АктуалноГрадътКултураНовини

Днес е велик ден за Пловдив!

Хиляди гледаха на живо шоуто за откриването на Европейска столица на културата около кулата-сцена (ГАЛЕРИЯ)

Комисар Мария Габриел връчи на кмета на града почетен знак от ЕК

Таня Грозданова

С шега започна официалното си слово кметът на Европейската столица на културата в началото на откриващата церемония. За съжаление ще трябва да държим речи, подхвърли градоначалникът.

„Днес е велик ден, даващ началото на годината, в която Пловдив ще бъде Европейска столица на културата! Ще дадем началото на една велика година,“ каза кметът Иван Тотев в обръщението си към хилядите пловдивчани и гости на града, дошли да гледат на живо шоуто за откриването около 30-метровата кула в центъра.

Той припомни накратко, че хилядолетният древен и вечен град е бил дом не на една цивилизация, а в него и днес съжителстват хора с различни етноси и религии, обединени наричайки се пловдивчани. Тотев подчерта, че градът се развива и изтъкна като доказателство крановете наоколо.

„Заедно мечтаем по калдъръма на Стария град. Надяваме се за кандидатурата на Голямата базилика за ЮНЕСКО. Но за какво са всички тези пътища и сгради, ако ги няма хората?! Те придават смисъл на всяка идея и пространство“, каза още кметът.

Еврокомисарят Мария Габриел взе думата веднага след кмета, като след словото си му връчи почетен знак от името на ЕК, като признание за успеха на целия екип и града.

„Горда съм, че Пловдив е първият български град, избран да бъде Европейска столица на културата“, сподели тя и допълни, че думата в която е закодиран успехът на ЕС е „заедно“ – същата, която стана и мото на Пловдив 2019“.

Спектакълът „Ние сме всички цветове“ започна с кавалджия № 1 на републиката. Големият Теодоси Спасов свири специална своя композиция, посветена на днешния ден от високата кула-сцена.

 Космическата Валя Балканска извиси глас над Града на тепета, песента поде Хорът на Пловдивската опера, под диригенството на Диян Чобанов.

Над 200 кукери пригласягаха с чанове и звънци в подножието на грандиозната сцена.

Стотици ученици и доброволци, облечени в ярки дрехи във всички цветове се включиха с танци на страничните сцени.

Публиката бе във възторг, а пловдивчани и гости на града снимаха светлинно-музикалното шоу непрестанно.

Повечето от стотиците официалните гости наблюдаваха откриващия спектакъл от панорамния ресторант на 5-я етаж на хотел “Тримонциум”. Там бяха: президентът Росен Плевнелиев със съпругата си Деси Банова, Председателят на НС Цвета Караянчева, министърът на финансите Владислав Горанов, на туризма Ангелкова, на културата Боил Банов, много представители на дипломатическия корпус, депутати, актьорите Христо Мутафчиев и Ники Илиев, певецът Орлин Павлов, медийният експерт Гого Лозанов, олимпийската шампионка гимнастичката Мария Петрова, евродепутати, общински съветници и други.

Сред хората близо до сцената останаха вицепрезидентът Илияна Йотова и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Кулминацията бе разкошна заря, която освети небето над Античния театър и Сахат тепе.

След нея по-възрастната част от публиката на площада започна да се изтегля, а по-младите останаха за купона и техно шоуто на DJ Шилер.

Улиците на града са пълни с хора и всички се поздравяват с „Честит празник!“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

8 коментари

  1. И аз като „Някой си“ ще се съглася, че с КУЛТУРАТА всичката тая германска кичозна тупурдия няма много общо. Даже огледах надписите дали Цар Киро или Царицата или други от Племето не са го вдъхновили, че да изпотрошат рекордите на столипинските сватби – не, няма цигани.
    Слонове, слоници и слончетата им даже ако бяха внесли да обикалят в кръг наоколо пак нямаше да подобрят пловдивската култура.
    Преоразмерено, бомбастично, комплексарско изхвърляне = на какво отгоре?
    #КОЙ ги решава таквизи „проекти“ без да попита, без да се посъветва, мъдерци в Града не липсват, макар и БЕЗПАРТИЙНИ.
    Намирисва на ДАЛАВЕРА отново в сила на инджинеринг Иб. Тотев – абе едни милиони тука на ти ги, пък виж там насреща какво даваш (е, и по масата здрависването, де . . . )

  2. не можеше ли за тия 3 млн. да се направи някаква сграда с културно предназначение, която да остане в Пловдив. Щото тия пари сега отидоха в Германия, а Пловдив остана с пръст в уста.

  3. Събитие, което е далеч от културата. Създадено от хора, за които културата е само понятие. И не ми казвайте да си ходя на село, особено Вие, които оттам идвате. И като възпитание, и като манталитет. Пловдив е съществувал преди сегашното кметско управление и гравитиращи структури, ще продържи да съществува и след него.

  4. Беше уникално, модерно, изпълнено с прекрасни послания!
    Организация на ниво!
    Поздравления за авторите, артистите и участниците, организаторите!
    Гордея се с моя Пловдив!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина