АктуалноЗабравеният градНовини

Изчисляват колко би излязъл ремонтът на площад Централен, ако се използва само гранит за настилка

Това обаче не се инициира от общината, а от гражданите, застрахова се Тотев

WhAT Association : Кметът на Пловдив винаги е много забавен, когато започне да говори за архитектура и градска среда, за пожари и площади

Иво Дернев

До четвъртък ще е ясно колко ще поскъпне проектът за реконструкция на площад Централен, ако се използва само гранит за настилка. Кметът Иван Тотев заяви днес, че предстои среща на арх. Румяна Пройкова и екипът й с гражданите, които се обявиха против използването на изкуствени материали за площадното пространство. Те ще бъдат представляни от Манол Пейков и членове на „Да България“, които бяха най-активни в обсъждането на архитектурната идея миналата седмица.

Никой не е против да бъде положен на 100 процента гранит. Но това ще доведе до промяна във финансовите рамки, което значи, че ще трябва да се мине през Общински съвет. Трябва да е ясно, че това с гранитните настилки е процес, който се инициира не от общината, а от гражданите. При срещата им с арх. Пройкова ще се изяснят евентуалните нови финансови рамки, като на база това трябва да бъде изготвено и внесено предложение към общината, уточни кметът. По непотвърдени данни, ако се използва само и единствено гранит, проектът ще набъбне с няколко милиона.

В същото време от WhAT Association, изработили заданието и уебсайта на международния архитектурен конкурс за площад Централен през 2014г., излязоха с остра позиция относно коментарите на кмета по време на обсъждането миналата седмица. Тотев обяви, че реализирането на спечелилия конкурса проект на португалското студио ФОРА е било невъзможно. Ето какво написа екипът на WhAT Association във фейсбук профила си:

„Кметът на Пловдив винаги е много забавен, когато започне да говори за архитектура и градска среда, за пожари и площади. Като на това обществено обсъждане от 17 октомври 2018 за „новата визия“ на Площад Централен – поредният демодиран плочник, който ще сполети поредния български град. Беше ни забавен обаче само до 1:54:08, когато се изрекоха няколко откровени лъжи по наш адрес и просто нямаше как да не вземем отношение:

1. Техническото задание за обявения през 2014 международен архитектурен конкурс Plovdiv Central Square БЕШЕ съгласувано с НИНКН и Министерство на културата;
2. Всяка стъпка от организацията на конкурса БЕШЕ съгласувана и одобрявана надлежно от Община Пловдив, пловдивския Общински съвет и тогавашния заместник-кмет по културата Стефан Стоянов;
3. „Непригодността“ на проекта на FORA е трудно доказуема, тъй като с тях така и не се сключи договор за проектиране, за да имат възможност да развият конкурсното си решение и да внесат разработен проект в НИНКН.“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Напълно безмислено е оскъпяването на оплочването на този грозен и скучен план ( не било още проект, според Пройкова и Тотев). На проскубан балтон скъпо копче ще е смешно. Просто, още пари за крадене.

  2. ФАЛШИФИКАТ за милиони покрай ОПЛОЧВАНЕ . . . Баба Ру Пройкова ЛЪЖЕ. Безочливо, от години менти Индженеринг-Будалата, че знае как да направи ФОРУМА. Но даже най-неподготвените присъстващи в залата познават дуп … пардон, разкопката и не са виждали мраморни колони, капители, АРКИ + АРХИТРАВИ, с които тя щедро е разхубавила картинките си. А възстановката =АНАСТИЛОЗАТА= е сложен пъзел за подреждане и свързване на разпиляни СЪЩЕСТВУВАЩИ останки, находки. С тук-таме по някоя необходима неизбежна пломба. Форумът няма как да й е „ясен“ понеже си стои неразкопаван, и ще остане така под многомилионното оплочване от Инджа. Нямаше нужда, мерсиме. Баба Ру ни продава ФАЛШИФИКАТ ала Кракра Пернишки, както акад. БожоДим се опитваше. Всеки театрал го умее, и по-добре, с Радамеси зад всяка колона. Великата Лилия Ботушарова, на която Градът дължи Античния, и нейния архитект Коларова, на която баба Ру се преструва за верен последовател (уж) сглобиха техния пъзел честно и почтено и истинно, там гиздави стиропорови аркади няма. Анастилозата спира там, където почва Хипотезата – а цялото построение на баба Ру е измислица, тя не разполага с мраморни останки. С материални ФАКТИ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина