Какво се случва с Жълтото училище?

Актуално Забравеният град Новини Под ножа

Проектът за ремонт и реставрация та паметника на културата от национално значение може да бъде даван като пример за тотален провал

Строителните дейности трябваше да са приключили преди около година и половина, няма никакъв изглед това да се случи скоро

Иво Дернев

„ След 190 дни влизаме в реставрираното Жълто училище”. С такова заглавие излезе Под тепето на 2 ноември, 2017г., когато церемониално и някак възторжено стартираха дейностите по ремонта и възстановяването на една от най-важните и знакови сгради в Пловдив. Към днешна дата паметникът на културата от национално значение изглежда така, както през ноември 2017г.

Близо две години по-късно няма абсолютно никакъв напредък от работата по реконструкцията и реставрацията на построената през 1868г. първа българска гимназия. А отдавна строителните дейности трябваше да бъдат завършени. Сега, вместо студентите на АМТИИ да открият новата учебна година в някоя от залите на Жълтото училище, обектът събира погледите със строителните си скелета, обрушените мазилки и зидарии, и гротескна визия. В обекта, в който би следвало да кипи работа, няма жива душа. Работник там не се е мяркал от дълго време.  Резултатът е такъв, че гордостта на твърде спорното двумандатно управление на ректора проф. Милчо Василев трябва да се дава за пример за тотално провален проект и лош резултат от обществена поръчка.

„ Стигнахме дотук след 6 години ходене по мъките и чукане от врата на врата. Чухме много лъжи, като тази на една министърка на образованието, която ни обеща милион лева, но това така и не се случи. В крайна сметка обаче започваме ремонта с 1,2 милиона лева, като 1,1 милиона идват от държавата с решение на Министерски съвет, а 100 хиляди е помощта на Община Пловдив. Сградата няма да се събаря, а ще се възстановява. Благодаря на фирмите, които отпаднаха в конкурса, че не обжалваха процедурата и не забавиха ремонта”, каза на 2 ноември 2017г. ректорът на АМТИИ проф. Милчо Василев. Ремонтът, който трябваше да бъде завършен за 190 дни обаче се бави с близо година и половина и няма никакви изгледи скоро да бъде докаран до край.

Припомняме, че обществената поръчка за реставрацията и реконструкцията на Жълтото училище бе спечелена от бургаска строителна фирма, а собственикът й уверено разказваше, че ще приключи дейностите в срок. Преди старта на ремонта от ръководството на АМТИИ вдигаха врява до небесата за нежеланието на държавата да отпусне средства за паметника на културата. Това бе и причината Менда Стоянова да получи почетната титла Доктор хонорис кауза на Академията. След отпускането на средствата и началото на строителните дейности и до този момент от ръководството на АМТИИ не са отваряли нито дума за гигантското забавяне и неспазване на сроковете.

Споделете ни във:

6 коментара за “Какво се случва с Жълтото училище?

 1. Фолклорен ФИЛИАЛ НА КОНСЕРВАТОРИЯТА беше създаден от великия фолклорист Асен Диамандиев, директор на Музикалното. Оттогава всевъзможни КАЛИНКИ, „академици“ на безбройните БАН, БАНИ, БАНКИ (Наука, Култура, Изкуства), БАНИЦА (Изкуство, Цирк и Артаджилък), БАНДА се налепиха да цицат студенцията в частната семейна фирмичка – и ЕТО РЕЗУЛТАТА.
  Масивната постройка даже няма (уязвими) еркери, тя е градена за вечни времена като ПАМЕТНИК и не случайо има мраморни възпоменателни плочи на два езика. Голямо УСИЛИЕ се иска да съсипеш Жълтото, талант! Некадърниците почват със . . . керемиди, УЛУЦИ и водостоци: като се олива от дъждовете няколко зими -отвън и отвътре- и Чифтето не може да оцелее, хем е яко, турско.
  „… 100 хиляди е помощта на Община Пловдив. Сградата няма да се събаря, а ще се възстановява….“ УРА! КАКВА РАДОСТ!
  ИМА В ПЛОВДИВ ОЧЕВАДНА ТЕНДЕНЦИЯ ОБЩЕСТВЕНИ СГРАДИ ДА БЪДАТ ЗАСРАНИ С ЦЕЛ ДА СЕ БУТНАТ ОТ АГИТКА БУТАЧ… БУТАТЕЛИ, ЗА ДА СЕ ЧОПНЕ ДАРОМ ИЛИ ЕВТИНКО ЦЕННО ТЕРЕНЧЕ В ЦЕНТЪРА. (КОСМОС. КОНЦЕРТНА ЗАЛА. ГАЛЕРИЯ ГЛАДСТОН. ЧИФТЕ БАНЯ. ТЮТЮНА).
  Вместо кротко и добросъвестно да се поддържа всичко – колко по-лесно и изгодно вместо катастрофални поправки и „реставрации“.

 2. БЕДАТА Е, И ЛЪСНА СЛЕД КАТО МЕРЗАВЦИТЕ СА ОБЕЛИЛИ ПОДКОЖУШЕНАТА ОТ ДЪЖДОВЕ ЦЕЛИ СЕЗОНИ БЕЗ ВОДОСТОЦИ МАЗИЛКА, ЧЕ ПРЕЗ ТУРСКО ДЕДИТЕ НИ СА ГРАДИЛИ СИРОМАШКИ. ХОРОСАНЪТ Е ПОСТЕН, НЯМА МНОГО ВАР КАКТО ПРИМЕРНО ПО ТУРСКИТЕ БАНИ И ДЖАМИИ. ПЛОСКИТЕ ТУХЛИ В ТАКЪВ ХОРОСАН КОЙТО СЕ ИЗМИВА И ИЗРОНВА ВИДИМО ОСТАВАТ НЕСВЪРЗАНИ И ОТСЛАБВАТ. ЗИДАРИЯТА СЛЕДВА ВЕДНАГА ДА СЕ ЗАПЕЧАТА, ФУГИРА И ЗАМАЖЕ. ДНЕС!
  ВИДОВДЕН КАТО ДОЙДЕ, В ГЕЕНАТА ОГНЕНА ПОПАДАТ АВТОМАТИЧЕСКИ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ „АКАДЕМИЦИ“ КАКТО МУЗИКАЛНИТЕ, ТАКА И ХОРЕОГРАФИНИТЕ, ТАКА И ФИГУРАЛНИТЕ, КАКТО И ИНДЖИНЕРНИТЕ КОИТО ТЕПЪРВА ША СА ПРИСЛАМЧВАТ КЪМ СЕМЕЙНАТА ФИРМИЧКА-СКУБАЧИ.
  АНАТЕМА! КАРАМБА!

  1. „Васко Василев дари около 60000 лв. Какво стана с дарението?“ . . . хи-хи-хи, не се ли сещаш, майна, тия са семейна фирмичка, печалбари дез съвест, безОТГОВОРНИ ПРЕСТЪПНИЦИ. Цунали са ги, просто.
   Че на Менда като продадоха „ХОНОРИС КАУЗА“ за милионче (ама ДЪРЖАВНИ и то, не нейни си!) сега се „позовават на Причини“ за да -и докато- ГО ДОВЪРШАТ ЖЪЛТОТО.
   Че да си дигнат шестетажно хотелче на мястото.
   (Апропо долу на П.Р. Славейков 5 #КОЙ и от какъв зор им даде Туристическата Спалня? Щото умеят да стопанисват, нали? Егато КРАДЛИВОТО УПРАВЛЕНИЕ)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.