АктуалноНовиниРазследване

Как може да се запознаеш с директора на Колодрума, година след като си го интервюирал задочно

Оказа се лесно, просто не трябва да минаваш по „официалния“ път

Галина Китена сама направила връзката с Националната федерация по колоездене на Румъния

Нов рекорд на 1000 метра бе поставен в залата този месец

Таня Грозданова, Иво Дернев

Зала Колодрума отново влезе в  полезрението на медиите  с домакинството на Националното състезание по колоездене на северната ни съседка Румъния този месец. Зарадвани от факта, че многофункционалния спортен палас ще се ползва по предназначение, ние от Под тепето решихме да се възползваме от отворените му врати и да видим на място как се чувстват румънските наематели на съоръжението. Предприехме тази акция, водени от трудния ни опит през изминалата година, когато над 200 дни чакахме новини от там по „официален“ ред през пресцентъра на Община Пловдив и дори заявлението по Закона за достъп до обществена информация не можа да ни помогне кой знае колко в случая. (бел.ред.: може да си припомните историята ТУК и от статиите по-долу)

И така ден преди старта на състезанията екипът ни акостира на паркинга пред залата. Има човек със син елек, има бариера, но апаратът, монтиран за нея не работи. Човекът ни маха с ръка да влизаме. Обявява цена от два лева за престоя и ни подава касова бележка отвътре.

Пред залата не е много ясно кой е официалният вход, ориентираме се по жена в униформа на охранител, която е излязла за малко отвън. Представяме се, охраната звъни по телефона и предава, че сме там. След минутка – две се появява Петър Петров, организатор. Той пита какви са въпросите ни и ни моли да изчакаме.

Пет минути по-късно пред нас е самата Галина Китена. Готова е да отговори на въпросите ни и ни разхожда из залата.  Говорим си:

Таня Грозданова: Говорихме със спортисти от Румъния, те казаха че са доволни от условията тук.

Галина Китена: Да, нашият Колодрум е много хубав. Те нямат такъв в Румъния. Залата ни е уникална въобще за Балканите, така че те са доволни от условията.

Т. Гр.: Много трудно получаваме информация за това какво се случва в залата.

Г.К.:  А как я получавахте?

Т. Гр.: Само като питаме официално през пресцентъра на общината и дори тогава се налагаше да чакаме с месеци. Сега сме тук, за да се запознаем с вас на живо и да разберем какво предстои.

Г. К.: Обръщайте се към мен. Искам да кажа, че въпреки постоянните критики, ако проследите статиите, които са излезли през тези години, едва ли не тук нищо не се случва. Ние всъщност имаме вече доста събития, които са се случили тук, и то от най-различен род. Овен това не съм виждала нито един от журналистите, които досега са ме цитирали.

Иво Дернев: За това сме тук. Идеята е да съпоставим общинската голяма зала и по-малката частна зала в града, как се движат двете на пазара- функционалност, предимства и така нататък.

После от разговора ни става ясно, че лично Галина Китена е осъществила връзката с Националната федерация по колоездене на Румъния. Предложението към тях било направено още преди година, но тогава календарът на федерацията вече бил готов. Междувременно румънците се убедили на място във функционалността на Колодрума и решили да го ангажират за националното си първенство през 2018-а.

След шампионата наемателите останаха удовлетворени. Федерацията оцени високо пистата и организацията в зала „ Колодрума“ и своевременно заяви  желание за провеждане на национален шампионат на Румъния през 2019 г.

Колоездачът Норберт Забо, SC “Intersport”  постави нов за зала „Колодрума“ в Пловдив рекорд на 1000 метра – 1:04:13. Това стана по време на проведения Румънски национален шампионат по колоездене на 20-21.10.2018. Така бе поставен и нов национален  рекорд за Румъния в съответната дисциплина.


Първият рекорд на „Колодрума“, който е и национален за България“,  бе поставен от Мирослав Минчев от КК „Спринт“ по откриването на залата на 30-ти август 2015-та година.
Тези факти са  безспорно доказателство за бързината на пистата и възможностите, които тя  предоставя за нови рекорди в бъдеще, споделиха участниците и организаторите. Забележително беше и представянето на самия президент на Румънската федерация Едуард Новак, първи в дисциплината „ Олимпийски спринт“ – посветил живота си да докаже, че неравностойното положение не е пречка за успеха.

Дали обаче добрите условия за колоездене стигат за издръжката и нормалното функциониране на многофункционална спортна зала „Колодрума“ ? Очаквайте продължениетоКолодрума  vs. Си2ла – има ли почва за сравнение“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина