АктуалноМненияНовиниПод ножаРазследване

Глобата от 3000 лева за бира в парка е сбъркана

Или в мотивите, или в клавиатурата

Таня Грозданова

В мотивите да бъде въведена глобата от 3000 лева за консумиране на бира в парка, която бе приета единодушно на миналата сесия на местния парламент в Пловдив, е описано, че това е необходимо заради синхронизацията със Закона за шума, както и че в сега действащата Наредбата за опазване на обществения ред и сигурността на Община Пловдив в разпоредбите, касаещи контрола и санкциите липсват конкретни санкционни норми.

Помолихме юристи за съдействие, които след консултации бяха единодушни, че законът на Валери Симеонов не вменява наличието на такава глоба. Разбира се сме наясно с разпоредбите на ЗМСМА, които дават право на органите на местно самоуправление да въвеждат такива санкции по приоритетни за тях политики. Но тук на територията на Община Пловдив такава глоба си има и то от много години. А мотив за увеличаването ѝ не може да бъде открит законосъобразно.

Журналистическа проверка на Под тепето потвърди още веднъж, че глоба за всеки, който употребява алкохолни напитки и други упойващи вещества по улиците, площадите, парковете, зелените площи и други обществени места, съществува в общинските разпоредби отдавна.

Дългогодишните ни репортери не само, че си спомнят за съществуването ѝ, но дори са присъствали на приемането на размера в Общински съвет. Част от националните медии разбраха за пръв път за нея в средата на 2012 година, когато местната управа направи първи опити да прилага санкцията. Така на национално ниво стана ясно,че всъщност да пиеш бира в парка или на улицата е вкарано като нарушение, което подлежи на санкция, в местната Наредба по обществен ред и сигурност още през 2009 г., в мандата на Славчо Атанасов.

И така глобата е фиксирана от 50 до 300 лв. по това конкретно нарушение на Наредба №1 и тя важи не само жителите, но и за гостите на града.

Точно такава глоба от 50 лева, наложена в Цар-Симеоновата градина преди около 3 години, бе обжалвана пред Административен съд-Пловдив и падна, поради липса на доказателства, че лицето е консумирало бира, тъй като общинският служител, написал фиша, не можа да докаже пред съда, какво е било съдържанието на бутилката.

Че новата глоба, която бе определена преди дни, от 3000 лева е сбъркана, то е ясно. Не е ясно дали е сбъркана в мотивите, или при набирането на клавиатурата от някой чиновник в администрацията.

Без отговор тук ще останат въпросите:

Как точно това изменение е минало обсъждания в комисиите на Общински съвет?

Чел ли го е задълбочено някой?

И защо вместо да се осъществява контрол по съществуващите разписани наредби се пише актив с изменение на размера на глобите?

В някои градове в страната бирата в парка също подлежи на санкция, но стойността й е 50 лева. В София пък опитите на местната администрация да вкара пиенето по градинките като нарушение на обществения ред доведе до силен отпор от страна столичани и това така и не се случи.

Санкция за консумация на алкохол на обществено място съществува и в Указа за борба с дребното хулиганство. Там обаче трябва да има извършена реална хулиганска проява в следствие на употреба на алкохол, на която да е реагирала полицията. Размерите там са от 300 до 3000 лева.

Очаквайте продължение по темата!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Като много са чели защо са пропуснали , че е намален минимума от 300 на 100 и че трито хиляди са максимума , а че се включват и други нарушения в санкцията не пише нещо?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина