АктуалноГласовеГрадътМнения

Задава ли се сблъсък относно авторските права за кино Космос?

Общината е получила писмо от адвокатска кантора с претенции за авторско право върху знаковата сграда

Дали сме 7-дневен срок да ги докажат документално, а не с изрезки от вестниците. А и трябва да изясним дали интервенцията в киното въобще касае авторски права, заяви Иван Тотев

Кметът подчерта, че общината е готова да мине и през съд по казуса

Иво Дернев  

Ще има ли сблъсък между Община Пловдив и архитекти относно авторските права за кино Космос и дали това ще забави проекта за ремонт на сградата? Този въпрос е на дневен ред, след като в кметството е получено писмо с претенции за авторско право върху знаковата постройка на арх. Любомир Шинков. То е било входирано от адвокатска кантора, която представлява архитектите Тодор Абаджиев и Георги Бакърджиев. Те настояват, че държат авторските права за Космос, след като са ги откупили от самия арх. Шинков.

„Адвокатът в един много интересен тон ни разяснява, че ние не можем нищо да правим в киното, тъй като има авторски права. Какво означава това? Откъде- накъде? Все пак сградата е на Община Пловдив. Отделно в писмото пише, че по закон никой няма право да дарява проекти. На писмото ние отговорихме с писмо, с което даваме 7-дневен срок да докажат пред нас авторските права документално, ако въобще има такива документи. Защото ние си говорим това кой го е направил, другото кой го е направил, но статии от вестници не са авторски права. Това трябва да стане ясно”, заяви днес кметът Иван Тотев.

„Трябва да избистрим две неща. Първото е дали Община Пловдив прави интервенция, която изобщо касае авторските права. Защото вътрешното преустройство на едно помещение не касае авторски права и това всеки един архитект го знае. Първата тема ни е това. А втората е ако касае авторски права, той кой ги притежава. Ако никой не притежава авторски права, то те са на собственика. Така че искаме реални документи за авторско право, а не изрезки от вестници”, допълни градоначалникът.

После поясни, че темата е по-дълбока. „Не си мислете, че става въпрос за някаква чест или за това, че някой не е бил почетен, не е бил поканен на обсъждане или с него не е коментирано дадено преустройство. Не си мислете, че там е заровено кучето.  Това трябва да стане ясно, особено след като се чуе предполагаемата сума на ремонта”, каза Тотев. И уточни, покана за преговори на база авторски права в устна форма общината има от една година.

„Ще изчакаме една седмица и продължаваме напред, ако нямаме някаква нова ситуация, за което аз се съмнявам. За авторски права си говорим в последните десет месеца и ако имаше такива досега Община Пловдив щеше да го знае. Много е общо по медиите да си говорим кой какво знае, че е направил и какво не е . Ние искаме да видим наистина документи. Ако трябва и след това и през съд да минем, няма проблеми, ние сме уверени”, каза в заключение по темата Иван Тотев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина