АктуалноЗабравеният градНовини

Красавица в Стария град посреща възродена 2019 година (СНИМКИ)

Запазени са всички елементи от автентичния вид на къщата

Една от красивите къщи на входа на Стария град посреща 2019 година в красив обновен вид. Реставрацията на сградата, строена в началото на XX век, е към своя край. Къщата в самото начало на Старинния Пловдив по улица „Съборна“ – точно срещу стълбите на катедралния храм „Успение Богородично“.

Внимателният подход на майсторите си личи – всички сецесионови орнаменти са запазени в перфектен вид. Проектантите са избрали нов цвят – доскоро тя бе в тъмно керемидено, но сега в доста по-светъл цвят. Предстои да бъдат поставени и осветителни тела, тъй като сградата ще бъде с художествено външно осветяване.

Запазен е видът и на други елементи – като например прозорците. Красивата врата също е запазена, макари нейната реставрация изглежда предстои. От отворения вход си личат красивите подови плочки, каквито има в най-хубавите къщи от първите години на XX век.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. В Стария Град добре, но в периферията 80 % от старите арх. паметници изчезнаха или ги “ реставрираха“ с итонг и фибран, и малко латекс с пвц… срам и позор за града!
    Справка къщата на Цар Асен

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина