АктуалноЗабравеният градКултураНовини

Епископската базилика на Филипопол се издига (ГАЛЕРИЯ)

Камък по камък, камъче по камъче, елемент по елемент реставратори и строители #ЗАЕДНО възраждат древната история за съвременния човек

В древния и вечен град под тепетата след векове на забрава един храм се възвръща към своя нова живот. Епископската базилика на Филипопол се издига нагоре към своя завършен съвременен купол, под който ще приюти античните римски мозайки.

Проектът за проучване, експониране и реставрация на Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол бе включена в Индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти през април тази година и се очаква през есента да бъде отворен за широката общественост.

Връщането на Голямата  базилика към нов живот е истинско превъплъщение на ЗАЕДНОТО. То стана повод да се обединят институции, фирми, НПО-та,  археолози, реставратори, историци, много доброволци и приятели от Пловдив и извън пределите на страната.

Не веднъж сме ви разказвали за Супергероите, които раставрират античните мозайки от Голямата базилика в Пловдив. Вече и National Geographic България им отдели внимание във филма за Пловдив на Драго Симеонов.

Камък по камък, камъче по камъче, елемент по елемент реставратори и строители работят на обекта и в дъжд и пек, за да покажат древната история на съвременния човек.

Голямата базилика отваря врати за посетители през септември.

Вижте как напредва работата на обекта.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

8 коментари

  1. Отблъскващо грозно. А архитектите автори се крият гузно, все едно не съществуват. Тя и постройката им изглежда така, все едно е правена без проект.

  2. Неописуема грозотия!Не знам кое е по-грозно,шарените английски надписи на онова кафене на мястото на А1,на бъргър кинг,на рафи,казино Ефбет,на Главната или това лайно,мола на Руски?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина