АктуалноМненияНовиниПод ножа

Изчезнаха табелите „Частен имот“ от площад „Централен“

Какво се случва там?

Има проява на добра воля от двете страни, коментира представител на собствениците

Таня Грозданова

Част от загражденията, които поставиха в началото на годината собствениците на спорния имот на площад „Централен“, са разместени, видя репортер на Под тепето. Липсват и окачените табели „Частен имот“.

Интересни неща се случват докато ме няма. Така кметът Иван Тотев коментира появилата се ограда на централния площад, във времето докато той бе на молитвена закуска при американския президент Доналд Тръмп в началото на февруари тази година.

Припомняме, че преди две седмици кметът съобщи, че Община Пловдив ще възложи нова оценка на спорния имот, която да бъде направена от трима независими оценители. Намеренията на администрацията са дори да покани представители на собствениците, които да изберат сами единия от оценителите, естествено от списъка на одобрените за работа с общината експерти.

Липсата на табели и огради предполага, че нещата може би се получават и сагата може да завърши с щастлив край. А дали е така? Екипът ни се свърза с адвокат Поля Христева, която представлява голяма част от собствениците на терена.

Тя е категорична, че не собствениците са премахнали табелите, както и че не са размествали оградителните пана. Няма информация и това да е сторено от общината.

На въпроса какво се случва и има ли „стопляне на отношенията“ след изявлението на кмета за нова тройна независима оценка, адв. Христева отговори така:

„Да, има такава идея. За сега мога да кажа, че има добра воля за преговори и от двете страни. Но както знаете собствениците са много, те са 26 човека и ще е проблем дори и един да не се съгласи с цената.“

Тя изрази надежда, че и двете страни в спора ще покажат разумно отношение в преговорите за постигане на решение. По думите  ѝ е хубаво, че от едната страна са склонни да продават, а от другата да купуват.

Припомняме, че последните обсъждани в медийното пространство цени за парцела бяха съобщени от градоначалника на 12 февруари т.г.

        Така осъмна площада на 6 февруари тази година/снимка: архив Под тепето

По думите му тогава на оперативка в общината му съобщили, че има входирана оферта от десетките собственици на имота зад Централна поща, чийто магазини бяха съборени с кметска заповед миналата есен. Частниците искали 1 000 000 лева от хазната за придобиване на парцела. Тотев каза, че до момента офертата не била разглеждана от екипа му, предстои това да бъде направено. Градоначалникът каза още, че общината води паралелно няколко дела за мястото.

В същото време пък адв. Христева заяви пред Под тепето следното: „Оферта има наистина, но тя е била подадена ден преди да се съборят магазините, което се случи на 24 ноември 2017-а година. Пред репортер на Под тепето адвокат Паулина Христева, която представлява собствениците, заяви, че писмо –оферта с цена на парцела 1 000 000 лева е било входирано в общината на 23 ноември. Цената е определена въз основа на оценката на парцела със сградите от лицензиран оценител през 2012 година. Тогава определената от експерта стойност бе 600 000 лева. До момента отговор или покана за среща и преговори по това писмо-оферта не е получаван.“

Три дни по-късно в кулоарите на Общински съвет кметът Тотев заяви, че Общината няма зор за оградения двор на площада. Е, явно с наближаването на 2019-а нещата ще се пораздвижат. Ще продължаваме да следим темата за вас.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина