АктуалноГласовеЖивотЗабавлениеКултураМненияНовини

Какво да правим в Пловдив тази седмица (15-18.04)

Тази седмица ще се отдадем на екстатични преживявания, ще играем на Лукави лисици, ще гледаме документално кино

15 април

Ecstatic Dance ep. 3

В началото на седмицата ще случим заедно третия епизод от поредицата Ecstatic Dance Bulgaria. Ecstatic Dance ep. 3 ще бъде своеобразно продължение за посетилите Епизод 1 и 2, но и чудесно начало за тези, които все още не са изпитали силата на Екстатик.

Дом на свободното движение и творенето чрез танц отново ще бъде „Пространството“, а за качествения звук ще се погрижат професионалистите от CUE Rentall.

Какво е Ecstatic Dance?
Екстатик е преживяване, въвличащо тялото, ума и душата.
Екстатик е начин да преживеем себе си в своята цялост.
Екстатик е начин да се гмурнеш в себе си и да изследваш дълбините на душата си.
Екстатик е проявление на вечната любов между танца и музиката, между тялото и душата.

В пътуването навътре ни помагат трите основни принципа на Екстатик танца:
Танцуваме боси.
Танцуваме за себе си и не говорим.
Танцуваме без да сме под влиянието на алкохол и опиати и пием само вода.

Екстатик танцът е свободна форма на изразяване чрез тялото, вдъхновена от интимната връзка между тялото и музиката. Зад терминът “Ecstatic Dance” се крие комбинация от трансцедентално преживяване, свещен танц и други практики на медитация чрез движение. Целта е да намерим баланса между потапянето в себе си и връзката с реалността.

За кого е подходящо?
Тръгвайки от началната идея, че Екстатик е танц за изразяване на себе си през музиката и танца, той е подходящ за всеки, който иска да се докосне до вътрешния си АЗ, който иска да преживее нещо различно, който е готов да танцува без задръжки и единствено за себе си.

Какво трябва да направя, за да го преживея?
Тъй като събитието е с ограничен брой посетители (до 35 участника), е необходимо предварително да си закупите билет от: https://bilet.bg/bg/cart/order/ecstatic-dance-ep-3/1138

Не пропускайте да се регистрирате, за да си гарантирате място!

Как да се подготвя за него?
Носете си удобни дрехи, като на място ще има гардероб и съблекалня.
По възможност да няма силни аромати по вас, които да разсейват останалите участници.
Не употребявайте алкохол или други опиати/стимуланти преди събитието.

Пространството
Вход: 19:30 часа
Начало на танца: 20 часа
Цена на билета: 10 лв.

ЛУНА на Театър дьо ла Масю

Френската театрална компания Théâtre de la Massue – Cie Ezequiel Garcia Romeu и режисьорът Езекиел Гарсия Ромеу идват отново през април за да представят куклените си спектакли – „Луна“ и „Скриптограф“. Проектът e част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Концепция, аранжировка, сценография, ръководство на спектаклите: Езекиел Гарсия-Ромeу.

Кукленият спектакъл „Луна“ е кратка поредица между фантастичното и символното „а ла Гоя“, обитавана от невъобразими същества. В тази алегория, марионетки и герои ще представляват загадъчното отражение на нашите умове. Луната бди над своите същества. Често забравяме под покривите на нашите домове, далеч от природата, че глинени чудовища изскачат, за да измъчват съзнанията ни. Кой ги надзирава и води? Кой е техният върховен водач? Наистина ли е луната? Отговорите на тези въпроси ще намерим в замъглените меандри на този забавен театър.

15 и 16 април, 19 и 20:30 часа
Театър А`парт
Билети на касата на театъра
Цена: 8 лв.

Зависим от Вселената

„Зависим от Вселената“ е втората изложба на Анелия Райкова в галерия „Лабиринт“. Тя е вдъхновена от мисълта на Леонардо: „Човек не знае какво може. Той трябва да опита.“ През 2019 се отбелязват 500 години от рождението на Ренесансовия гений. С намигване към него, а и с усещането за взаимната ни свързаност едни с други, и с цялата Вселена, Анелия ще ни зарадва отново със своята фина живопис.

Приятелите на галерия „Лабиринт“ помнят добре нейната първа изложба през март 2018 „Словесен пейзаж“. И този път ще видим изящни платна и рисунък, деликатно смесване на абстрактни пространства с конкретни символни образи, които превръщат картините в поезия.

Галерия „Лабиринт“
15 – 30 април
Откриване: 15 април, 18 часа

16 април

Представяне на играта Лукави лисици

Чухте ли за новата българска настолна игра?

В „Зелената работилница” в Пловдив ще бъде представена изключително забавната стратегическа игра на карти “Лукави лисици”.

Ако сте играли “Експлодиращи котета”, най-вероятно ще забележите някои прилики. В “Лукави лисици” обаче значително е намален факторът късмет. Вместо това разчитате повече на личната си стратегия и тактика, за да надхитрите останалите играчи.

Освен с лисиците в картите ще се срещнете с изключително симпатична нахална невестулка, гладна мечка, елен-нинджа, таралеж в гащите; ще ви почерпят с бисквити от по-миналата Коледа, ще попадате в капани, ще клюкарите на воля и много други. Играта е подходяща както за големи, така и за малки и е лесна за научаване, а стратегическият елемент ще се хареса и на по-опитните играчи.

В Зелената Работилница ще бъде и авторът на “Лукави лисици” – UX дизайнерът Лазар Босаков (User Experience – потребителско преживяване), който ще сподели как му е хрумнала идеята и как е създал играта. Ще има тестета на български и английски език, така че, ако имате приятели, които не говорят български, то те също са добре дошли.

Зелената работилница
19 часа

Да се разкриеш – прожекция и дискусия

Колко трудно е да признаеш пред родителите си дълбоко пазена в теб тайна, колко трудно е да преодолееш страха си от отхвърляне от най-близките до теб хора, колко смелост се изисква да бъдеш искрен, да бъдеш себе си. Отговорът ще разберем в документалния филм на Дени Паро „Да се разкриеш”, който беше представен за първи път от Фондация GLAS в рамките на София Филм Фест през март.

Преди прожекцията в партньорство с British Council Bulgaria ще бъдат показани и 5 късометражни филма от Великобротания на ЛГБТИ тематика, представени за първи път в рамките на ЛГБТИ киновестивала BFI Flare, който се организира всяка година в Лондон от Британския филмов институт.

Някои от подбраните филми са били включени и в глобалната кампания за ЛГБТИ+ филми #FiveFilms4Freedom, която се организира всяка година от 2015 г. насам съвместно от Британския съвет и Британския филмов институт с подкрепата на ООН. В края на март Фондация GLAS стана партньор на инициативата на Британския съвет в България.

Специален гост ще бъде Ребека Уолтън, регионален директор за ЕС на Британския съвет, която ще открие събитието и ще представи филмите.

След прожекцията ще се проведе разговор между Симеон Василев, председател на фондация GLAS, и зрителите относно темите, засегнати във филмите.

LUCKY Дом на киното
19 часа
Вход свободен

17 април

Скриптограф на Театър дьо ла Масю

„Скриптографът“ е ателие-спектакъл за писане през визуалното. На масата ще открием ролка хартия от Китай или Арабия, от екзотични и далечни страни. Задвижено чрез творческа магия, тя ще ни представи подземен свят, от който един манипулатор изпълзява, за да заложи капани в средата на масата. Авторите и драматурзите ще се опрат на своите писания, вдъхновени от мотива за Хадес.

Какъв ще бъде краят на всичко това? Първо, чаша вино за тези майстори на знаците, а сетне – ще чуем всеки текст на всеки един от тях, защото езикът на писателите работи, за да дешифрира.

17 и 18 април, 19:30 часа
Театър А`парт
Билети на касата на театъра
Цена: 10 лв.

18 април

Още предложения може да видите в Lostinplovdiv.com.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина