АктуалноГласовеГрадътЗабравеният градМненияНовини

Идея: Музейна експозиция, посветена на Йосиф Шнитер, в сградата на БНБ на Малката главна

Дебатът за бъдещето на 120-годишната архитектурна перла трябва да стартира след изборите, смята Иван Тотев

Тази сграда има специално място в историята на Пловдив и затова за нас беше много важно да направим така, че тя да бъде общинска, допълни той

Иво Дернев

Създаване на музейна експозиция, посветена на градоустроителят на Пловдив Йосиф Шнитер, в сградата на БНБ на Малката главна. Тази идея подхвърли днес Под тепето на кмета Иван Тотев, а той заяви, че категорично това е възможно и е напълно реализуемо. Какво ще е бъдещето на паметника на културата, след като бъде изграден новия касов център на Народната банка и екипът й напусне стария си дом, още е рано да се каже. Според кметът, дебатът за 120-годишната архитектурна перла трябва да стартира след изборите.

„ Не му е сега точно времето да говорим и мислим за сградата на БНБ на Главната на Пловдив. Преди изборите не е редно да правим каквото и да е в сградата. След тях, ще се седне с новия общински съвет, с новото ръководство и ще се помисли какво да се случва там. Нашата задача бе да осигурим сградата да бъде общинска и това е големият успех. Тя е много знакова, тъй като е сградата, по която е трябвало да се изгради планът на Шнитер. Тя дава представа за реалната широчина на Главната улица, както е проектирана от Шнитер. След това обаче стават някакви местни крамоли и не могат да се отчуждят парцелите и затова Главната става по-тясна. Но тази сграда има специално място в историята на Пловдив и затова за нас беше много важно да направим така, че тя да бъде общинска. Не е тайна, че една от идеите на БНБ бе да я продадат и имаха оферти от друга банка”, каза Тотев след първата копка на бъдещия касов център на БНБ.

„ Сградата е строена през 1898г. Дали една години или шест месеца ще се забави решението за какво точно ще се ползва, няма никакво значение за нея. Тя има уникална зала, може би най-красивия салон в Пловдив, с височина на тавана 6,5 метра, с прекрасни колони. Там могат да се направят страхотни неща. Но няма смисъл да се бърза в момента. Фокусирани сме в други проекти, които искаме да приключим и ще дадем възможност на новия мандат да работи по проекти като БНБ”, допълни кметът.

Той е на мнение, че  паметникът на културата не трябва да е административна сграда на Община Пловдив. Смята, че сградата става тава за музей, за художествена галерия, за представителна зала на общината.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Като нищо може да удари някой гръм по сградата по време на буря и да възникне пожар. Или някой бездомник да се настани вътре в сградата след като БНБ я напусне. Или докато и правят бъдещия ремонт. И още много познати и не познати сценарии. Всички знаем каква е съдбата на другите подобни сдания.

  2. Това по повод престъпното унищожаване на Къщата на Шнитер ли е.???!!!! И какво стана с този казус, имате ли представа?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина