АктуалноВластГрадътИзбориМненияНовиниПод ножа

„Когато му дойде времето!”

Така кметът отговори кога ще има преструктуриране и оптимизиране на общинските предприятия

В момента анализираме ситуацията. Но първо трябва да се приеме бюджета. Не може хората по десет теми да работят едновременно, уточни Здравко Димитров

Преструктуриране и оптимизиране на общинските предприятия ще има, но след гледането на бюджета. Това загатна кметът Здравко Димитров пред журналисти по време на днешната сесия на общински съвет.

„ Общинската администрация не е проблем. Проблемът е в общинските предприятия. Там щатът може да се оптимизира. Работи се по идеята за евентуалното обединяване „Чистота” и „Градини и паркове””, заяви Зико.

На въпрос кога това ще стане факт той отговори отново в стил Симеон Сакскобургготски „Когато му дойде времето!”.

„Поставил съм задача. Работи се. В момента анализираме ситуацията. Но първо трябва да се приеме бюджета. Не може хората по десет теми да работят едновременно”, уточни той.

Каза още, че остава отворен въпросът с липсата на специалисти в общинската администрация, като посочи за пример дирекция „Териториално и селищно устройство”.

„Знаете колко години Община Пловдив нямаше главен архитект. Има недостиг на специалисти. Заплатите са малки. Добрите специалисти отиват в частния сектор. Навремето държавните и общинските служби бяха много по-добре платени, но за съжаление в момента не е така. Кадрите изтичат. Който е по-кадърен си намира частна работа”, описа ситуацията градоначалникът.

Относно финансовата рамка за годината Здравко Димитров заяви, че днес има среща с районните кметове относно техните бюджети, които бяха фиксирани на по 300 хиляди лева за веки от районите.

„Това е поредната среща. С тях си контактуваме. Не знам защо излиза в публичното пространство, че има някакъв проблем. Няма проблем. Преди малко разбрах, че Данчето Фандъкова е дала по 500 хиляди на районите в София при 1,7 милиарда бюджет. Съпоставимо с Пловдив ние даваме доста повече. И не са само тези пари. Ето за зоологическата градина сме отделили близо 600 хиляди, които пак са в район Западен. Детска градина в Южен ще бъде построена. При възможност ще бъдат обезпечени и собствените проекти на районните кметове. Всички работим за Пловдив и разделение не трябва да има”, каза Здравко Димитров.

Допълни, че скоро ще представи 4-годишна програма за управление на Пловдив. Като уточни, че е много важен в случая заемът, защото ако няма такъв ще има застой.

„Няма как проекти да се изпълняват с пари от бюджета. Ще стават, но бавно”, допълни кметът.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

4 коментари

  1. Боже пази Пловдив. Натресоха ни здравко и здравка – червен фенер и нечленоразделен.Маминият е с класи над тях , за славчо да не говорим.

  2. типичните гьонсурати, ала симо горския,,той така едно време отговаряше,,историята я знаем всички как свърши, тази няма да е по- различна

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина