне на мястото на съборената сграда на Шнитер да се вдигне такава, която няма нищо общо с оригинала

С недобросъвестните собственици трябва да се работи много, заяви зам.-министърът на културата Амелия Гешева

Министерство на културата работи в тясна комуникация с Община Пловдив. Специалисти от  Инспектората на МК са били на мястото веднага, след сигнала за събарянето на къщата паметник на културата на ул.“Гладстон“ 12. Към настоящия момент по случая с къщата на арх. Йосиф Шнитер работят и правоохранителните органи, за да се покаже кой е виновният и той да получи съответната санкция.  Така коментира казусът със съборената къща до общината заместник министърът на културата Амелия Гешева, по време на посещението си в Пловдив в края на седмицата.

Тя бе категорична , че Министерство на културата няма да допусне на мястото на съборената къща на гениалния арх. Шнитер да бъде издигната сграда с огромна разгърната площ, която да няма нищо общо с оригинала.

По думите ѝ един от големите проблеми е неграмотността, некоректността и неуважението на самите собственици към културното наследство. Зам.-министър Гешева отбеляза факта, че именно в тази насока трябва да се работи, тъй като много от собствениците не съзнават ценността на сградите, които притежават.

Припомняме, че миналата седмица инвеститорът „Неокор Билдинг“ ЕООД събори в разрез със закона сградата, която е паметник на културата с категория „Ансамблово значение“.

Снимка на корицата: Проф. Мария Шнитер (на втори ред с букета) – внучка на градоустроителя на Пловдив Йосиф Шнитер, чиято прекрасна творба край общината бе унищожена незаконно от частен инвеститор – се срещна със зам.-министър Амелия Гешева (на първи ред от дясно) по време на церемонията за връчване на наградите „Христо Г. Данов“. Проф. Мария Шнитер бе водещ на събитието.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. Дано да си вярват, … ще има няколко етажа нагоре и в пъти повече разгъната площ , а стилът ще е „мутробарок“ за да подхожда на инвеститорите. Къщата трябва да бъде възстановена ТАКАВА КАКВАТО Е БИЛА!

  2. А да видим „загрижената“ и нажалена арх.Пройкова пак ли ще е проектант на следващата им сграда?! Нали заяви възмещението си публично?!

  3. Инвеститорът, построил Вероните, определено не съзнава, какво е унищожил, съдейки по мутробарока, който си поръчва. Проблемът с къщата на Шнитер е, че богатата орнаментика по фасадите е трябвало само да бъде реставрирана и едва ли е заснета прецизно. Така, че при евентуалното и възстановяване ще видим някакво приблизително подобие от стиропор, по стари снимки. Ще е поредният фалшификат.

  4. На неоко(У)р билдинг им предпишете един акт от поне 1 000 000 лева ! Да е обица на носовете на бъдещите строителни бандити! Иначе както и да се напъват да докарат копие на унищоженият паметник, то просто ще има историческа и архитекрурна стойност на хладилник, закупен на промоция от голям магазин за техника.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина