АктуалноВкусът на градаЖивотЗабавлениеНовини

Местата за четене в Пловдив

Колегите от Lost in Plovdiv разкриват за вас къде в Града под тепетата може да се насладите на хубава книга с чаша питие в ръка

Сигурно всички „книжни плъхове” ще ни разберат с колко голямо внимание подготвихме този списък с любимите на екипа ни заведения, където освен да се освежиш с любима напитка в ръка, може да се насладиш и на обичани заглавия. Вече няма нужда специално да търсим тихо местенце, в което да дочетем с трепет последните редове от дълго чакано заглавие. Подбрахме точно тези, защото атмосферата в тях…е някак специална, музиката –тиха и ненатрапчива, а и на разположение са книги, които може да прелиствате, дори и да сте забравили своята.

Кафе – книжарница Сиела в Mall Plovdiv

Първата голяма кафе-книжарница в Пловдив, в която може бързо да се потопите в най-новите заглавия, предлагани на пазара, да посветите някой свободен час на усамотено четене, или просто да се видите за по чаша кафе с приятел между пазаруването. Неслучайно всички, които попитахме за препоръки, споделиха, че пристигат за всякакви уговорени срещи доста по-рано, за да могат да почетат на спокойствие. За по-топлите дни на разположение има и просторна тераса с гледка към западната част на града, от която залезът е доста впечатляващ.

Кафе – книжарница Доброта

Мястото е добре познато на читателите ни и вече сме го споменавали като едно от заведенията, които да не пропускате за посещение в Кючук Париж. Там  не само може да си изпиеш кафето или здравословното смути и да похапнеш някоя вкусотийка, но да направиш всичко това в компанията на любима книга. Вече почти три години това уютно заведение е като оазис за всички, които искат да се усамотят в компанията на страниците ,или да споделят чаша ароматна напитка с приятели. През 2019 г. от заведението откриха и сцената си за благотворителни кампании и инициативи, театрални спектакли, книгоиздателства и много други артистични събития, които да зарадват Пловдив.

Читалнята

Арт местенцето в квартала на творческите индустрии не е точно читалня, но не е и обикновено кафене. Колекцията им от книги ще успее със сигурност да ви изненада, защото по рафтовете ще откриете доста стари издания. Интериорът и малките закачливи детайли също допринасят към предразполагащата атмосфера. Чайовете им са много добре подбрани, музиката съвсем разпускаща, а дори и да не ви се чете, винаги може просто да пиете по нещо разхлаждащо например.

Artnewscafe

Има нещо, което дърпа интересните хора към това място още от 2008 година, когато отвори врати. Това не е просто заведение, то е общност от хора, споделящи сходни принципи и имащи общ светоглед.  Мястото разполага с iMac, който всеки гост може да използва, малка книжарница, библиотека за четящите хора и специфичен интериорен дизайн дело на MMXX Architects. Тук не просто можеш да изпиеш кафето си или пък следобедната бира, а неусетно да прекараш няколко часа.  И да се почувстваш сред приятели, въпреки че може би няма да познаваш никого.

Котка и мишка

В култовия бирен бар в Капана изобщо не е рядкост да видиш клиенти, разтворили на колене книга, и трескаво прелиствайки страниците в очакване на развръзката. На по чаша леденостудена бира четенето върви отлично. Във втората зала на заведението ще намерите удобно диванче, на което да се отпуснете, а от рафтовете отсреща – дори е възможно да откриете интересно заглавие, което сте пропуснали. Често ще видите  и барманите, навели глава в почивките над любимо четиво, така че ако ви се говори за книги, това е мястото. Винаги ще намерите някой съмишленик.

Argento

Лято е и горещите температури са идеалното време за разхлаждане със сладолед. В случай че имате време да се отдадете на ледената наслада и искате да го направите с книга в ръка, отделете си време за Argento. Тук се предлага истинско италианско джелато по старите рецепти, донесени в града под тепетата от италианските майстори сладкари и джелатиери, а като истински ценители на хубавото еспресо баристите зад бара го сервират с перфектна температура и плътен каймак. Докато отпивате бавно, без да бързате,  и отмаряте в цветната обстановка, не пропускайте да си вземете и четиво от библиотеката, която се допълва редовно и е тук още преди да стане модерна вълната на кафе – книжарниците.

Петното

Автентично, оригинално и класическо едновременно. Мястото, от което започва традицията на литературната сцена в Пловдив предлага както уютната атмосфера на дървения интериор на първия етаж, така и двор през летните месеци, който  с тишината си успява да ви абстрахира от факта, че се намирате в центъра на Центъра. Тук се провежда литературен салон Spirt and Spirit и е сборното място на книжния клуб Синьо куче.

А къде отваряте книгата най-често вие?

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Dwell coffee house е изключтелно уютно и подходящо за четене местенце. Намира се на крачка от Джумаята, съвсем на центъра. Има доста голямо разнообразие на книги, хубаво кафе и освежаващи напитки!, Заслужава да се посети.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина