АктуалноМненияНовиниПод ножа

Да се разграничиш от Другаря си

Социалисти се обърнаха срещу Георги Гергов след решението на правителството да откупи „дупката” във Варна за близо 43 милиона лева

Членовете на клуб „Лява автентичност”: За разбиването на БСП в Пловдив и областта трябва да се плаща и ГЕРБ си плаща

Общинският съветник Иван Петков: Одобрената от правителството сделка с Георги Гергов е откровен акт на паралелната държава

Иво Дернев

„Тази сделка е поредната, която предизвиква съмнение за скритата обвързаност на политиката с бизнеса, съществувала в годините на прехода. Искаме да сложим край на този модел”. Това гласи острата позиция на Изпълнителното бюро на БСП, с която висшият орган на партията на практика се разграничи от Другаря си Георги Гергов. Това се случи веднага след като общинският съвет във Варна подкрепи идеята държавата да откупи „дупката” на центъра в морската столица, собственост на председателя на Областния съвет на БСП – Пловдив област. „За” сделката гласуваха варненските съветници от ГЕРБ и ДПС, а съпартийците на Гергов бяха „против”.

Веднага след гласуването Изпълнителното бюро на БСП разпространи декларацията, с която обяви, че общинските съветници на БСП във Варна не са подкрепили решението общината да придобие за 43 млн. лв. терен, собственост на дружество на Гергов. „Категорично се разграничаваме от сделката, сключена между ГЕРБ и Георги Гергов. Всички общински съветници на ГЕРБ и техните сателити гласуваха „за“. Тази сделка е поредната, която предизвиква съмнение за скритата обвързаност на политиката с бизнеса, съществувала в годините на прехода. Искаме да сложим край на този модел.“, пише в декларацията на Изпълнителното бюро на Столетницата.

Само седмица по-късно сделката стана факт с правителствено решение. Министерски съвет прецени, че държавата трябва да плати близо 43 милиона лева на Георги Гергов за собствеността му в центъра на Варна. Правителственото решение отприщи още по-сериозна вътрешнопартийна реакция срещу бизнесмена. Особено в Пловдив. Изпълнителното бюро на партията в район Северен подкрепи позицията на ИБ на Столетницата от преди седмица. Очаква се с нея да се солидализират част от Основните партийни организации в града.

Най-остро срещу осигурените държавни пари за областният лидер на БСП обаче скочиха членовете на клуб „Лява автентичност” към Градския съвет на БСП- Пловдив. Те излизат с позиция до всички партийни органи, в която заявяват, че „сделката  е поредното доказателство за топлите връзки на Георги Гергов с представители на ГЕРБ на всякакви нива”. От „Лява автентичност” намират реакцията на Изпълнителното бюро на партията след гласуването на ОбС-Варна за правилна, но половинчата.

„Ние не бихме коментирали въпросната сделка /далавера/, ако тя не ни засяга като членове на БСП и като обикновени български граждани. Като членове на БСП ние заявяваме, че тази сделка нанася поредния удар върху доверието на пловдивчани към градската организация на БСП в Пловдив като цяло и нейните кандидати за участие в представителните органи на държавната и общинската власти. Всеки опит за действие на организацията и нейните кандидати ще бъдат свързвани с нелицеприятните бизнес-действия на Георги Гергов.  Сделката  е поредното доказателство за топлите връзки на Георги Гергов с представители на ГЕРБ на всякакви нива. За степента на взаимност говори и фактът, че е договорена цена близо 16000 лева за един квадратен метър от „Дупката“, както варненци наричат въпросния терен. Сделката ще има пряко влияние върху изборните резултати в Пловдив и областта през следващата година. Напълно споделяме формулировката на наш другар, че  „за разбиването на БСП в Пловдив и областта трябва да се плаща и ГЕРБ си плаща. През 2019 година има два избора, а може да станат и три. Много важно е над 500 000 избиратели в града и областта да не гласуват за БСП, а човекът, който ще осигури това е Гергов. Едно нещо трябва да признаем на ГЕРБ – те действат систематично и мащабно. Вместо да агитираш стотици хиляди избиратели, купуваш си един човек и той върши мръсната работа.“, се казва в позицията на „Лява автентичност”.

Членовете на клуба заявяват, че като обикновени български граждани  отказват да плащат своята част от 43-те милиона лева. „И тук естествено възниква въпроса – как е възможно подобна личност да е член на НС, а доскоро и на неговия изпълнителен орган. Нашият ДК многократно е алармирал редица партийни органи и дейци за вредното влияние на участието на Георги Гергов в ръководните органи на  местно и национално нива. С поведението си в обществото, Председателят на Обл. Съвет на БСП нееднократно е давал доказателства за своята близост със среди и личности, изповядващи ценности противоположни на идейната и морална платформа на БСП . Посредством редица медийни изяви, той демаскира своята склонност за безпринципна колаборация с ГЕРБ и лична лоялност към Бойко Борисов. А серията прояви на лично противопоставяне на Председателя на Националния съвет на БСП са пряко доказателство за няколкогодишния стремеж да овладее националното ръководство и да  превърне БСП /с нейната 127 годишна история/ в безидейна патерица на ГЕРБ, в средство за осъществяване на лични властови и икономически интереси”, пишат членовете на „Лява автентичност”.

Те припомнят, че от втора политическа сила в града, БСП се срина до 5-та по обществено доверие. „И тук у нас възникват въпроси. Тези факти не правят ли впечатление на НС, ОПКК и техните изпълнителни бюра? Националното ръководство на БСП доволно ли е от сегашното  състояние на градската организация в Пловдив като втора по значение в страната или му е безразлично, просто се е примирило, отказало се е да анализира нейното състояние и да помага за нейното оздравяване?”, питат от дискусионния клуб в позицията си.

Членовете му настояват пред лидерите на БСП да бъде оценена цялата дейност на Георги Гергов като председател на Областния съвет на БСП – Пловдив. Искат Изпълнителното бюро да изгради комисия от необвързани с ръководството на градската организация в Пловдив и председателя на Областния съвет дейци, която  на място да анализира състоянието БСП- Пловдив и предложи комплексни мерки за преодоляване на всестранната криза – идейна, морална, кадрова, организационна.

Един от подписалите се под позицията на „Лява автентичност” е общинският съветник Иван Петков. „ Одобрената от правителството сделка с Георги Гергов е откровен акт на паралелната държава. Ясно се вижда, че Гергов има тесни връзки с ГЕРБ на национално ниво, но и в Пловдив. Вижте как се гласува и в нашия общински съвет. Смятам, че трябва да се активират всички органи на БСП. С тази афера трябва да се стигне до край. И това е вътрешнопартийна работа. Тъй като друг няма да я свърши. Не очаквам НАП или прокуратурата да провери как е правена оценката на тази „дупка” във Варна. Все пак знаем къде ходи на кафе Сотир Цацаров”, коментира за Под тепето Иван Петков. За вота в местния парламент съветникът вероятно визира вчерашното гласуване на една от точките в сесията, при което двама социалисти  подкрепиха управляващите, въпреки че позицията на червената група бе „Въздържал се”.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина