АктуалноГласовеИзпод тепетоМнения

Има ли пилот в самолета на ПУ

Кой ще ръководи пловдивския университет, се питат мнозина след избора на проф. Румен Младенов за ректор

Иво Дернев

Кой ще управлява пловдивския университет след днешния избор на нов ректор? Този въпрос си задават мнозина, след като днес Общото събрание на ПУ „Паисий Хилендарски” посочи професора по ботаника Румен Младенов за новия ректор на ВУЗ-а с гласовете на 84 процента от делегатите. Единствено 47 души, имащи право на глас, не подкрепиха кандидатурата му или гласуваха с празна бюлетина, вероятно в знак на протест срещу липсата на алтернатива.

Самият проф. Запрян Козлуджов, ректор два мандата и част от управлението на университета в последните почти 20 години, призна, че лично е посочил проф. Младенов за свой наследник. Новият ректор пък обясни, че преподавателската дейност му е приоритет. Че администрацията му е чужда. Заяви, че се е надявал да се появи друг кандидат за поста. Което си е като да развееш белия байрак още преди същинската битка. След което разясни, че всъщност всичко в университета е канализирано и той ще разчита както на подкрепата на бъдещите зам.-ректори, така и на звената под него. Че ще е човекът, който ще координира дейността на катедрите, факултетите, Академичен съвет и нищо повече. Това обаче е лоша новина за самия университет. Тъй като е ясен сигнал, че той ще се движи по инерция, без реформи и без промени, които да отговарят на новите предизвикателства пред висшето образование.

Говори, че за да има само един кандидат за наследник на проф. Козлуджов, посочен лично от него, са правени договорки с факултетите да не излъчват свой претендент за ректор, в замяна на зам.-ректорско място. Едно от спряганите имена за бъдещ вице на ректора е това на декана на педагогическия факултет проф. Румяна Танкова. С кои факултети е имало резултатни преговори ще стане ясно на Академичния съвет на 10 юни, когато проф. Младенов ще обяви заместниците си.

Има ли пилот в самолета на ПУ и ако да, кой е той? Отговор на този въпрос ще даде самата работа на проф. Младенов в следващите няколко месеца. Хора от академичните среди обаче смятат, че всъщност диригентът ще продължи да бъде проф. Запрян Козлуджов, който днес бе избран за почетен ректор и за член на Академичния съвет. Самият факт, че никой не излезе в схватка срещу личния му кандидат е знак в тази посока. Явно всичко ще продължи както бе досега, добро или лошо, и смяна на караула няма да има.

 

 

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина