АктуалноЖивотЗабавлениеНовини

Какво да правим в Пловдив тази седмица (07-09.05)

Тази седмица е пълна със събития, заради които си струва да излезем от вкъщи – премиери на книги, късо кино, театър. А има и още

7 май

Променяне – Йоана Буковска

“Променяне” е първият моноспектакъл на Йоана Буковска-Давидова и един от първите театрални спектакли в Европа с добавена реалност.

“Променяне” е драматизация по книгата “Промяна” на актрисата Лив Улман (изд. Колибри) и отбелязва едновременно нейния 80-годишен юбилей и 100-годишнината от рождението на режисьора Ингмар Бергман.

Темата на драматизацията в „Променяне“ – дело на самата Йоана – е именно Актрисата. Актрисата, която има много лица, без никой да познава истински нейното собствено лице – постоянно скривано от героините и подменяно от манипулативното отразяване на живота ѝ в медиите. Нейното истинско “Аз” се разкрива чрез истории и хора, през лични страхове от детинство, до вътрешна несигурност на работеща майка, с емоционални женски пропадания и творчески върхове или сривове. Лив Улман пише книгата си почти на възрастта на Йоана, затова и границите между двете се размиват, за да се разтворят в изповедното пространство на Актрисата като човешко същество.

Освен чрез емоционалната си човешка страна, “Променяне” ще ангажира зрителя, като обедини публиката, актрисата и сцената чрез иновативни технологии в театралното пространство.

Спектакълът ще допълни театралната условност с елементи от добавена реалност и 3D Mapping през личните смартфони на зрителите, които пожелаят. Така те ще участват пряко в създаването на реалността на сцената и телефонът – враг номер едно на актьора и публиката в театралната зала – ще стане инструмент в създаването на първото по рода си в България представление-амалгама на театър със специални ефекти от киното, в реално време на актьорското изпълнение.

Драматичен театър Пловдив
19 часа

Публична лекция на Петко Танчев

Петко Танчев ще се срещне с младежи с интереси към аудио-визуалните изкуства.

Неговата работа като автор комбинира пространствено мислене и експерименти с инструменти за визуално програмиране и интерактивни технологии в областта на инсталацията и пърформанса. Петко Танчев създава интердисциплинарни проекти за театри, музеи и фестивали и често колаборира с артисти от различни творчески сфери. Неговите виртуални светове преосмислят аспектите на физическата действителност, като я изпълват с нов смисъл и значение.

През 2019-та година Петко Танчев е номиниран за награда „Пловдив“ в раздел „Аудио-визуални изкуства, фотография и операторско майсторство“ за „Мултимедиен дизайн и сценография на оперния спектакъл „Мадам Бътерфлай“ – Opera Open 2018.

Петко Танчев е магистър по сценография и докторант в специалност „Дигитални изкуства“ на Катедра „Изкуствознание“ в Национална Художествена Академия, София. От 2016-та преподава Инструменти за визуално програмиране и Видеомапинг в същата специалност. В последните две години е куратор на модул за дигитални изкуства „Creative Media Lab“ в Нощ/Пловдив. През 2013-та съосновава аудио-визуален колектив Мелформатор, а през 2018-та творческото студио SenseLab.

Събитието е част от литературния фестивал „Младият Пловдив чете“, който среща деца и младежи с писатели, художници, преводачи, артисти.

АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, зала „Иван Спасов“
13 часа

8 май

Премиера на романа „Лепири“ от Радослав Гизгинджиев в Пловдив

Авторът на бестселърите „Рай“ и „Повече от любов“ Радослав Гизгинджиев ще представи своя проект „Лепири“, вдъхновен от мистичните български народни песни за вампири.

Какво е провокирало писателя да се вгледа в едни от най-мистичните български песни, ритуали и вярвания? Авторът ще ни провокира не само да се вгледаме в огледалото, което отразява най-интимната част от душата ни, а нещо повече. Ще ни предизвика да преминем през него и да си зададем въпроса: Кой всъщност е вампирът?

Bar CRAFT
18:30 часа

Късо кино с Jameson

В шестото издание на КЪСО КИНО ВЪВ ФАРГО за 2019 ще видим последните два финалиста за наградата Jameson тази година – традиционна част от Международен София филм фест. Наградата провокира млади режисьори в България да представят своите филми и дори да създават нови за участие в конкурса Джеймисън.

Филмите, които ще видим:

СЛЕД ЧАСОВЕТЕ
България, 2018, 20′
Режисьор:
Григор Антонов
Сценарий:
Симеон Венциславов
С участието на:
Александър Бенев, Цвети Попова

В малък град, в който властва безразличието и отчуждението, две деца са принудени да направят нещо нежелано, защото са изгубили надежда да намерят разбиране и подкрепа.

XVII
България, 2018, 25′
Режисьор:
Ради Стоянов
Сценарий:
Ивелина Алексиева, Дарина Шопова-Станчева, Ради Стоянов
Оператор:
Росен Савков
С участието на:
Владо Пенев, Ели Колева

Даниел, около 60-годишен бизнесмен, пристига в един, на пръв поглед с нищо незабележителен хотел. Там, сблъсъкът му с младата Моника предизвиква неподозирани промени у него. Оказва се обаче, че хотелът изпълнява една доста специфична функция, която отдавна е в ход.

Специални гости на събитието ще бъдат режисьорът Ради Стоянов, заедно със своя асистент режисьор Мартин Негрев и сценаристката Ивелина Алексиева.

Клуб „Фарго“
19:30 часа
Вход свободен

9 май

Представяне на романа „Хроники на неведомото“

Една невъзможна среща. Между една книга. И едно небе.

Невъзможна. Защото небето никога не е едно. Небето над тепетата? Небето над Родопите? Небето над пирамидите, небостъргачите, океаните…?

Небесата са необятни, те са утроба за копнежи, а цветът им е илюзия, родена от опита ни да прогледнем в непознатото. В непознаваемото. В неведомото.

А книгата… тя не е ли като небето? Необятна. Утроба за копнежи. Илюзия, родена от нечий опит да прогледне в непознатото, в непознаваемото, в неведомото. И да го опише в хроники…

Каним ви на една невъзможна среща. Между една книга. И едно небе.

„Хроники на неведомото“ под небето на Пловдив.

FLUCA – Австрийски културен павилион
19 часа

Swingin’ Thursdays in May

Thursdays don’t mean a thing if it ain’t got that swing!

Gingertale е мястото, където се навъртат местните суинг мафиоти. Всеки четвъртък вечер Капана пулсира под техните танци и даже паветата се размърдват в бурния джаз.

На бара се забърква тайнствена смесена напитка, която може да вдъхнови и най-случайния минувач да опита още едно питие, а защо не и танц!

Gingertale
21:30 часа

Остатъкът от деня

Събираме се за 85 път, за да обсъдим номинираната за осем награди „Оскар“ класика на Джеймс Айвъри „Остатъкът от деня“ (1993 г.) с участието на великолепните Антъни Хопкинс и Ема Томпсън, базиран по едноименния роман на носителя на Нобелова награда за литература Казуо Ишигуро.

Действието на филма показва в детайли живота и взаимоотношенията в английското имение Дарлингтън Хол през 1930-те години. Картината е обрисувана до най-малки подробности през очите на главния иконом и управител на имението господин Стивънс (Хопкинс) и неговата асистентка икономката госпожица Кентън (Томпсън). Великолепната актьорска игра изобразява по изключителен начин една йерархична структура в строго консервативен микрокосмос от прикрити копнежи и страдания.

Клуб „Фарго“
21 часа

Фестивал на светлините за Деня на Европа

„Фестивал на светлините“ гостува за първи път в България за Деня на Европа 2019. Ще отбележим празника в два поредни дни – на 9 и 10 май, със светлинно и звуково шоу в Европейската столица на културата за 2019 г. Пловдив.

В годината на европейските избори шест арт инсталации ще пречупят вечно актуалната тема за правото ни на избор през античната история и богатото световно културно наследство, като преплетат минало и настояще.

3D филм на тема „Заедно избираме нашето бъдеще“ ще бъде прожектиран върху емблематична сграда в центъра на Пловдив (на площад „Стефан Стамболов“) и ще бъде съпроводен със серия от статични арт проекции в центъра на града:
– на сградата на Община Пловдив;
– светлинни инсталации в Цар Симеоновата градина;
– около водната каскада по стълбите на ул. „Ангел Букурещлиев“;
– на Античния стадион на Филипопол.

На 9 и 10 май от 21.30 ч. жителите и гостите на Европейската столица на културата за 2019 г. ще могат да видят как някои от най-красивите фасади в центъра на града „оживяват“ под цветните светлини на завладяващо 3D мапинг шоу и пет светлинни инсталации. Достъпът до спектакъла и инсталациите ще бъде свободен. За да могат всички желаещи да станат част от празника, 3D филмът ще бъде излъчен няколко пъти в двете вечери.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина