АктуалноГрадътКултураМненияНовиниПод ножа

ЕСУТ: Изберете друго място за опера

Няма достатъчно място за цялостно възприемане на сградата, твърдят от ЕСУТ

Болшинството членове на Експертния съвет по устройство на територията към Община Пловдив е отхвърлило идеята за изграждане на Дом на пловдивската опера на мястото на бившия Партиен дом. Аргументите на ЕСУТ са неподходящото място на сградата – изтъквайки проблеми, свързани с достъпа, паркирането и обслужването на сградата.

За отказа информираха от фондация „Дом за пловдивската опера“. Решението на ЕСУТ, в който членуват различни специалисти, главният архитект на общината и други експерти, чиято роля е да съветват местната власт за градоустройствени решения, идва във връзка с идеята за конкурс и задание за проектиране на нова постройка на мястото на партийния дом.

В решението на експертния съвет се твърди, че мястото не е подходящо за изграждане на „Център за музикално сценично изкуство“. Сред аргументите е и „липсата на достатъчно пространство за цялостно възприемане на сградата“. Според ЕСУТ, трябва да се проведе конкурс за избор на друго място за оперна сграда, каквато и според тях все пак е необходима на Пловдив. Според тях има и несъответствия относно собствеността на сградата на Партийния дом и те трябва да бъдат напълно уточнени, преди да се публикува конкурсът.

Недоволството на „Дом на пловдивската опера“ е свързано с факта, че ЕСУТ на практика изпреварва конкурса, в който множество специалисти биха дали различни свои идеи дали може или не там да се изгради оперна сграда. Конкурсът би дал множество и детайлно обосновани решения защо може или не може да се направи такава постройка. ЕСУТ на практика казва, че конкурс е излишен, тъй като, според тях, достатъчно място няма.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

25 коментари

    1. НЕЗАВИСИМО КОЙ И КАКЪВ КМЕТ ЩЕ ЦАРУВА В ПЛОВДИВ, ТАЗИ АДМИНИСТРАТИВНА ВИСОКА СГРАДА НЯМА (КАКТО ВСИЧКО ДРУГО ОКОЛО МЕГДАНА) ДА БЪДЕ БУТНАТА.
      БАС ДЪРЖА.
      БУДАЛИ НЯМА.

      1. Нито един от кандидатите за кмет не ми изглежда толкова неадекватен да събори градската администрация и всички да ходят да си вършат административна работа на къра , за да може Кр да гледа опера точно от Партийния дом

  1. СмЕх: „Тъй наречената Дом за пловдивската опера е група от идеалисти които искат . . . да заграбят имота. Мястото на опера е партийния дом.“
    САМО ЧЕ ТЕ СА СИ ПРИЗНАЛИ ПРИ ПОДРОБНИ ОБСЪЖДАНИЯ НА МЕРАЦИТЕ ИМ КАК ИСКАТ ДА СТРОЯТ ЧАСТНА СГРАДА КОЯТО ДА ЕКСПЛОАТИРАТ ЧАСТНО – ТАМ „ОПЕРЕТАТА’ МОЖЕЛА ДА СЕ НАСТАНИ ПОД НАЕМ, МОЖЕЛА ДА НЕ СЕ НАСТАНИ.
    АЙДЕ НЯМА НУЖДА ОТ ПРАХ В ОЧИТЕ, Я СЕ СЪБУДЕТЕ:
    „Тъй наречената Дом за пловдивската опера е група от идеалисти които искат . . . да заграбят имота. Мястото на опера е партийния дом.“
    „Тъй наречената Дом за пловдивската опера е група от идеалисти които искат . . . да заграбят имота. Мястото на опера е партийния дом.“
    НЕ Е ВЯРНО, КАЗАХА ТИ ГО СПЕЦИАЛИСТИ, НЕДЕЙ ДА МИ ПРОБУТВАШ „ИДЕАЛИСТИ“.

  2. Опера на понеделник пазара или каквато и да е друга сграда биха скрили тепето. Този терен е частен имот. Той не бива да се застроява. Точно този изглед на тепето от към тунела е лицето на Пловдив и го има на много снимки.
    Тъй наречената Дом за пловдивската опера е група от идеалисти които искат да има опера в града. Не е нужно да ги плюем и да спамим лъжи че искали да заграбят имота.
    Мястото на опера е партийния дом.

    1. Кажеш: „“…сграда биха скрили тепето. Този терен е частен имот. Той не бива да се застроява. Точно този изглед на тепето от към тунела е лицето на Пловдив и го има на много снимки.““ –
      – че то си имаше в груб строеж величествена едра архитектура от Милчо Сапунджиев там, която парвеню новобогаташ събори ЗА ДА СТРОИ ОЩЕ ПО-ЕДРО В МУТРОБАРОК / МУТРОКОКО.
      „Частен имот“? „Не бива да се застроява“? „Лицето“? „На снимки“?
      Ти на какво си? Или по-точно на каква таблетка, която пропусна тая сутрин? Или си си просто ТЪП?
      ИЛИ СЕ ПРАВИШ НА ИДИОТ, КАКТО СИ МУ Е РЕДЪТ, ЩОМ ПЛАЩАТ“?

  3. Кой идиот ще даде милиони за събаряне на основната административна сграда на удобно централно място, която е необходимо евентуално да се реновира, за да се даде неясно за какво огромна сума за нова сграда с много по- ограничени функции?

    1. Като здравомислящ си много прав, „Д“ какиното, ама не си ли забелязал как като става дума ЗА ПАРИ, ЗА КЕЛИПИР хората уж „оглупяват“; без да са идиоти ПРАВЯТ СЕ НА ИДИОТИ?
      Аз ли приватизирах до Понеделник пазар грубия строеж за Тракийски Музей от Милчо Сапунджиев, или ти? Тютюните след като Диктатурата на Пролетариата ги „обобществи“ и национализира, кой после ги ре-приватизира, та сега се гордеем, ти ли пак, или аз?
      Искаш ли да ми продадеш Чифтето, много та молим?

  4. Пловдив, АБСУРДИСТАН = КУПЕТЕ СИ ТЕРЕНЧЕ БЕ МРЪСНИЦИ =3 септември, 2019 в 4:37 pm
    Престъпниците „…Любозар Фратев, арх. Илко Николов, Мариана Чолакова, Георги Стоев и Никола Добрев. Те подчертаха, че ситуацията е комична …“ са напълно прави дотолкова, доколкото са комични абсурдните им щения да им харижем -ние/ти/аз/данъкоплатците единствената многоетажна административна постройка на площа … пардон, на разградения изсипан празен отвсякъде МЕГДАН така че да го доразградят (като БУТНАТ и изселят функционираща администрация) за да били можели частниците да си дигнат СВОЕ доходно здание, в което ако си плащат наема можели да допуснат Открехната Оперета, БАЛЕТ, а защо не и ЦИРК…
    Фондацията няма нужда да занимава (и съди, и главоболи и безтуй загелпената) управата с „обемно-пространствени проучвания“ на задача каквато нямат поставена. БУТАНЕ няма да се прави, нито има сметка, нито можем да си го позволим. Размахваните „многохилядни“ подписи „за опера“ са под обща, платонична, пожелателна формулировка,
    НИКОЙ НЕ СЕ Е ПОДПИСВАЛ ЗА БУТАНЕ. БУТАЧИТЕ ПАРДОН ГОСПОДА БУТАТЕЛИТЕ ИЗМАМНО СИ ПРИСВОЯВАТ ОБЩЕСТВЕНА „ПОДКРЕПА“ КАКВАТО НЕ СЪЩЕСТВУВА.
    ФОНДАЦИЯТА ЧАСТНИЦИ ДА СИ КУПЯТ ТЕРЕН НА ОБЩО ОСНОВАНИЕ.
    ДАРОМ ОТ КАКВИ БУДАЛИ ОЧАКВАТ КОКАЛА?
    СПРЕТЕ МАФИЯТА!
    –––––––
    ЗА НИКАКВА „ОПЕРА“ НЕ СТАВА ДУМА, ЛЪЖАТ! =3 септември, 2019 в 4:57 pm
    ПОДМЕНЯТ КАЗУСА – ПОД БАЙРЯК ЗА ОБЩЕСТВЕНА “ ОПЕРА“ БОРБАТА Е ЗА БЕЗПЛАТЕН ТЕРЕН ДА СЕ ДАДЕ НА ЧАСТНИЦИ („ФОНДАЦИЯ“ ПОЧТИ СОРОС) И ТО КАТО БУТНАТ ЕДИНСТВЕНАТА МНОГОЕТАЖНА АДМИНИСТРАТИВНА СГРАДА В НАШЕ СЕЛО.
    ТЕ СЕ ИЗТЪРВАХА ВЕДНАЖ, ИЗПЛЮХА КАМЪЧЕТО И ТОВА СТИГА: ОПЕРА МОЖЕЛО ДА ИМА, МОЖЕЛО ДА НЯМА В ТЯХНАТА СГРАДА, ОПЕРЕТАТА ЩЯЛА ДА СЕ НАСТАНЯВА ПОД НАЕМ, КАКТО ДРУГИТЕ НАЕМАТЕЛИ – БИНГО, ХОТЕЛ ИМПЕРАТОР, КАЗИНО …
    „ДОХОДНО ЗДАНИЕ“ СЕ НАРИЧА ОТКРАЙ ВРЕМЕ ТАКОВА ПРЕДПРИЯТИЕ И ТО СИ Е ЧАСТНА ИНИЦИАТИВА, НИКАКВИ ИЛЮЗИИ НИКОЙ НЕ БИВА ДА СИ ПРАВИ.
    ДА СИ ПРЕДСТАВЯТ СТАТУТА КАТО ОРГАНИЗАЦИЯ, „ФОНДАЦИЯ“ И ЩЕ ЛЪСНЕ ИСТИНАТА
    ––––––––-
    обикновен ОТКАЗ, бе мутро! =3 септември, 2019 в 5:09 pm
    „…ситуацията е комична и заявиха, че с решението на експертния съвет общината не помага в този процес, а по-скоро виждат момент на заяждане…“ НАРЕЧЕН „ОТКАЗ“ чисто и просто като къпан милиционер.

    Нищо „комично“, а много сериозно им се ОТКАЗВА на мутрите да цунат партийния (ТЕРЕН).

    „…решението на експертния съвет общината не помага…“ не помага на МУТРИТЕ, ала много даже помага на Града.

    „…момент на заяждане…“ -НЕ, ами такива ги намазват с катран и овалвеат в перушини в белите страни.
    ––––––––
    ТОТЕВ ЗАКУПИ КАМЕНИЦА ДОКАТО ВИЕ СЕ ЛИГАВИТЕ =3 септември, 2019 в 5:21 pm
    ТЪП, НО УПОРИТ Е ЛЮБОЗАР, МИЛИЯТ: АБЕ ДОКАТО СЕ ОФЛЯНКВАТЕ ВИЕ Я КОЛКО’ ТЕРЕН ПОД НОСА ВИ ГО ЧОПНАХА МОЩНЯЦИТЕ === КАМЕНИЦА ===!!!
    ––––––-
    трета генерация пловдивчанин =5 септември, 2019 в 1:45 pm
    Изкарват че така или иначе партийния дом трябвало да бъде бутнат или да се закопаят в него 10 милиона. Има евтино и просто решение без (отново, както за „пощата“!) БУТАНЕ на сгради.Теренът източно от пощата е подходящ за целта.
    1. ще скрие и запази разкопките в приземния етаж на операта
    2. фасадата ще е откъм Тримонциум и ще има готов паркинг.
    3. мястото е с трънсортни връзки с целия град.
    4.Декори ще се внасят откъм улица Мария Луиза направо на ниво сутерен.

  5. Едно място с достатъчно площ за опера и също толкова централно като Партийния дом е изоставеният строеж над разкопките до тунела на Понеделник пазара, срещу ДКЦ 1. Операта може да бъде построена там, а разкопките отдолу могат да бъдат запазени като в музея на Акропола в Атина, където те се сливат с архитектурата на музея. За съжаление имотът е частна собственост.

    1. Крас като казва „…За съжаление имотът е частна собственост…“ – ТО ТОВА НЕ Е НИКАКВА ПРЕЧКА, ПОНЕЖЕ ФОНДАЦИЯТА „Център за музикално сценично изкуство“ СИ Е ЧАСТНОСОБСТВЕНИЧЕСКО НАЧИНАНИЕ, а не държавно, нито общинско (няма такова в Планове, Бюджети и . . . тефтери).
      Събирани са подписи под една пожелателна формулировка без конкретика (и без БУТАНЕ!) като подписалите не поемат ангажимент да ПЛАЩАТ за покупка на квадратурата и за проекти и за строителство. Това „фондацията“ щяла да урежда за своя сметка (?!?) И ПЕЧАЛБИ.
      Абе дайте ни теренчето харизано, пък ний ша си оправим игричката!
      До Понеделник пазара като е частен теренът – тъкмо, частната фондация да си го откупи и да не ни главоболят. Няма подаръци за „фондации“.
      ДОХОДНО ЗДАНИЕ на зографски метох до Марица в края на Малката Главна служеше за ОКРЪЖНА болница дълги години – тя тая хитрост не е отвчера!

  6. Ако това не е доброто място то кое е по добро? Срещу хотела на Тотев ли? Оперите в цял свят се намират на централния площад и са лице на града. Е операта на Париж или Виена не са красиви като партийния дом в Пловдив, но ще го преглътнем този недостатък.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина