АктуалноВластГласовеГрадътИзбориМненияНовини

Демократична България внася „Пакет прозрачност и отчетност” правилника за работа на ОбС

Съветниците от обединението  искат всички гласувания в местния парламент да станат поименни, а заседанията да се предават на живо

Общинските съветници от Демократична България внасят „Пакет прозрачност и отчетност” в правилника за работа на местния парламент на следващата сесия. Четиримата старейшини обявиха намерението си днес пред журналисти в БТА и заявиха, че очакват предложението им да бъде прието от всички политически сили, които са говорили повече публичност в работата на общински съвет и комисиите в него.

„ Днес общински съвет заседава на тъмно, което дава възможност за формиране на търговски мнозинства зад гърба на пловдивчани, по модела на последното редовно заседание. Тогава с гласовете на БСП и въздържането на ГЕРБ и техните коалиционни партньори в лицето на Съюз за Пловдив, Кауза Пловдив, ВМРО и ЗС Александър Стамболийски, бяха назначени двама контрольори в две ДКЦ-та, след предложение от лидера на БСП в ОбС Пловдив.  Днес в Общински съвет Пловдив липсва публична информация как е гласувал всеки един общински съветник; заседанията не се излъчват нито по местна телевизия, нито в социалните мрежи; липсва публична информация за материалите по дневния ред; липсва публична информация за работата на комисиите, техния дневен ред, гласувания и документооборот. Комисиите в Общински съвет са „предпечатът“ на решенията, които се гласуват на заседанията на съвета; липсва публичен регистър на питанията към кмета и отговорите към тях”, изброи лидерът на ДСБ Йордан Иванов.

Той подчерта, че пловдивчани имат право да знаят как гласуват техните съветници, да контролират тяхната работа и да са запознати в цялост с работата на местния парламент. Предложенията в „Пакет прозрачност и отчетност” за изменение на правилника са следните: излъчване на живо на заседанията на общински съвет на страницата на община Пловдив; всички явни гласувания в общински съвет да станат поименни; предварително оповестяване на дневния ред на заседанията на общински съвет и материалите към него на страницата на община Пловдив; поддържане на публичен регистър на питанията към кмета от общински съветници и отговорите към тях;  излъчване на живо на заседанията на комисиите към общински съвет; всички явни гласувания в комисиите да станат поименни; предварително оповестяване на дневния ред на заседанията на комисиите и материалите към него; публично оповестяване на протоколите от работата на комисията и общински съвет с пълна информация за начина на гласуване.

„ Всички политически партии даваха обещания за повече прозрачност при работата на общински съвет. Разчитаме на подкрепа на предложенията на Демократична България. Обратното би означавало, че дадените обещания в хода на изборната кампания са политическа лъжа”, допълни Йордан Иванов.

Той припомни, че кметът Здравко Димитров е говорил за повече прозрачност в предизборната си кампания. Тя бе и основно послание в кампаниите на земеделците и Съюз за Пловдив. „Така че най-логично е предложението ни да бъде подкрепено”, заяви Иванов.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина