АктуалноКултураНовини

Доза Щастие – или когато пътят в търсенето му може да бъде смъртоносен

Коя е твоята доза щастие?

Идете на кино и гледайте „Доза щастие“ с децата си, заведете и приятелите им!  

Дългоочакваният нов български филм „Доза щастие“ бе показан предпремиерно във вечерта на изборите  в Cinema City в Мол Пловдив. Това е първият пълнометражен филм на режисьора Яна Титова, който ползва за основа книгата на журналиста Весела Тотева „Падение и спасение“.

Предпремиера на новия български филм „Доза щастие“ в Мол Пловдив (ВИДЕО)

Прожекцията събра освен любопитна публика и близки, и роднини на екипа, част от актьорския състав и артисти от Драматичен театър Пловдив.

Яна Титова, Валентина Каролева, Ирмена Чичикова, Александър Алексиев и колегите им  Елена Кабасакалова, Радина Думанян и Георги Вачев дълго разговаряха, раздаваха автографи и се снимаха с всеки, който пожелае.

Веселина Михайловска, Lostinplovdiv.com

„Доза Щастие не е само драма, не е и романтична история, а е действителността, която започва просто с бунта на една тийнейджърка. Тя живее твърде обикновено и според нейното съзнание – доста скучно и именно това я тласка по пътя към търсенето на онова разтърсващо нещо, което ще промени живота й. Защото дрогата не е това, което търсиш целенасочено, а по-скоро стигаш до нея, когато си неудовлетворен и… има кой да ти я подаде. В случая на главната героиня, това са приятелите. Оттам насетне пътешествието е като влакче на ужасите, постоянно редувайки издигания в моментите на дрогиране, и спускания, когато търсиш заветната доза. Продавайки всичко, което има, дори себе си, героинята буквално стига дъното, откъдето я измъква единствено невръстната й дъщеря.

Филмът не просто разтърси присъстващите, а ги накара да се замислят за тази малка крачка, от която зависи дали ще потънеш или не. И не става въпрос само за наркотиците, а за зависимостите във всичките им проявления. От тяхната хватка няма кой да те измъкне, освен ако ти не пожелаеш, а оттам нататък трябва воля, вяра и любов. Защото щастието не трябва да е самоцел, а вътрешно състояние, което никога не е провокирано от нещо извън нас.“

Йоана Иванова, Капана.бг

„Доза щастие“ е една силно въздействаща история за наркотичната зависимост. Силно въздействаща, защото е преживяна – филмът се фокусира върху седем години от живота на Весела Тотева. Лентата предизвиква различни емоции у зрителите, но за мен най-ценното е, че показва „човешкото лице“ на наркоманията. Чрез взаимоотношенията на Весела с околните виждаме колко лесно обществото отхвърля хората, страдащи от зависимости. За непознатите тя е „долна наркоманка“, а за близките ѝ – източник на страдание.

Все пак филмът е оптимистичен – тръгваме си от киносалона сякаш с подновена вяра в силата на човешкия дух и убеждението, че когато всички други са ни обърнали гръб, собствената ни воля може да ни изкара от калта.“

Таня Грозданова, podtepeto.com

„За мен лично (и първосигнално) предпремиерата на новата българска лента дойде като доза репортерско щастие в предизборната надпревара. Не ми донесе отговори… Роди повече питанки.

До колко зависим от волята си? Коя зависимост е по-тежка – да си „сектант“, „наркоман“,  поклонник на „какво ще кажат хората“ или да зависиш от конкретен човек? Вярно ли нашите „деца, през чиито очи ни гледа Бог“, нищо не ни дължат и всичко ни прощават? Защо едно дете, израсло със зависима майка, би изиграло мама във филм? И с цената на какво …

Познах пердетата от панелния хол, кожената яка от бяла лисица, покрива, на който се „учехме“ да пушим и репликата „За последно“…

Весела Тотева ни напусна тази година, но дъщеря ѝ Валя продължава да плаща на обществото дълга за онези 7 години по един още по-прекрасен начин от майка си. С една блестяща роля в един топъл филм, който докосва истински и определно ще бъде една работеща мярка за превенция.

Идете на кино и гледайте „Доза щастие“ с децата си, заведете и приятелите им!

Защото получих все пак отговор на един въпрос и той е, че този филм може да бъде така желаната въздействаща превенция. Каза ха ми го и три 20-годишни пловдивчанки на излизане от залата, а те – „децата, през чиито очи ни гледа Бог“, отдавна са програмирани да знаят какво е най-добро за тях.

Николета Илиева, на 20 от Пловдив

„Беше посочен по-добре вътрешния свят на хората, които имат проблем със зависимостта. По този начин филма може би е в една част поучителен. Да, той е тъжен, но в същото време е поучителен, което за мен е изключително важно, като роля във възраждането на новото българско кино. Смятам, че „Доза щастие“ би могъл да действа като превенция, защото показва как тези неща действат освен физически и психически.“

Placebo подариха песен на български филм

В книта от 8 ноември 2019 г. В ролите ще видим Валентина Каролева, Алек Алексиев, Асен Блатечки, Димитър Николов, Иван Бърнев, Ирмена Чичикова, Илка Зафирова, Силвия Лулчева, Лидия Инджова, Стефан Вълдобрев, Филип Аврамов, Васил Бинев. Оператор е Мартин Балкански, художник Ивелина Минева, художник констюми Мирела Василева, музика Кристофър Барнет, звуков дизайн Михаил Дичев, режисьор на монтаж Бохос Топакбашиян, асоцииран продуцент Надежда Цветкова / Луциус Бар, изпълнителни продуценти Анна Крупнова / Денис Крупнов, продуценти Александър Алексиев / Николай Стоичков, сценарист и режисьор Яна Титова.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина