АктуалноЖивотЗабавлениеКултура

Знаменитият датски режисьор Биле Аугуст открива 14-тото издание на София Филм Фест в Пловдив днес

Именитият кинаджия е носител на Оскар“ и две “Златни палми”

14-то издание на София Филм Фест в Пловдив се открива днес в Lucky Дом на киното. Специално за събитието в града под тепетата пристигат датския режисьор Биле Аугуст и председателят на “ФИПРЕССИ” Клаус Едер, за да представят филма на Аугуст “Щастливеца Пер” в 18.30 часа.

Впечатляващите филмови шедьоври на Биле Аугуст, носител на две „Златни палми“ от Кан, притежават изключително богатство на образите и чувствата, които провокират неговите сюжети. В своята филмография Биле Аугуст има над 30 заглавия като режисьор, на 13 от които е и сценарист, а в основата на повечето негови творби присъства стойностно литературно произведение.

Датчанинът е познат в киното с филмите си  „Къщата на духовете“ (1993), „Ерусалим“ (1996), „Клетниците“ (1998), „Нощен влак за Лисабон“ (2013). Безспорни фаворити на зрителите обаче са „Пеле завоевателя“ (1987, удостоен  със Златна палма и Оскар за чуждоезичен филм) и „Най-добрите намерения“ (1992, отново Златна палма), създаден по сценарий на Ингмар Бергман.

“Щастливеца Пер” е създаден по романа на датския нобелов лауреат Хенрик Понтопидан. Филмът ни връща в края на XIX в. Петер Сидениус е амбициозен младеж от християнско семейство, живеещо в Западна Дания. Той заминава за датската столица Копенхаген, за да стане инженер, като своеобразен бунт срещу баща си. Свързва се с кръг от богати интелектуалци от еврейско семейство и съблазнява по-голямата дъщеря Якобе. Пер, както сега сам се нарича, получава мащабен инженерен проект, който включва изграждането на серия канали в родното му място. Но точно когато Пер е напът да сбъдне мечтите си, гордостта му се изпречва на пътя.

София Филм Фест в Пловдив се провежда с подкрепата на Община Пловдив.

Онлайн билети можете да откриете на www.boxoffice.bg или на касата в Lucky Дом на киното.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина