АктуалноГрадътКултураМненияНовиниПод ножа

ЕСУТ: Изберете друго място за опера

Няма достатъчно място за цялостно възприемане на сградата, твърдят от ЕСУТ

Болшинството членове на Експертния съвет по устройство на територията към Община Пловдив е отхвърлило идеята за изграждане на Дом на пловдивската опера на мястото на бившия Партиен дом. Аргументите на ЕСУТ са неподходящото място на сградата – изтъквайки проблеми, свързани с достъпа, паркирането и обслужването на сградата.

За отказа информираха от фондация „Дом за пловдивската опера“. Решението на ЕСУТ, в който членуват различни специалисти, главният архитект на общината и други експерти, чиято роля е да съветват местната власт за градоустройствени решения, идва във връзка с идеята за конкурс и задание за проектиране на нова постройка на мястото на партийния дом.

В решението на експертния съвет се твърди, че мястото не е подходящо за изграждане на „Център за музикално сценично изкуство“. Сред аргументите е и „липсата на достатъчно пространство за цялостно възприемане на сградата“. Според ЕСУТ, трябва да се проведе конкурс за избор на друго място за оперна сграда, каквато и според тях все пак е необходима на Пловдив. Според тях има и несъответствия относно собствеността на сградата на Партийния дом и те трябва да бъдат напълно уточнени, преди да се публикува конкурсът.

Недоволството на „Дом на пловдивската опера“ е свързано с факта, че ЕСУТ на практика изпреварва конкурса, в който множество специалисти биха дали различни свои идеи дали може или не там да се изгради оперна сграда. Конкурсът би дал множество и детайлно обосновани решения защо може или не може да се направи такава постройка. ЕСУТ на практика казва, че конкурс е излишен, тъй като, според тях, достатъчно място няма.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

25 коментари

  1. От 24 коментара, болшинството са реални и нормални срещу бутането,остана сам Кр, дано и при вземане на окончателното решение това да е съотношението,дано и тези, от които зависи да са нормални

    1. ЕДИН СЕ ПРОИЗНЕСЕ ЧЕ СЛЕД ПАРТИЙНИЯ ДА ВЗЕМЕМ ДА БУТНЕМ „ПОЩАТА“ = НЕНУЖНА ЩОТО, НИТО ТЕЛЕГРАМИ, НИТО ТЕЛЕФОНИ, НИТО ПОЩИ ВЕЧЕ НЯМА В 21 ВЕК, САМО ЗАЕМА МЯСТО. А ЗАРАДИ НЕЯ НЯМАМЕ И ПЛОЩАД, КОЙТО СИ БЕШЕ ЗАСТРОЕН НАОКОЛО ПО . . . ГРАДСКИ.
      ЕТО СЕГА ТОЯ КАТО НИ ОТЪРВЕ И ОТ КИНОТО-РЕКОРДЬОР ДЕТО НИ ЗАВИЖДАШЕ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ДОКАТО СЕ ХОДЕШЕ НА КИНО.
      НЕЩО ДРУГО ДА БУТАМЕ – КАЗВАЙТЕ, МАЙНИ, ЧЕ СЪМ ПРИГОТВИЛ ЦАРЕВИЦИТЕ ДА ЗАСЯВАМ.

  2. Въпросната сграда се казва Борис Христов. Бивш синдикален дом Стефан Кираджиев. Построен е на мястото на Тютюнева фабрика Левски след национлизацията й по закона за тютюневия монопол.
    Борис Христов сега се ползва от операта за спектаклите, но в нея се провеждат редица други събития. Операта няма къде да репетира. По настоящем ползуват под наем един тютюнев СКЛАД , същия който ползува ЕСК 2019

    1. Ето, истината почва да прозира (колебливо) щом даже убеден Бутател (5 септември, 2019 в 5:38 pm) като “Кр” постепенно признава, че „Борис Христов сега се ползва от операта за спектаклите”. Аха, значи операта не е БЕЗ-ДОМна! Заглавието на фондацията послъгва.
      Само че „няма къде да репетира. По настоящем ползуват под наем един тютюнев СКЛАД”
      Наем вместо на едни Ортаци е все едно дали на други Агитки ше трябва да плащат, едвали по-евтино ще им легне – “склад“ е приспособено, а Нов “ДОМ” звучи солено.
      Операта е ДЪРЖАВНА институция; ДОМ да придобият от РежимаБоБоТРИ (Четири?) не е за вярване.
      Фондация “Дом за Операта” няма да връчи на държавна институция нито ключовете, нито Нотариален Акт за имот, който ТЕ ЩЯЛИ ДА СИ СТОПАНИСВАТ след като си организират строеж на безплатно теренче, бидейки “идеалисти”.
      Понеже оперетната директорка е доказано некадърна (Концертната Зала си беше кукличка, с акустиката му, с лампериите, по-млада от нея самата Ни. На., ама тя кани кулТурския министър да й излее кофите от дъжда и да я измете!) да се занимава с не-артистични поддръжки (подобно на ония “академици” дето засраха Жълтото!).
      НАЕМ ДЪРЖАВНА ОПЕРА ЩЕ ТРЯБВА ДА ПЛАЩА ПРИ ВСИЧКИ СЛУЧАИ.
      Което прави безпредметно цялото това кудкудякане. И измамното заглавие на „фомдацията“.
      Държавата няма да им построи и връчи ДОМ. Да си траят, плащат наема и не ни занимават,
      Не бил глупак “Кр”, само се преструва на глуповат, че да му обясняваме точка по точка.
      (Подобна ситуация с “ДОМ ЗА ДП“Х” = галерията, която будалите изтърваха след като съсипаха, а сега се чудят защо не им дават Ключе от Имотче, ха!
      Да си образуват и те “фондация” и да се надат за теренче . . . отнякъде. Любозарий може и тях да оглави, какъвто е правяч и . . . идеалист).

  3. Аз искам в града да имаме опера. Общинска сграда която да се предостави на операта. Не считам че града ни е селски и мисля че ако искаме платежоспособни туристи трябва да им предложим културен календар и археология. Иначе ще идват само туристи за кебапчета. Моделът Слънчев бряг е провал.

    1. СЕГА ПЪК ДРУГА ПЕСЕН ПРОПЯ: „искам в града да имаме опера. Общинска сграда която да се предостави на операта.“
      ТИ НАИСТИНА СИ ТЪП, БЕЗ ИЗВИНЕНИЕ.
      ТЕМАТА Е ДАЛИ ДА ПОДАРИМ ТЕРЕН НА ЧАСТНА ФОНДАЦИЯ ПОД ЛЪЖЛИВИ ПРЕТЕНЦИИ, ТИ НЕ МОЖЕШ ЛИ ДА ЧЕТЕШ ПРЕДИ ДА ПИШКАШ? НЯМА ДА Е „ОБЩИНСКА СГРАДА“ А ЩЕ Е ЧАСТНА.
      ДОХОДНО ЗДАНИЕ.
      ОСВЕН ТОВА ОПЕРАТА Е ДЪРЖАВНА, ТЯ НЕ Е ОБЩИНСКА.
      КУПИ ТЕРЕН, ПОСТРОЙ ИМ СГРАДА, И ИМ Я ПОДАРИ, КАТО ТОЛКОВА МНОГО ЗНАЕШ. ЩОМ НЯМА ТАКОВА ПЕРО В БЮДЖЕТИТЕ -НИТО ДЪРЖАВНИ, НИТО ОБЩИНСКИ, НИТО ЗА ОПЕРЕТА, НИТО ЗА ЦИРК === В ТЕБЕ НИ Е НАДЕЖДАТА, УМНИКО.

      1. ОПЕРА Пловдив си има. Като тръгнеш по Гладстон към центъра от Руски, вдясно можеш да я забележиш. Оперен певец има за заглавие с буквички човешки ръст, с бронзово чучело на оперен певец в ролята на Франкенщайн отпреде. Изградена беше тъкмо за ОПЕРА отделно от Театъра, отделно от Концертна Зала, отделно от Киното-рекордьор. С акустика. Даже и преди да го “подобрят” гръцки Ортаци.
        Кореняците помнят спектакли като примерно кралския КУЛБЕРГ Балет от Дания – отлично представени и посрещнати. Ако някоя амбициозна директорка иска сцена за коньове, слоне, крокодили, гемии, караконджоли и фишеци, проблемчето се урежда лесно чрез уволнение, да върви в Ла Скала да коли/беси. Назначаване на безпартиен, стига ГЕРБ.
        “Кр” изглежда не е тъдявашен, ново “гражданче” ще да е. С комплекси. Ша са научи, спокоооо.
        Цялата тази разправия е изкуствена измислица, периодически разлайвана за отвличане вниманието от пловдивските проблеми.
        Стига!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина