Демонтират „Спиралата”

Актуално Градът Новини Под ножа

Скулпторът Жорж Трак наблюдава просълзен как творбата му си заминава от площад Централен

Започна демонтирането на пластиката „Спиралата” от площад Централен. Специален екип работници, поставили скулптурата край бившия партиен дом преди 12 години, сега я премахват от там, тъй като тя не попада в проекта за реконструкцията на площадното пространство. На място е и скулпторът Жорж Трак, който с просълзени очи наблюдава операцията по демонтирането на творбата, която дари на общината по случай членството на България в ЕС.

Ситуацията е такава, каквато я виждате. Не съм уведомен, ново място не е предложено. Сега ние решаваме какво да правим. Общината не е платила един лев за тази работа, затова си я прибирам, каза Жорж Трак пред Под тепето.

Очаквайте подробности

Споделете ни във:

10 коментара за “Демонтират „Спиралата”

  1. Да ,но Жорж казва че общината един лев не е дала,тази скулптура е била дарение от него ,на кого да вярваме ,на тъпана или на ….си

 1. Населението отдавна оприличи съвсем прецизно творбата като СТРУЖКАТА.
  Думата / терминът „спирала“ в геометрията означава друго нещо, какиното.
  Щяло да иде където я искат хората – айде пак Агитки, петиции и изпълнения: да не би някой някога да беше харесал това чучело, поредното след Франкенщайна пред ГДК- такива работи се правят и защитават с КОНКУРС ПРЕД ЖУРИ, то не може всеки да трупа!

 2. Гледам го от одеве показаният образ, вглеждам се и се фглеждам в мъжествената волева осанка, в гордото високоблагородно излъчване, в одухотвореното чело – и виждам че това е творец идеалист, който твори и дарява.
  Безкористно.
  Безвъзмездно.
  Виждам всичко това, и както на времето едно Митьо имаше дето се само назова (самозва) ДИ КИРО, така и сега не виждам в този ТРАК нищо, ама нищичко ЖОРЖаво . . .
  Гого?

 3. По идея на проектантката целият фонтан трябва да бъде разрушен и после да бъде построен същият, но завъртян по посоките на античността. Така, че ще стои накриво спрямо съвременния град. Плочките също ще са подредени накриво, но ще са успоредни на камуните в изкопаната яма пред градината.

 4. Ще разстроят чакрите на целия град сега. Нямало го в плана, щяло да е ориентирано спрямо камъните, Хората като дойдат в нашата „Столица на културата“ ще си счупят вратовете да се чудят дали градът е на криво или плочките. Каквито и ремонтни дейности да трябваше да се свършат, миналата година лятото трябваше да са готови.

  Не трябва да си „Архитект “ за да знаеш че строителство във влажно и студено време няма да издържи много, ама нали после пак едни пари ще се изперат за „Ремонта“ след 5 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.