Кметът за ремонта на Гимназията по дървообработване: Не сме експерти по дограми

Актуално Забравеният град

Най-вероятно не е най-доброто решение, но пък примерът там е хубав от друга гледна точка, заяви Тотев

Иво Дернев

Ние финансирахме и от там нататък… Важното да им е удобно и по-хубаво на децата. Така кметът коментира ремонтът на Гимназията по дървообработване, който заличи архитектурните достойнства на изключителната сграда на проектантите Димитър Попов и Светослав Грозев. Построеното през 1932г. училище, притежаваше уникални стълбищни прозорци с рядка за България система за вертикално отваряне, която свързваше пловдивското училище със стила на легендарната сграда на „Баухаус“ в Десау, Германия. Те бяха подменени с обикновена алуминиева дограма, която дори не повтаря и растера на металните рамки. Под тепето се занимава с темата от няколко дни, а днес получихме коментара и на Иван Тотев.

„Най-вероятно не е най-доброто решение. Но пък примерът там е много хубав от друга гледна точка- погледнете го от нея. Едно училище, което е държавно, става общинско и веднага, още първата година, общината финансира мерки по енергийна ефективност. Трябва да се види, че общината е направила така, че там да има по-добър учебен процес. Това е едно от училищата, които са пример за дуално обучение в Пловдив. То разкри нова паралелка „полиграфия”. Имаме и половин паралелка на матраци Тед. Така че това училище работи много добре. Сега дограмата защо е точно такава и дали това е най-добрия начин… Не мисля, че дървената дограма е най-добра и може да постигне тези качества на енергийна ефективност. Може би това е било водещото в случая. Ние не сме експерти по тема дограми и не сме взимали решението каква да бъде дограмата. Искали сме да има съответните качества за енергийно спестяване. Това е било водещото. Нека да им дадем шанс да я направят, пък да видим какво ще се случи.”

Споделете ни във:

Подобни статии

3 коментара

  1. Алоуу, Под Тепето, вземете да наричате нещата с истинските им имена.

    Накрая ще изкарате Тотев герой заради сменената дограма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.