АктуалноВкусът на градаЗабавлениеНовини

Любимите торти на пловдивчани

Екипът на единствения дигитален пътеводител под тепетата Lost in Plovdiv обиколи предпочитаните места и избра най – апетитните торти в града

Лятото е зад гърба ни и поне за няколко месеца може да оставим проекта за „лятното тяло” на изчакване. Сега му е времето да се отдадем на кулинарни удоволствия и на сладки изкушения. А какво по – вкусно от едно голямо парче торта само за нас? Вече сме ви споделяли за някои от любимите ни сладкарници, но днес ще навлезем в детайли и ще препоръчаме най – предпочитаните от нас сладости.

Работилницата за сладки и торти по семейни рецепти „Стената” ни изкушава през този сезон с един по нетипичен вкус. Една от емблематичните торти по авторска рецепта и с оригинално име е „Вишнева градина“. Името на тортата не само подсказва вкуса ѝ.  Желанието на майстор – сладкаря е с тази торта да ни пренесе в Япония, където традицията на цъфналите вишневи градини създава неповторимо пролетно усещане на свежест и пищна красота.  Друга препратка е към известната пиеса на руския писател Антон Чехов  – „Вишнева градина“. Това е една творба, насочена пряко към вътрешния свят на човека, към неговите желания, страхове и стремежи. За тези, които са я гледали, целта е вкусът на тортата да ни върне към най – съкровените  спомени, а за тези, незапознати с творчеството на автора –  да предизвика любопитство. Основата е пухкав, пандишпанов блат, който е много лек и се усеща някак въздушен, а умелата комбинация на вишните със сметана и останалите продукти , създават наистина уникален вкус. Мекият, кадифен баварски крем допълва блата, а специфичната кисела нотка идва от добавените вишни, които приготвят в сладкарницата на място. Фината декорация от шоколад, която наподобява клонче на дърво и червените вишни загатват за разкоша от вкусове, които очакват всеки, който я опита.

Неведнъж сме ви споделяли за сладкишите в Eddy’s Café and Food, които са достойна конкуренция на топящите се в устата им палачинки. След така популярните през изминалата година тирамису и френска селска торта, наскоро в предпочитана от всички се превърна и „Тортата на къртицата”. Блатът при нея е шоколадов и в комбинация с нежния ванилов, примесен с шоколадов чипс, крем ни кара за момент да притворим очи и да се понесем в света на вкусотиите. Свежата съставка тук е бананът, който допълва шоколада по неповторим начин и прави усещанията ни по – интензивни. Тунелчето за къртицата е обсипано с шоколадови трохички и ви гарантираме, че едно парченце от него ще е перфектната компания за следобедното ви кафе. Лимоновият тарт от друга страна е абсолютно на другия полюс като вкусово съчетание, но със сладко – киселите си нотки е също толкова интересен като възприятие на върха на вкусовите ни рецептори.

Dolce Fellini е другото ни любимо място, което от самото си създаване е емблема за съвършенство в света на сладкарското изкуство. Тортите и невероятните произведения  се произвеждат в собствена производствена база на марката, сертифицирана и защитена по всички европейски стандарти за качество. На място изкусните кулинари претворяват своята страст и желание за експерименти в картини от форми и цветове, които биха удивили всеки ценител на красотата и изяществото. Фаворитът ни днес е френска торта Лион, която се приготвя от карамелени медени платки с йогурт крем от заквасена сметана и маскарпоне, сладко от боровинки и изобилие от натрошени печени орехи. Всички съставки са натурални и се сливат в устата ни като експлозия от различни текстури и аромати за едно леко и ефирно усещане.

А коя от вашата предпочитана вкусотия и къде обичате да се отдавате на кулинарни сладки изкушения?

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина