АктуалноМненияНовиниПод ножа

Министър Димов в Шишманци: Заводът няма да спре

Променяме комплексното разрешително, глоба до 500 000 за собствениците

Започва процедура по преразглеждане на комплексното разрешително на Депото за неопасни отпадъци и инсталация за биологично разграждане по закрит способ в Шишманци. Ще бъде наложена и глоба като санкцията е в размер на 10 хил. до 500 хил. лв.

Това съобщи днес министърът на околната среда и водите Нено Димов, който посети пловдивското село, за да се инспектира депото след пожара. Министърът каза, че се налага да бъдат въведени по-строги условия за дейността на предприятието, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

„От вчера съм се разпоредил да започне процедура по промяна на комплексното разрешително. В момента то позволява 3 варианта – сепариране, компостиране и депониране на отпадъците. Първите два варианта ще останат задължителни и едва след тях ще бъде допуснато останалите след преработка фракции да се депонират“, каза министър Димов. Той обясни, че така ще се депонира само отпадъкът, който не може да се използва по никакъв друг начин.

Министърът обиколи предприятието и се срещна с жителите на населените места в района. Според него целта на завода не е директното депониране, затова ще се направи промяна на целия процес и етапите на сепариране, компостиране и депониране. Комплексното разрешително ще бъде променено така, че да се сведе до минимум отпадъкът за депониране.

Това е първата мярка, която министър Димов представи пред жителите на близките населени места, които поискаха да се срещнат с него и настояха за действия от страна на МОСВ във връзка с пожара на депото и влошаване качеството на атмосферния въздух в района.

„Втората мярка е, че ще бъде учестен контролът – досега Регионалната инспекция по околната среда и водите правеше веднъж годишно планови проверки. Сега задължително ще има втора проверка – преди летния сезон, и поне една – изненадваща“, допълни министърът. Той каза, че се обсъжда възможността и местната власт да има контрол на дейността на предприятието.

Инспекторатът на министерството ще направи проверка на работата на районната инспекция по околна среда в Пловдив за извършения контрол по дейността на предприятието.

„Това е завод, който изпълнява определени цели по оползотворяване. Остават обаче съмнения дали го прави на 100% съгласно условията“, каза министърът. Според него заводът има капацитет и след промяна на комплексното разрешително трябва да може да изпълнява всичките си задължения.

Според него за промяната на комплексното разрешително няма да има нужна от големи нови инвестиции от страна на завода. Той обясни, че процедурата отнема до 6 месеца. „От гледна точка на противопожарната безопасност сме разпоредили да има по-голям запас от пръст и по-сериозно запръстяване, защото тогава шансовете за пожари са по-малки“, каза още министър Димов.

Над 200 души очакваха с протест пристигането на министъра пред входа на завода и влязоха заедно с него в предприятието. Хората се оплакаха от постоянната миризма в района и от честите пожари, а от ръководството на предприятието увериха, че са предприели всички мерки срещу пожари – има видеонаблюдение, осигурена е вода и достатъчно пръст, която да се използва, ако избухнат пламъци.

На 15 август Районна прокуратура – Пловдив също започна разследване на обстоятелствата, довели до поредния голям пожар в депото за отпадъци край село Шишманци. Проверката е възложена на отдел „Икономическа полиция“.

В едномесечен срок разследващите ще трябва да установят извършено ли е престъпление, което да е причинило вредни последици за околната среда.

Източник: dnevnik

Снимки: радио Пловдив

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Ко са правите на умрели лисици бе! Завод за боклук има и в ЦГЧ на ВИЕНА, ма немат такива обгазявания. Всичко е далавера тук и на никой не му пука за хората!!!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина