АктуалноЗабравеният градИзпод тепетоМнения

Започва полагането на първите настилки на площад Централен

Гранитът от Македония и Босна идва в началото на февруари

Площадното пространство ще е готово за туристическия сезон, увери кметът, без да конкретизира кога започва той

Общината изкупува частния парцел на север от Пощата срещу 600 хиляди лева

Иво Дернев

Започва полагането на първите настилки на площад Централен, обяви днес Иван Тотев. Земелрок плочите вече са пристигнали и поставянето им ще започне всеки момент. Този вид настилка ще бъде сложена върху съоръжението на Гладстон. Гранитните камъни, които ще бъдат в основната част от площадното пространство, ще дойдат от Македония и Босна в началото на февруари.

Няма да губим време и започваме със земелрока. Времето позволява да стартираме полагането на настилката. Паралелно с това предвижваме и получения технически работен проект за целия площад към НИНКН като очакваме до 20-25 дни да имаме строително разрешение. Площадното пространство ще бъде завършено за началото на туристическия сезон, като ще продължи да се работи по местата с археология, увери градоначалникът, без да конкретизира кога точно е началото на туристическия сезон в Пловдив.

На сесията утре Общински съвет вероятно ще даде зелен светофар за сделка между общината и собствениците на частния парцел на север от Пощата. Кметството трябва да отдели 600 хиляди за имота, за да го придобие. Някои от собствениците обаче искат и допълнителни 300 хиляди лева за пропуснати ползи.

Ще бъдат отделени и 100 хиляди лева за проектиране на форум Изток и форум Юг, като там не се планират разкопки, а само възстановяване на античния комплекс, допълни по темата кметът.

В следващите няколко дни общината ще коментира и друг казус- демонтирането на фонтана на Жорж Трак.  Администрацията ще коментира със скулптора къде точно да бъде преместена творбата му.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина