Голяма археологическа сензация на Епископската базилика

Актуално Градът Живот Изпод тепето Новини Под небето

Напълно запазен надпис отпреди времето на раннохристиянския храм дава неподозирани исторически сведения за Филипопол

Археолозите, работещи на Епископската базилика, се натъкнаха на изключителна сензация в последните два дни от дейностите на обекта. Една от мраморните плочи,  използвани в атриума на раннохристиянския храм за подова настилка, даде неподозирани исторически сведения за Филипопол от времето след готските нашествия в града.

След обръщането на мраморната плоча се оказа, че под нея се крие напълно запазен гигантски надпис, посветен на двама римски императори от знатни филиполци, оцелели след голямото готско нападение.

Очаквайте подробности.

Споделете ни във:

8 коментара за “Голяма археологическа сензация на Епископската базилика

 1. В Пловдив тепърва ще излизат още много интересни находки, тъй като наред с факта, че това е едно древно селище, Филипопол е и люлката на ранното християнство. Още преди 10 години, българската Писателка Никол Данева, в романа си „13 рози“ и след това в книгата си „Шифърът на кръста“ ясно заяви, че Филипопол е посетен от Апостол Павел, така както пише в „Деянията на Апостолите“. Очаквам с интерес новите открития.

 2. Възхитена съм! Чакам с нетърпение подробности! Спорна работа на колегите!

 3. За какъв Павел ми Говорите тук?
  РОДНОТО МЯСТО НА ИИСУС ХРИСТОС Е ПЛОВДИВ. Витлеем Е Юдейска манипулация. Има неоспорими доказателства в писменна форма и Картини от Исусово Време които Чифутите немогат да махнат от световното изобразително Изкуство!!!

  1. Да! И Буда и Моахамед са от Пловдив!
   Тия мръсни чифути….
   Да си прост е простено , но да обиждаш цял народ е престъпление!
   Ниско самочувствие!!!!
   Филипополис е прекрасен град! Казвам го откровено, като софиянец! Прекрасен. Само подобни нацисти ,като теб го излагат..

 4. Един човек починал и се възнесъл в рая. Там видял Бог и го попитал: „Господи, вярно ли е че ти си българин? Прочетох тази информация в интернет…“. Бог му отговорил така: „Да, вярно е, майна.“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.